portál uživatelů
softwarů Autodesk

Dynamické bloky v AutoCADu 2006, 1. díl

Seznámení s dynamickými bloky Knihovna bloků může obsahovat tucty oken (pokud bude architektonická) nebo šroubů (pokud bude strojírenská). Pomocí dynamických bloků můžete vytvořit jeden blok, který na…

Dynamické bloky v AutoCADu 2006, 1. díl

Seznámení s dynamickými bloky

Knihovna bloků může obsahovat tucty oken (pokud bude architektonická) nebo šroubů (pokud bude strojírenská). Pomocí dynamických bloků můžete vytvořit jeden blok, který nahradí všechny tyto související bloky a buďte si jistí, že změny budou odpovídat rozměrům skutečných objektů. Ve výsledku je i proces nalezení správného bloku mnohem efektivnější. Vkládání a editace bloků je prakticky bezchybná.

Mimoto můžete individuálně měnit komponenty bloků. Například u stolu s židlemi a vybavením kanceláře byste mohli pohnout židlí, změnit typ telefonu, změnit rozměry stolu, nebo zadat velikost počítačového monitoru. Díky tomu můžete pracovat s jedním blokem, který obsahuje více editovatelných komponent místo několika bloků. Správa příslušenství a vybavení nebyla nikdy tak jednoduchá.

Jak můžete používat dynamické bloky

Jakmile vytvoříte dynamický blok a zadáte jeho vlastnosti a omezení, modifikujete je po vložení do výkresu pomocí speciálních uzlů. Když kliknete nebo potáhnete uzel, blok se přizpůsobí v závislosti na tom, jaké změny jsou u něj povoleny. V ostatních případech můžete vybrat volbu z rozbalovací nabídky a určit, jak se má blok změnit.

Zde jsou některé možné varianty použití dynamických bloků:

§Dveře mohou být protaženy, aby se zvětšila jejich šířka bez zvětšení tloušťky

§Šroub může být protažen bez zvětšení průměru

§Postel, jejíž velikost lze měnit, a také u ní přiměřeně upravit počet polštářů

§Tyčkový plot, který bere v úvahu různé výšky sloupků a poté je podle protažení plotu automaticky zarovná

§Obdélníkový kovový plát s dírou uprostřed, která zůstane uprostřed i po změně protažení plátu

§Kus vybavení (např. telefon nebo počítačový monitor), který může mít jeden z několika tvarů vybraných z rozbalovacího seznamu

Jakýkoliv existující blok můžete přidáním potřebných funkcí učinit dynamickým. Kancelářská souprava na obrázku se skládá ze stolu, třech židlí, počítače a telefonu. Tento blok je vytvořen tak, že můžete protáhnout 6 stop dlouhý stůl na 7 nebo 8 stop. Při tažení se židle za stolem i počítač pohybují tak, aby vždy zůstalo zachováno jejich centrování mezi oběma stranami stolu. Pravá židle před stolem se pohybuje tak, aby zůstala zarovnána s pravou stranou stolu. Bez dynamických bloků byste museli po protažení stolu ručně přizpůsobit všechny samostatné komponenty.

01

Bloky složené z několika komponent, jako např. na obrázku výše, mohou být tak komplexní, jak budete chtít. Jednoduše lze měnit např. typ telefonu, typ monitoru (CRT nebo LCD), velikost monitoru, nebo typ počítače (desktop nebo laptop).

Další zajímavé informace k produktu AutoCAD 2006 naleznete zde.

Zdroj: http://www.autodesk.com//data/articles/1825/autocad-blocks