portál uživatelů
softwarů Autodesk

Autodesk Inventor a kreativní návrhy ze softwaru AliasStudio?

Strojírenství

Pro přímé načítání souborů z aplikace Autodesk AliasStudio do programu Autodesk Inventor byl vytvořen doplněk AliasStudio Direct Reader Add-in for Inventor. Otevření souborů s příponou *.wir…

Autodesk Inventor a kreativní návrhy ze softwaru AliasStudio?

Pro přímé načítání souborů z aplikace Autodesk AliasStudio do programu Autodesk Inventor byl vytvořen doplněk AliasStudio Direct Reader Add-in for Inventor. Otevření souborů s příponou *.wire funguje bez jakékoliv mezikonverze do jiného formátu. Export geometrie zpět do formátu *.wire není možný. Plug-in je možné stáhnout ze stránek vývojového týmu Autodesku: http://labs.autodesk.com/utilities/alias_iv_trans/. Tamtéž jsou k dispozici i dvě ukázková videa.

Import souborů

Po instalaci (instalační soubor obsahuje verzi pro 32 i 64 bitový systém) je možné soubory s příponou *.wire otevírat stejným způsobem, jako nativní formáty aplikace Inventor. Příponu je samozřejmě potřeba vybrat ze seznamu.

Před samotným otevřením návrhu z aplikace AliasStudio je možné nastavit některé parametry importu geometrie. Dialogové okno AliasStudio Import Options lze spustit po klepnutí na tlačítko Options v dialogovém okně Otevřít (Obr. 1).

  Možnosti importu souborů *.wire

Do textového pole je možné zadat adresář, do kterého bude uložen načtený model už ve formátu souboru součásti *.ipt. K uložení do zadaného adresáře nedojde ihned po importu, ale až po stisku tlačítka Uložit. Zatrhávací políčka určují, jaký typ geometrie se bude importovat, dva přepínače (radio button) nastavují způsob, jakým bude geometrie v souboru součásti vytvořena – zda jako kompozitní prvek v úrovni prvků součásti nebo jako skupina v prostředí Konstrukce.

Práce s načtenými soubory

 

Práce s importovanými daty je obdobná jako práce se součástmi aplikace Inventor. Je možné používat všechny dostupné funkce. Příkazy prostředí Konstrukce lze použít k prvotní kontrole ploch, k jejich opravám, sešití, atd. V průběhu práce je možné do stávajícího souboru importovat další drátovou geometrii (nabídka Vložit – Import – AliasStudio Files). Na Obr. 2 je ukázka již částečné upravené geometrie vytvořené v aplikaci AliasStudio. Příklad je převzat z tutoriálu pro AliasStudio nacházejícího se na stránkách http://students.autodesk.com.

  Importovaná geometrie v souboru součásti

 

Další informace

Pokud si chcete informace o funkčnosti konverzního doplňku upřesnit, podívejte se na videa, která byla zmíněna v úvodu článku. Máte-li zájem zjistit více o produktu Autodesk AliasStudio, navštivte stránky Autodesku. A pokud budete mít zájem, zkuste si zjistit, nakolik rozeznáte realitu od fikce na stránkách http://www.autodesk.com/eng/etc/fake_or_foto/index.html. Je ale nutno podotknout, že ukázky jsou poměrně snadno identifikovatelné.