portál uživatelů
softwarů Autodesk

Lovas SP Kft. – Využití AutoCAD Civil 3D v geodézii

Strojírenství

Lovas SP Kft. je společnost úspěšně podnikající v oblasti geodézie, věnuje se všem pracím souvisejícím se zaměřováním staveb, jejich vytyčení, přípravě a zpracování podkladů, spolupracuje i s národním…

Lovas SP Kft. – Využití AutoCAD Civil 3D v geodézii

Lovas SP Kft. je společnost úspěšně podnikající v oblasti geodézie, věnuje se všem pracím souvisejícím se zaměřováním staveb, jejich vytyčení, přípravě a zpracování podkladů, spolupracuje i s národním katastrem. Co se týče typu staveb, věnuje se vyměřování silničních staveb, plošných staveb i inženýrských sítí. Zaměřuje se také na výpočet kubatur dotčených staveb a investic. Pro svou činnost používá zařízení od společnosti Leica.

Společnost Lovas SP Kft. využívá AutoCAD Civil 3D pro zpracování a přípravu geodetických zaměřených dat, analýzu dat a výpočet objemu zemních prací souvisejících staveb. Společně s AutoCAD Civil 3D používá lokální nástavbu HunCV.

Výzva projektu

Hlavním důvodem pro pořízení AutoCAD Civil 3D bylo zefektivnění naší práce na zakázkách z oblasti geodézie, kdy vlastní zaměření jsme byli schopni provádět velice rychle, ale následující zpracování dat bylo velice zdlouhavé a pracné, a my tak často museli odmítat lukrativní nabídky. Již nyní můžeme konstatovat, že AutoCAD Civil 3D obstál, a díky němu získáváme zakázky, o kterých jsme dříve ani neuvažovali.

Zpracovávání projektu před nasazením AutoCAD Civil 3D

Před nasazením AutoCAD Civil 3D jsme prošli několika fázemi zpracování dat. Úplně na začátku jsme ručně kreslili vrstevnice, ručně vynášeli příčné řezy a výškové kóty počítali pomocí MS Excelu. Poté jsme realizovali zaměřovací práce. Tato metoda byla velice zdlouhavá, náročná a otrocká a kvůli tomu jsme měli problém s dodržováním termínů. Poté jsme přešli na využívání modernějších metod pomocí aplikace AutoGEO, která funguje nad aplikací AutoCAD, ale zpracovat zaměřená data nám stále zabralo mnoho času.

Zpracování projektu s AutoCAD Civil 3D

Pro zefektivnění naší práce jsme se rozhodli prozkoumat program AutoCAD Civil 3D. Čekali jsme od něj zvládnutí především těchto úloh: schopnost čtení změřených souřadnic z textu, tvorbu modelu terénu s možností účinných kontrol a modifikací, výpočet kubatur a jejich dokumentaci mezi dvěma plochami, tvorbu a zpracování silničních os a stop (a to i ve formátu LandXML, jelikož přístroje jsou k tomuto uzpůsobené) a automatizované generování příčných řezů. AutoCAD Civil 3D byl schopný vyřešit všechny naše požadavky a to málo, co nám ještě chybělo k maximální spokojenosti, promítnul autorizovaný partner Autodesku do vlastní aplikace HunCV, kterou upravil dle našich požadavků, týkajících se především popisu a kótování příčných řezů.

  Foto z výstavby objížďky silnice č.8 kolem Márkó, Maďarsko

  Příčný řez s vyšrafovanými plochami zemních prací a tabulkou kubatur

  Dokumentace průzkumů substrátových dolů

Popis pilotního projektu – vyměřování objížďky silnice č. 8 kolem Markó

Úkolem projektu bylo zajištění měřicích prací při výstavbě komunikace v délce 8 km. V AutoCAD Civil 3D jsme si připravili trasu reprezentující osu komunikace a zpracovali jsme projektované příčné řezy. Na základě toho jsme připravili vzorkovací křivky, které se poté vytyčovali v terénu a podle kterých se silnice budovala. Kromě toho jsme i zaměřovali postup výstavby. Tato data jsme načítali do AutoCAD CIvil 3D a na základě měření z nich vytvářeli modely terénu, které jsme mezi sebou srovnávali a zjišťovali velikosti kubatur. To jsme deklarovali pomocí příčných řezů a tabulek, kdy jsme využili i možnosti exportu výpočtu do HTML formátu.

Používání AutoCAD Civil 3D nám přineslo tyto výhody:

• Obrovskou úsporu času při zpracování projektů z geodézie (snížení doby z původních cca dvou týdnů na zpracování za cca tři dny).

• Schopnost rychle reagovat na požadavky zadavatele projektů či změny, které v projektu vzniknou.

• Možnost automatického výpočtu kubatur a případné balancování objemu zemních prací.

• Zefektivnění práce díky automatickému generování podélných a příčných řezů.

zdroj: CADVilág magazin