portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD Raster Design 2009 – nejdůležitější inovace, funkce a benefity – 3. díl

Stavebnictví

Zobrazování rastrových dat Vkládání rastrů Popis: Ukládejte bitonální rastrové snímky do výkresů DWG namísto jejich uchování jako externích referencí. Vložení či vyjmutí rastrů lze provést kdykoliv …

AutoCAD Raster Design 2009 – nejdůležitější inovace, funkce a benefity – 3. díl

Zobrazování rastrových dat

Vkládání rastrů

Popis: Ukládejte bitonální rastrové snímky do výkresů DWG namísto jejich uchování jako externích referencí. Vložení či vyjmutí rastrů lze provést kdykoliv během procesu zpracování.

Benefit: Vyhněte se často náročné správě obrazových referencí. Zjednodušte si správu Vaší dokumentace a distribuujte pouze jeden soubor. Jednoduše a spolehlivě tak dostanete všechna data pohromadě tam, kde je to třeba – k Vašim klientům, obchodním partnerům nebo kamkoli do státní správy. Navíc nebudete muset řešit tradiční problémy se špatnými cestami k referencím nebo chybějící rastrové reference.

Nástroje pro vkládání, ukládání a export rastrů

Popis: Vyberte si jednotlivé elementy z multiframe snímků pro vložení do výkresu jako samostatné snímky nebo je využijte jako pásma multispektrální kompozice.

Náhled snímku při vkládání mám nově vlastní, samostatné vlákno pro zpracování požadavků. Zjistíte tak rychle a přesně, co a kam vlastně vkládáte.

Benefit: Vybírejte ze široké škály rastrových dat, které můžete v projektech využít.

Nezávisle zpracovaný náhled snímků umožňuje uživatelům pracovat bez ohledu na fázi náhledu. Žádné další rušení náhledu nebo čekání na náhled pro další práci s rastry.

Vkládejte snímky přesně jak je třeba a vyhněte se nejasnostem, které byly v minulosti běžné.

Rastrová data již nejsou pouze snímkem na pozadí

Popis: Reprezentujte a analyzujte rastrová data novými způsoby pomocí „barevného mapování“. Vizualizujte rastry v pseudobarevných kompozicích nebo v nepravých barvách.

Benefit: Přineste do Vašich projektů širší rozsah informací.

Doplňková podpora pro rastrové formáty

Popis: Software čte a zapisuje formát TIFF jako 16-bitový a 32-bitový. Nabízí také podporu pro zápis do formátu GeoTIFF a čtení souborů DOQ.

Benefit: Využijte širší rozsah rastrových dat pro zobrazování, analýzy a obohacení projektů bez nutnosti nákupu dalšího softwaru.

Snímání dat

Popis: Vytvářejte snímky barevně vizualizovaných dat a ukládejte je jako TIFF se stejným bodem vložení a měřítkem jako originál.

Připravte výsledky analýz Vašich DEM nebo multispektrálních dat pro použití v aplikacích jako jsou Microsoft® Word a PowerPoint®, nebo AutoCAD.

Benefit: Využijte nástroj snapshot pro přichystání možných scénářů a vylepšení vašich prezentací.

Upravte korelační parametry pomocí korelačního průvodce

Popis: Korelační průvodce (Correlation wizard) rozdělí korelační proces do několika fází. Začíná s daty zahrnutými do korelačního procesu a končí u vloženého obrázku ve výkresu se správnými souřadnicemi.

Benefit: Usnadněte si přípravu dat, která umožní jejich použití v aktuálně řešeném projektu a zvoleném souřadném systému. Kromě usnadněné práce Vás jistě také potěší finanční úspory.

Přístup k vlastnostem rastrového objektu klasicky – pomocí dialogu Vlastnosti

Popis: Zobrazte a změňte vlastnosti objektu pro jakýkoliv vybraný objekt pomocí standardního AutoCAD rozhraní. Mějte pod kontrolou rastry, prvky REM, masky či jiné prvky z databáze výkresu.

Benefit: Snižte dobu prvotního učení a zlepšete produktivitu díky integraci v AutoCAD prostředí.

Zobrazení vlastnosti rastru a jeho náhledu před vložením

Popis: V dialogovém okně Insert Image lze po výběru jednotlivých rastrů okamžitě zobrazit jejich vlastnosti a také náhled bez nutnosti jejich vložení.

Benefit: Ušetřete čas a zlepšete přesnost díky kontrole nad vkládanými daty. Vždy víte, co přesně vkládáte.

Polygonální maska pro zobrazení vybraných areálů

Popis: Nástroj pro maskování – Mask poskytuje větší flexibilitu než funkce Image Clip v prostředí AutoCAD software, protože funguje přes více hranic rastrů současně. Využijte proto nástroj Mask pro zobrazení a tisk pouze těch částí rastrů, které potřebujete.

Benefit: Ušetřete čas a zlepšete přesnost díky práci s jednou maskou namísto zdlouhavého ořezávání všech snímků.

