portál uživatelů
softwarů Autodesk

HUTNÍ PROJEKT Frýdek – Místek a.s. – Příprava území pro průmyslové a logistické areály v AutoCAD Civil 3D

Strojírenství

HUTNÍ PROJEKT Frýdek-Místek a.s. je inženýrskododavatelská společnost s dlouhodobou historií a mnoho úspěšnými projekty především z oblasti projektování koksoven a těžké hutní chemie. Díky svému kvali…

HUTNÍ PROJEKT Frýdek – Místek a.s. – Příprava území pro průmyslové a logistické areály v AutoCAD Civil 3D

HUTNÍ PROJEKT Frýdek-Místek a.s. je inženýrskododavatelská společnost s dlouhodobou historií a mnoho úspěšnými projekty především z oblasti projektování koksoven a těžké hutní chemie. Díky svému kvalitnímu fungování se v průběhu posledních let rozšířily aktivity společnosti i do dalších průmyslových oborů a nevýrobních sfér, jako jsou např. strojírenský, spotřební a potravinářský průmysl, energetika, plynárenské, vodovodní a teplovodní sítě, zemědělství, občanská vybavenost měst a obcí, inženýrské stavby a stavby na ochranu životního prostředí. Společnost se zaměřuje především na tvorbu projektové dokumentace, různé inženýrské činnosti, tvorbu studií a posudků, spolupracuje i na výběru dodavatelů a v mnoha projektech funguje i jako technická pomoc.

Společnost HUTNÍ PROJEKT Frýdek – Místek a.s. využívá AutoCAD Civil 3D především ke zpracování hrubých terénních úprav v řešených územích, zjišťování kubatur zemních prací a návrhu vyrovnaných zemních prací, kromě toho i k předběžnému návrhu komunikací v areálech.

Výzva projektu

Hlavním důvodem pro pořízení AutoCAD Civil 3D byla možnost zpracovávat návrhy hrubých terénních úprav digitálně a především tak, aby toto zpracování bylo rychlé a přesné. Společnost potřebovala nástroj, který by byl schopný pracovat s různými typy dat a vytvářet z nich modely terénu, nad kterými by byl systém schopný navrhovat rozličná řešení a výsledky deklarovat ať už výpisem kubatur či podélnými nebo příčnými řezy.

Zpracovávání projektu před nasazením AutoCAD Civil 3D

Před pořízením AutoCAD Civil 3D jsme projekty zpracování hrubých terénních úprav prováděli v aplikaci AutoCAD, ve které jsme si zobrazovali stávající stav a odměřovali výšky v jednotlivých místech. Ručně jsme pak vynášeli příčné řezy a mimo AutoCAD ručně počítali kubatury. Tento postup byl velice zdlouhavý a nepřesný. Zpracování průměrného projektu nám zabralo cca 14 dní, nyní jsme schopni v AutoCAD Civil 3D stejnou práci vytvořit za 3 dny.

Zpracování projektu v AutoCAD Civil 3D

Všechny projekty začínáme tvorbou 3D digitálního modelu terénu. Výhoda AutoCAD Civil 3D je v tom, že zvládá vytvořit DTM z různorodých podkladů a takto vytvořené terény dále analyzovat. Poté pokračujeme návrhem terénních úprav. K dispozici jsou nástroje pro rychlé generování podélných profilů pro zjištění výškového průběhu těles. Dále využíváme možnosti výpočtu kubatur, kdy tento výpočet je možné zobrazit v modelu jako tabulky či ho exportovat mimo prostředí AutoCAD Civil 3D, např. do txt či xls. Velkým plusem je to, že neustále pracujeme ve 3D a vytváříme 3D dynamický model, máme stále k dispozici informace o výškovém řešení v daném místě. Navíc dojde-li k nějaké změně v určité části modelu, všechny navazující prvky se automaticky opraví, což šetří mnohonásobně naši práci a zvyšuje to naši efektivitu.

Většinou areály osadíme i návrhem budoucích komunikací, kdy využíváme další funkčnost AutoCAD Civil 3D pro návrh komunikací, jako je inteligentní návrh směrového a výškového řešení. Celý vytvořený model je možné libovolně zobrazovat, a to jak ve 2D, tak i ve 3D. Nakonec máme možnost si nechat automaticky vygenerovat příčné řezy, kdy systém doplní řezy o popis a kóty, a nám tak odpadá množství ruční práce.

  Vygenerovaný podélný profil s návrhem nivelety budoucí areálové komunikace

  3D pohled na stávající terén s vytvořenými svahy a jednotlivé platformy

  Situace řešeného areálu Mlýnice

Takto připravené podklady předáváme ve formátu dwg dále kolegům, kteří na projektu pokračují s dalšími pracemi souvisejícími s jejich profesními zaměřeními.

Popis pilotního projektu – Příprava území pro mlýnici uhlí v Detmaněrovicích

Úkolem projektu bylo připravit území pro mlýnici uhlí, s cílem vyrovnat zemní práce a zároveň zajistit odvodnění daného areálu. Do AutoCAD Civil 3D jsme načetli podklady ze zaměření a vytvořili z toho digitální model terénu. Poté jsme navrhli jednotlivé plochy budoucí mlýnice, přiřadili jim výšky a sklony a nechali si vytvořit modelování zemních těles. Velkou výhodou bylo to, že jsme měli okamžitě k dispozici hodnoty celkových zemních prací, a mohli jsme tedy velice snadno upravovat výšky jednotlivých ploch tak, abychom se dopracovali k požadovaným kubaturám.

Dále jsme v areálu předběžně navrhli systém komunikací, pro tuto úlohu jsme využili možnosti AutoCAD Civil 3D pro návrh tras a nivelet. Velkou úsporou času byl automatický popis trasy a automatické generování podélných profilů. Navíc, došlo-li ke změně vedení trasy, jednotlivé profily se automaticky obnovily a nemuseli jsme nic ručně opravovat. Celková plocha areálu je 14 985 m2 a hodnoty zemních prací byly 8500 m3.

Používání AutoCAD Civil 3D nám přineslo tyto výhody:

• Velkou úsporu času při zpracování projektů hrubých terénních úprav.

• Efektivní práce na projektech díky možnosti sdílení vytvořených dat v dwg formátu.

• Automatický výpočet kubatur s možností generování příčných řezů a výpisů.

• Neustálou práci ve 3D, kdy jsou stále k dispozici informace o výškách, což potřebují navazující profese.

• Schopnost rychle reagovat na požadavky zadavatele projektů či spolupracovníků.

“V našich projektech se řeší řada komplexních úloh, kdy různí členové týmu řeší různé úlohy, ale všichni potřebují pracovat v dwg a sdílet jedna data. Výhodou AutoCAD Civil 3D je to, že se rychle začlenil do pracovního cyklu a poskytuje rychlé a přesné podklady především v oblasti hrubých terénních úprav a návrhu areálových komunikací.”

– Ing. Petr Mičulka

projektant

Dodavatel řešení

ADEON CZ s. r. o.

Havlíčkovo nábřeží 38

702 00 Ostrava

www.adeon.cz