portál uživatelů
softwarů Autodesk

Novinky AutoCAD Map 3D 2009 – 5. díl

Stavebnictví

Pro tvorbu popisu v mapě je možné v AutoCAD Map použít standardní nástroj pro tvorbu víceřádkového textu (MText). Tento nástroj můžeme použít s výhodou pro nadpis mapy, pro popis nadstavbových prvků j…

Novinky AutoCAD Map 3D 2009 – 5. díl

Pro tvorbu popisu v mapě je možné v AutoCAD Map použít standardní nástroj pro tvorbu víceřádkového textu (MText). Tento nástroj můžeme použít s výhodou pro nadpis mapy, pro popis nadstavbových prvků jako je jméno autora, popis tabulek, obrázků atd. Pro popis prvků v mapovém poli však tvořit popis nástrojem MText je pracné zejména při následných úpravách. Je nutné nastavovat individuálně pro každý popisek parametry popisu jako je velikost, rod písma, řez písma, barva atd. V případě, že písmo uložíme do společné hladiny, kterou je speciální „textová hladina“ (Annotation layer), můžeme rychle nastavit a měnit jednotný styl popisů v dané textové hladině. Pokud potřebujeme popsat různé druhy objektů v mapě, např. názvy obcí černě a názvy vrcholů hor hnědě a kurzívou, doporučuji založit více různých textových hladin.

Jak tedy vytvořit textovou hladinu a pracovat s ní?

Ve Správci zobrazení vyberte ikonu Data a z nabídky vyberte volbu „Nová textová hladina…“ (Obr. 1). Vyberete místo uložení a název SDF souboru. Souřadnicový systém se přiřadí podle použitého souřadnicového systému výkresu nebo jej vyberete. Vytvoří se nová hladina ve Správci zobrazení s názvem Annotation.

 Vytvoření nové textové hladiny

Automaticky je generováno připojení k zdroji dat. Kdo používá osobní databáze SDF dobře ví, že při založení nové osobní databáze SDF je nutné v Editoru schémat definovat pracně schéma – neboli názvy a typy atributů. U textové hladiny je schéma pevně předefinované, tudíž se schéma automaticky vygeneruje. Strukturu s atributy FeatID, LABEL_TEXT, SIZE, ORIENTATION, HORIZONAL_ALIGNMENT, VERTICAL_ALIGNMENT můžete vidět na Obr. 4.

Každý nový popis prvku vytvoříme tak, že vybereme v místní nabídce hladiny Annotation (po stisku pravého tlačítka myši) volbu Vytvořit -> Vytvořit nový Annotation.

 Vytvoření nového popisu – label v hladině Annotation

Kurzorem myši vyberte umístění budoucího textu. Otevře se okno editoru textu (Upravit instanci textu), kde zapíšeme konkrétní text. V ukázce na Obr. 3 popis vidíte popis zemí v Československé republice v roce 1918. Na východě je právě popisována Podkarpatská Rus.
Editor textu umožňuje nastavit font, velikost, řez písma, velikost a barvu.

  Vytvoření nového popisu

Ve Správci zobrazení otevřete Datovou tabulku (Obr. 4). Vidíte zde v jednotlivých řádcích záznamy s popisy. Záznamy jsou automaticky číslovány. Kde je uvedena hodnota , tak parametry jsou určeny jednotně pro celou hladinu. Při požadavku na změnu velikosti písma, barvu v rámci celé hladiny pro všechny popisy, proveďte tyto úpravy v Editoru stylu (poklepejte na název hladiny Annotation).

  Datová tabulka a mapové pole s popisy

Nově vytvořené popisy a změny je nutné ukládat do zdroje dat SFD. Použijte k tomu lištu nástrojů Data (Obr. 5 nahoře), kde je ikona se zelenou šipkou „Zařadit zdroje“. Změna režimu s vydáváním a zařazováním rysů je popsána v dílu 1. novinek verze 2009. Nezařazený záznam se změnou má v levém šedém sloupci zobrazenu tužku (na Obr. 5 záznam FeatId 5).

  Natočení popisu

Na závěr tohoto dílu bude ukázána možnost individuální změny vybraného popisu oproti vlastnostem celé hladiny. Popis Slezsko a Podkarpatská Rus na mapě na Obr. 4 přesahují plochu území, což zhoršuje jejich čitelnost.. Pro lepší umístění popisu nastavíme hodnotu atributu Orientation v Datové tabulce na -40 a -26.

Změna umístění popisu se provede jednoduše tažením myši za úchopový bod popisu, který je ve středu každého popisu. Okno editoru pro změnu textu, barvy apod. se otevře poklepáním na popis v mapě.

Nová možnost vytváření popisu pomocí Textové hladiny určitě pomůže uživatelům vytvářet lepší mapové výstupy vyhovující kartografickým a estetickým pravidlům.