portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD Map 3D 2009 pro projektanty

Stavebnictví

Aplikace AutoCAD Map 3D má veškerou funkčnost jako klasický AutoCAD, ale přináší také něco nezanedbatelné navíc – nástroje pro efektivní správu projekčních a prostorových dat. AutoCAD Map 3D pos…

AutoCAD Map 3D 2009 pro projektanty

Aplikace AutoCAD Map 3D má veškerou funkčnost jako klasický AutoCAD, ale přináší také něco nezanedbatelné navíc – nástroje pro efektivní správu projekčních a prostorových dat. AutoCAD Map 3D poskytuje inovativní a komplexnější přístup k práci s nejrůznějšími formáty dat, ale také kreslící nástroje a pracovní prostředí důvěrně známé všem uživatelům aplikace AutoCAD. Proto je tato aplikace také označována jako most mezi zdánlivě diskrétními oblastmi CAD a GIS dat a procesů.
Ačkoliv AutoCAD Map obsahuje spoustu zajímavých nástrojů a funkcí, představíme jen výběr pro projekční praxi těch (pravděpodobně) nejzajímavějších.

Unikátní datová konektivita

Technologie FDO Data Access umožňuje z prostředí AutoCAD Map 3D přímý a nativní přístup k prostorovým datům uloženým v relačních databázích, souborech a také k webovým službám, což dovoluje rychle a efektivně pracovat s nejrůznějšími typy dat.

Pomocí datového připojení získáte nejen možnost přístupu k široké paletě prostorových datových formátů, ale navíc i možnosti přímé editace těchto dat. Není proto nutné data při jejich vstupu do výkresu importovat a po úpravě opět exportovat. Vše je k dispozici přímo a Vy editujete rovnou originální podklady. Tato je mimo jiné ošetřen i největší problém konverzí dat – ztráta jejich přesnosti a často i úplnosti.

Příjemnou vlastností technologie FDO je také její propojení s open source iniciativou, která vyvíjí a aktualizuje jednotlivé datové konektory. V současné době je proto již k dispozici beta verze konektoru pro novou prostorovou databázi MS SQL Server 2008.  

Přistupujte k prostorovým databázím jako jsou ESRI® ArcSDE® a Oracle® nebo používejte Microsoft® SQL Server™ a MySQL pro ukládání prostorových dat bez nutnosti drahých softwarových prostředníků. Přímo přistupujte a upravujte soubory ESRI SHP, připojujte rastrová data a webové služby jako Web Map Services (WMS) a Web Feature Service (WFS) a využijte tak výhod veřejně dostupných datových zdrojů. Jako příklad těchto služeb lze uvést například od letoška volně dostupnou WMS službu od ČÚZAK, která přináší informace o katastru nemovitostí.

V případě, že je ovšem nutné odevzdávat data kolegům či dodavatelům v jiných než nativních formátech aplikace AutoCAD Map 3D, je Vás samozřejmě k dispozici velmi výkonný engine pro export do většiny běžně používaných CAD a GIS formátů.

  Nástroje pro čištění dat

Po připojení všech potřebných dat do Vašeho projektu často stojíte před zásadním problémem – jak rychle a jednoduše zkontrolovat jejich geometrickou správnost, přesnost a úplnost? Při zpracování projektu často dochází ke skládání jednotlivých částí od různých subdodavatelů, a proto se u dat mohou objevit duplicity nebo naopak mohou chybět hranice jednotlivých areálů.

Používáním nástrojů pro čistění dat v prostředí AutoCAD Map 3D 2009 můžete rychle a jednoduše zautomatizovat často časově velmi náročné opravy obvyklých chyb prostorových dat. Smažte duplicity, korigujte nedotahy nebo volné objekty, abyste pomohli zjednodušit integraci dat do Vašeho GIS nebo mapového systému. Čištění Vám také usnadní konverzi některých prvků kresby na jednodušší nebo pomůže při generalizaci Vašich dat.

Veškerá nastavení parametrů čištění jsou v rukách uživatele, a proto máte v přehledném průvodci vše pod kontrolou. Pro kontrolu výsledků čištění lze původní objekty ve výkresu ponechat a ty pak s nově vzniklými ekvivalenty porovnat.

