portál uživatelů
softwarů Autodesk

Inventor: Parametrické modelování

Nejprve si vytvoříme tabulku v Excelu, podobnou té v Inventoru. Zaneseme do ní hodnoty, popřípadě si můžeme vypomoci i nějakým vzorcem. Budeme postupovat podle obrázku a zvolíme tlačítko …

Inventor: Parametrické modelování

Nejprve si vytvoříme tabulku v Excelu, podobnou té v Inventoru. Zaneseme do ní hodnoty, popřípadě si můžeme vypomoci i nějakým vzorcem.

Budeme postupovat podle obrázku a zvolíme tlačítko Připojit. Objeví se nám parametry zanesené v Excelovském souboru. Například dle obrázku d = 5mm. Takto zaneseme všechny potřebné hodnoty.

Objeví se následující tabulka, ve které si zvolíme Excelovský soubor a zvolíme počáteční buňku (od které bude číst data, v mém případě A2)

V modelu poté již stačí místo požadované hodnoty v kótě zanést příslušný název parametru. Například: d, t, B…… Při více parametrech by mohlo být těžší si pamatovat všechny parametry a proto si je můžete přehledně vybrat po kliknutí na tlačítko s trojúhelníčkem, objeví se roleta a v té zvolíme položku VÝPIS PARAMETRŮ. Viz obrázek.

Takto vymodelovanou součást lze kdykoliv změnit, přepsáním rozměrů na požadované a přitom nemusíte mít ani nainstalovaný Inventor a jen poslat konstruktérovi, který jen zaktualizuje model.Může nám z toho vyjít například něco takového:

Tyto rady jsou hlavně pro studenty, kteří mají zájem o studium. A ne pro profesionály, kteří jsou v tomto programu se svými znalostmi na vyšší úrovni.