portál uživatelů
softwarů Autodesk

Import a export formátu JT i v aplikaci Inventor

Strojírenství

Pracovat s formátem JT je možné díky zásuvnému modulu JT Translator Add-in for Inventor, který je k dispozici ke stažení ze stránek vývojového týmu Autodesku: http://labs.autodesk.com/utilit…

Import a export formátu JT i v aplikaci Inventor

Pracovat s formátem JT je možné díky zásuvnému modulu JT Translator Add-in for Inventor, který je k dispozici ke stažení ze stránek vývojového týmu Autodesku: http://labs.autodesk.com/utilities/jt_translator/. Po jednoduché instalaci přibude do nabídek pro otevření, uložení kopie jako a vložení nebo nahrazení souboru v sestavě volba JT Files (*.jt). Zásuvný modul funguje pouze ve verzi Inventor 2009. Podporované verze formátu JT jsou 8.2, 9 a 9.1.

 

Import souborů

Otevření souboru ve formátu JT probíhá klasicky pomocí dialogového okna Otevřít. Před samotným načtením JT souboru je však možné provést určitá nastavení. Dialogové okno JT Import Options (viz Obr. 1) se zpřístupní po výběru JT souboru k otevření a klepnutí na volbu Options.

  Obr. 1: Možnosti importu JT souborů

Pole pro zadání cílového adresáře pro sestavu a součást určují, kde se uloží IPT a IAM soubory vytvořené ze zdrojového JT souboru. V případě, že je zatržena volba Save Parts during Load, se provede uložení okamžitě po načtení JT souboru. Pokud JT součást (ne sestava) obsahuje několik samostatných (neprotínajících) se částí, je možné je importovat jako sestavu volbou Import Multi-lump Solids as Assembly.

Práce s načtenými soubory

Pracovat s načtenými soubory JT je možné úplně stejně, jako s nativním formátem programu Autodesk Inventor, protože po otevření souboru se už jedná buď o sestavu (IAM) nebo součást (IPT). Na Obr. 2 je příklad sestavy načtené z instalačního adresáře Inventor 2009. Je nutné upozornit, že mezi součástmi v importované sestavě nebudou vytvořeny vazby.

  Obr. 2: Příklad sestavy z formátu JT

Export souborů

Ukládat soubory do formátu JT lze příkazem Uložit kopii jako. Před uložením je možné nastavit parametry konečného JT souboru. Dialogové okno (Obr. 3) s nastavením verze výstupního souboru a dalších vlastností se zpřístupní obdobným způsobem jako při načítání souborů.

  Obr. 3: Nastavení exportu do formátu JT

Geometrie výstupního souboru může být tvořena hraniční B-reprezentací (typ JT nebo Parasolid XT), ploškami (trojúhelníky), popř. kombinací plošek a B-reprezentace. Model bez hraniční B-reprezentace ale Inventor není schopen načíst.

Do výstupního souboru je možné zahrnout i 2D náčrty. Ty jsou po opětovném otevření JT souboru v programu Inventor umístěny jako dráty v Konstrukci, viz Obr. 4. Po povýšení na úroveň součásti jsou vloženy do 3D náčrtu a je možné s nimi dále pracovat.

  Obr. 4: Náčrt z JT souboru

V případě, že se jako JT soubor ukládá sestava IAM, je možné vybrat strukturu výstupního dokumentu.

MONOLITHIC – všechny komponenty sestavy budou uloženy v jediném JT souboru.

PER_PART – vytvoří soubor sestavy s informacemi o hierarchii jednotlivých součástí, každá komponenta sestavy je na disku uložena v samostatném souboru. Komponenty sestavy se nacházejí ve společném adresáři pojmenovaném stejně jako JT soubor sestavy.

FULL_SHATTER – obdobné jako PER_PART, každá komponenta sestavy je uložena v samostatném souboru.

Rozšíření možností spolupráce

Podpora JT souborů v aplikaci Autodesk Inventor má zcela jistě své opodstatnění a dále posunuje možnosti interoperability uživatelů tohoto systému. Velmi často dochází k výměně návrhových dat mezi odlišnými CAx aplikacemi a JT je jedním z poměrně rozšířených datových formátů využívaných ve strojírenském průmyslu. Implementace podpory tohoto typu souborů je tak dalším krokem ke zlepšení efektivity práce s Autodesk Inventorem, jak na straně příjmu dat od partnerů, tak na straně předávání finálních 3D modelů.