portál uživatelů
softwarů Autodesk

Vypůjčení síťové licence

Pojem vypůjčení je lze chápat jako dočasné převedení licence sítové na licenci lokální, a to maximálně na dobu 30 dnů pro verze 2004 a 2005, a až 180 dnů pro verzi 2006. Celkový počet síťových licencí…

Vypůjčení síťové licence

Pojem vypůjčení je lze chápat jako dočasné převedení licence sítové na licenci lokální, a to maximálně na dobu 30 dnů pro verze 2004 a 2005, a až 180 dnů pro verzi 2006. Celkový počet síťových licencí dostupných na licenčním serveru se sníží o počet momentálně vypůjčených licencí. Pracovník např. s notebookem a síťově nainstalovaným AutoCADem se může vzdálit z firmy a nerušeně pracovat.

Výpůjční doba může být i kratší než je maximální. Po vypršení výpůjční lhůty dojde na notebooku k zablokování licence, a lze ji obnovit pouze fyzickým připojením do sítě a pro spuštění AutoCADu použít „normální“ síťovou licenci z lic. serveru. Na lic. serveru po vypršení výpůjční doby pro jednu licenci dojde k automatickému zvýšení počtu licencí o jednu, k tomu dojde ve stejném čase, kdy vyprší na notebooku licence vypůjčená. Vypůjčování lze pro jeden a ten stejný počítač libovolně opakovat. Jediná podmínka je, že v okamžiku vypůjčení či předčasného vrácení licence musí být počítač připojen do sítě a musí být schopen komunikovat s lic. serverem. Jinými slovy, připojení musí být takové, jako by mělo umožnit spuštění normální síťové licence AutoCADu.

Vypůjčení licence např. ve verzi 2006 se provádí z dialogu dostupného z menu Nápověda -> O aplikaci -> Vypůjčení licence.

Správce sítě má pomocí souboru voleb umístěném na serveru (Option file) několik možností, jak vypůjčování licencí omezit či úplně zakázat, v tomto bodě odkážeme na tištěnou či elektronickou dokumentaci.

Vypůjčení licence může ovlivnit produktivitu firmy, proto je nutná jeho koordinace mezi uživateli, popř. CAD správcem