Uživatelsky nastavitelné dialogy pro vkládaní a ukládání dat

Popis: Upravte si dialogy pro vkládání a ukládání rastrových dat dle Vašich potřeb a pracujte rychle a efektivně. Do dialogů je možné zahrnout obvykle používané zdroje na interní síti nebo i v prostředí internetu.

Benefit: Ušetřete čas pro jiné operace při zpracování Vašeho projektu.

Vektorizační nástroje se SmartCorrect

Vytvářejte kružnice, oblouky a obdélníky pomocí dynamického dimenzování a editace úchopů

Popis: Nástroje VTools jsou nyní dynamické a umožňují uživatelům vkládat a verifikovat geometrii přímo na obrazovce – on screen.

Úchopy jsou nyní k dispozici pro asistenci při verifikačním procesu.

Benefit: Získejte výhody z přímočarého vstupu, dynamického dimenzování a zpětné vazby v reálném čase pro zvýšení Vaší produktivity během procesu vektorizace.

VE spojení s dynamickým dimenzováním dovolují úchopy intuitivní, přesnou a rychlou verifikaci geometrie.

Automatické rozpoznání znaků (OCR)

Popis: Aplikace umí rozpoznávat strojový i ručně psaný text a tabulky na rastrových podkladech a ty pak převádí do jednoduchých textů nebo odstavců. Využijte interaktivní verifikaci pro korekci výsledkůve spolupráci se slovníkem.

Benefit: Ušetřete čas strávený manuálním zadáváním a zlepšete přesnost při zpracovávání výkresů s velkým množstvím textu.

Využijte rastrové podklady pro tvorbu polylinií a generování vrstevnic již „za běhu“

Popis: Rychle a přesně vytvářejte polylinie nebo vrstevnice a kontrolujte přitom celý proces díky sofistikovaným možnostem semiautomatické vektorizace.

Benefit: Zlepšete přesnost díky použití nově vytvořených vektorových modelů

Tvorba profilů z rastrových výkresů pomocí příkazu 3D Polyline Follower

Popis: Příkaz 3D Polyline Follower trasu definovanou ohradu nebo existující vektorovou křivku, zastavuje se všude tam, kde dochází k překrytí s rastrem a ptá se na aktuální elevaci. Výsledná 3D křivka představuje elevaci rastrových vrstevnic, které určenou trasou prochází.

Benefit: Ušetřete čas pořízením těch nejvhodnějších vstupních dat pro okamžité vyhodnocení stávajících podmínek.

Raster Entity Manipulation (REM) a SmartPick

Nástroj Touchup

Popis: Upravujte rastr na úrovni jednotlivých pixlů pomocí různě nastavitelných štětců, které kreslí do popředí a pozadí snímků.

Benefit: Zredukujte časové nároky a úsilí nutné k vyčištění skenovaných výkresů a map.

Pro práci s rastrovými elementy využijte standardní příkazy z prostředí AutoCAD

Popis: Upravujte rastrové entity v binárních či barevných obrázcích. Upravujte průměr rastrových kružnic, prodlužte, ořežte nebo rozšiřte rastrové linie, z technického výkresu odstraňte již nepotřebné kótování, spojujte rastrové objekty nebo využijte REM pro kopírování elektrických symbolů mezi snímky.

Využijte příkazy AutoCADu pro posun, měřítkování, kopírování, otočení či další operace pči práci s REM objekty. Slučujte modifikovaná rastrová data s existujícím rastrem nebo vytvořte úplně nový rastrový snímek.

Benefit: Opakovaně pracujte s existujícími daty namísto jejich zdlouhavého překreslování. Jednoduchá integrace s prostředím AutoCAD urychluje učení a zlepšuje produktivitu.

Vytvářejte REM elementy za použití SmartPick, One Pick nebo více bodových výběrových metod

Popis: Použijte jednoduchý objekt pro výběr rastrového objektu. Jednoduché objekty jsou více flexibilní než regiony, protože uživatelé mohou měnit jejich rozměry.

Upravte průměr kružnice, ale zachovejte originální šířku její hranice. Pro úpravu rozměrů využijte například dialog Vlastnosti. Využijte SmartPick pro rychlou identifikaci a smazání rastrové linie, oblouku nebo kružnice definované jako jednoduchý objekt.

Benefit: Rychlé, přesné a výkonné nástroje pro výběr v rastrech pomáhají šetřit čas a zlepšovat produktivitu práce.

Úchopy rastrů

„Snapujte“ se k rastrům vždy, když je to třeba

Popis: Přichytněte kurzor ke konci, středu, rohu, průsečíku nebo hraně u binárních rastrových entit.

Raster snap pracuje na rastrových objektech stejně jako u klasických vektorových AutoCAD objektů. Během práce navíc můžete kurzor přichycovat k více snímkům naráz.

Benefit: Upravujte skenovanou dokumentaci díky rychlým a přesným nástrojům a ušetřete finance i čas.