portál uživatelů
softwarů Autodesk

Pracujeme s databází konstrukčních prvků

Strojírenství

Modelování a jeho efektivita je závislá na řadě faktorů. Jedním z nich je bezesporu návrh konstrukce a topologie vlastního modelu včetně metodiky tvorby modelu. Ne každý postup je efektivní a ne …

Pracujeme s databází konstrukčních prvků

Modelování a jeho efektivita je závislá na řadě faktorů. Jedním z nich je bezesporu návrh konstrukce a topologie vlastního modelu včetně metodiky tvorby modelu. Ne každý postup je efektivní a ne každý postup je především snadno modifikovatelný v případě dodatečných úprav. Právě z tohoto důvodu se v metodách funkčního navrhování objevují postupy výrazně urychlující nejen práci na primárním modelu, ale také jeho modifikace a tvorbu variantních řešení.

 Tradiční postup parametrizace náčrtu

V základní podstatě parametrického modelování je veškerá geometrie modelu definována pomocí rozměrových parametrů a geometrických vazeb. Tento princip je ve své podstatě zastoupen ve všech postupech, je ovšem výrazně zjednodušen z hlediska zadávání a modifikace. Prakticky je zjednodušen pouze na definici několika málo základních a podstatných rozměrů, při čemž tvar součásti „drží“ předdefinovaná geometrie.

Použití zjednodušujících nástrojů, například archivu konstrukčních prvků potlačuje navíc vznik základních chyb ve správné realizaci topologie modelu. Tento případ můžeme vidět například na níže uvedeném obrázku, který definuje otvor a jeho střed již na úrovni náčrtu, což je nejen neefektivní, ale například v sestavách i velmi problematické.

 Chybná definice primárního náčrtu obsahující střed otvoru

Autodesk Inventor obsahuje velmi účinný nástroj, který je trošku v pozadí standardních postupů. Jedná se o databázi předdefinovaných tvarů, která vzdáleně připomíná svou funkčností použití iPrvků. Jedná se o rozsáhlý obsah zahrnující většinu nejčastěji používaných geometrických prvků, které konstruktér pro svou práci běžně využívá. Použitím těchto objektů usnadňujete nejen tvorbu primárního modelu, ale také jeho následnou modifikaci, která je přehledná také pro uživatele, který původní model vidí poprvé a nezná jeho topologii.

 Efektivní využití konstrukčního prvku v sestavě

Pro práci v sestavě jsou předpřipravené konstrukční prvky ideální. Spojením modelování v sestavě s postupy generování geometrických částí modelu získáváte výhodu velmi rychlé a přehledné práce s modelem. Tyto postupy jsou ovšem odlišné od tradičního „náčrtování“ a musí být uživatelem zažity. Vytvořené objekty lze pomocí dalších nástrojů včetně náčrtů libovolně modifikovat.

 Sestava vytvořená pomocí archivu konstrukčních prvků

Výhodou databáze konstrukčních prvků je její otevřenost. Nic není předem blokováno a nebrání ukládání nového uživatelského obsahu. Na výše uvedeném obrázku je zobrazena sestava, která je prakticky celá vytvořena pouhým složením vygenerovaných součástí z připravených konstrukčních prvků. Konstrukční prvky byly načteny, modifikovány a uloženy do databáze pro jejich další použití.

 Otvor vytvořený pomocí umístěného konstrukčního prvku

Pro další zpracování předem připraveného polotovaru součásti můžete použít libovolného postupu, případně nástroje. Opět by zde mělo platit pravidlo co možná nejjednodušší definice geometrie součásti. Vždy musíme mít na paměti, že na projektu mohou pracovat následně vaši partneři a pro ty musí být topologie modelu snadno modifikovatelná.

 Optimalizace tvaru součásti a její uložení do databáze