portál uživatelů
softwarů Autodesk

Dynamická definice příkazů a vstupních hodnot pro kótování

Dynamické zadávání příkazů umožňuje ·Prozatímní kóty jsou dynamicky zobrazovány u geometrie postupně, jak ji vytváříte či upravujete. Již nemusíte neustále dělit svou pozornost mezi příkazový řádek a …

Dynamická definice příkazů a vstupních hodnot pro kótování

Dynamické zadávání příkazů umožňuje

·Prozatímní kóty jsou dynamicky zobrazovány u geometrie postupně, jak ji vytváříte či upravujete. Již nemusíte neustále dělit svou pozornost mezi příkazový řádek a grafický kurzor, pokud sami nechcete. Nové hodnoty můžete zadat přímo do grafického kurzoru a opravené hodnoty se zobrazí v geometrii výkresu, díky čemuž získáte okamžitou zpětnou vazbu. Pro zkušené návrháře i začátečníky je provádění každodenních a základních úloh vytváření konceptů efektivnější, snazší a jednodušší.

·Menu s možnostmi příkazu po stisknutí šipky dolů na klávesnici.

·Dynamické zadávání lze vypnout , nebo měnit vzhled v Nastavení kreslení.

Obsluha dynamické definice příkazů

Dynamická definice příkazů je aktivována ihned po instalaci aplikace. Nemusíte ji nijak dodatečně inicializovat pomocí příkazu nebo dialogového panelu. Pokud chcete tuto funkci například dočasně vypnout, můžete použít klávesy F12, případně tlačítka, které je k dispozici na spodní liště.

Dynamické kreslení můžete inicializovat pomocí tlačítka DYN

Tip: Je-li Dynamické zadání zapnuto, zobrazují dynamická pole poblíž kurzoru informace, které se dynamicky aktualizují podle pohybu kurzoru. Je-li příkaz aktivní, poskytují dynamická pole prostor pro zadání. Akce vyžadované k dokončení příkazu nebo k použití uzlů jsou podobné jako na příkazovém řádku. Rozdíl je v tom, že vaše pozornost se může neustále upírat ke kurzoru.

Při dynamickém kreslení je nutné mít vždy na paměti v jakém souřadném systému se právě pohybujete a jsou definice bodů popsány. Obecně to bývá nejčastěji kombinace relativních souřadnic a úhlů. Mezi hodnotami je možné přecházet pomocí klávesy TAB.

Při dynamické definici je možné zadávat údaje podle typu kresleného objektu

Pomocí klávesy F2 můžete inicializovat běžné textové okno

Dynamické zadání není určeno k plnému nahrazení příkazového okna. Skrytím příkazového okna ovšem můžete rozšířit obrazovkovou plochu pro výkres, ale pro některé operace bude nutné jej zobrazit. Stiskem klávesy F2 podle potřeby skryjete a zobrazíte výzvy příkazů a chybová hlášení. Rovněž můžete zrušit ukotvení příkazového okna a pomocí funkce Schovávat můžete okno zobrazit nebo skrýt.