  GIS analýzy a tematické zpracování dat

Po korekci vstupních dat do geometricky čisté podoby jsou v prostředí AutoCAD Map 3D 2009 k dispozici také GIS analýzy. Rychle a jednoduše můžete vytvářet síťové analýzy na základě topologií, spojovat či rozdělovat polygony, vytvářet obalové zóny (např. pásma hygienické ochrany) nebo data pomocí kartografických stylizačních nástrojů upravovat a zobrazovat. Na základě propojení na rozšiřující atributy uložené v externích databázích je možné Vaše podklady tematicky zpracovávat a vytvářet z nich názorné kartogramy, které jsou srozumitelným vyjádřením zkoumaných veličin i pro laickou veřejnost.

V případě použití rastrových podkladů je navíc možné na sebe vrstvy vhodně nakládat a zobrazovat je na pokladu 3D rastrových povrchů, které zprostředkují informace o charakteru povrchu, nadmořské výšce, sklonitosti či orientaci ke světovým stranám.

 Klasifikace dat

Velké množství různorodých dat vyžaduje vytvoření určitého řádu a standardizace. V prostředí AutoCAD Map 3D 2009 je pro tyto účely využit přístup podobný rozdělení dat po tematických vrstvách v GIS aplikacích.

Organizujte objekty ve Vašich výkresech prostřednictvím reálného označení toho, co ve skutečnosti představují (parcely, komunikace, okresy, hydranty, vodovody…) pomocí jejich klasifikace. Když vytváříte objekt za použití objektové klasifikace, nový objekt z vybrané klasifikační třídy automaticky přebírá všechny předem nadefinované vlastnosti a hodnoty, což výrazně napomáhá k udržení konzistence a standardizovanému přístupu k výkresům. Když pro nové či existující objekty použijete klasifikaci, můžete si být jisti, že Vaše data odpovídají Vašim standardům.

Po rozdělení objektů dle klasifikačních tříd je samozřejmě možné je dle potřeby ukládat do prostorových datových úložišť (například SDF, MySQL, Oracle). Kromě klasických databázových destinací je možné využít i nativní formát Autodesk – SDF, který představuje osobní prostorovou databázi s možností prostorového indexování a také dalšího použití například ve spolupráci s web technologií Autodesk MapGuide Enterprise.

 Dotazování

Stává se Vám, že hledáte určitý objekt a nejste schopni ho v rozsáhlém výkresu se spoustou referencí najít? Pro tyto případy jsou k dispozici různé typy dotazování a vyhledávání. V aktivním výkresu je možné rychle vyhledávat jednotlivé objekty či skupiny objektů pomocí jejich společných atributů (např. stejná vrstva, barva, typ výplně). Dialog pro rychlé vyhledávání je k dispozici napříkladv okně Vlastnosti.

Další možností je již klasická tvorba dotazů, pro kterou je pro letošní rok k dispozici kompletně přepracované přehledné rozhraní. Dle mého názoru je dostatečně srozumitelné i pro uživatele bez předchozích znalostí jazyka SQL. K dispozici jsou již předchystané příkazy pro práci s textem, čísly a daty a k tomu je navíc samozřejmě možné do tvorby dotazů zasahovat kdykoliv ručně.

Navíc je možné vyhledávat lze v aktuálním výkresu, v připojených výkresech a v připojených prostorových databázích za použití objektových dat či atributů uložených v externích databázích.

 Publikační nástroje a sdílení dat

Během zpracování jednotlivých fází Vašich projektů budete připravovat nejrůznější podklady pro schvalování, výběr různých variant či jen pro prostou prezentaci Vašich výsledků.

Distribuujte Vaše prostorová data, mapové kompozice a návrhy nejrůznějšími způsoby tak, aby vyhovovaly Vašim potřebám.

AutoCAD Map 3D 2009 představuje nejrychlejší způsob publikace dat prostřednictvím webu nebo intranetu díky bezešvé integraci s produkty Autodesk MapGuide® Enterprise a MapGuide Open Source. Předchystaná data lze přímo exportovat do webových map dostupných jednoduše skrze internet.

Vaše mapy vytvořte a navrhněte v prostředí AutoCAD Map 3D a publikujte je na internetu pomocí Autodesk MapGuide nebo je distribuujte jako papírové tisky, samostatné soubory DWF či jako vícelisté mapové knihy ve stejném formátu. AutoCAD Map 3D pomáhá zajistit, že týmy uvnitř společnosti nebo Vaši zákazníci mají k dispozici vždy jen ty nejnovější a aktuální informace.