portál uživatelů
softwarů Autodesk

Materiály

Strojírenství

V čem spočívá výhoda přidělování materiálů tímto způsobem? Představte si, že zpracováváte vybavení kanceláří a potřebujete, aby všechen nábytek, nebo jeho konkrétní části, byly ze stejného materi…

Materiály

V čem spočívá výhoda přidělování materiálů tímto způsobem? Představte si, že zpracováváte vybavení kanceláří a potřebujete, aby všechen nábytek, nebo jeho konkrétní části, byly ze stejného materiálu. Pomocí stylů objektů jednoduše nadefinujete, které části mají mít shodný materiál a tím si velice urychlíte práci. Nejlepší je ukázat toto na příkladu přidělení materiálu stolové desce sestavy, kterou vidíte na obrázku. Nábytek má zpočátku nastavený materiál na všech částech stejný, ale díky tomu, že každá ze stolových desek spadá do stejně kategorie „Nábytek – kancelář- stolová deska“ je možné jednoduchým způsobem změnit materiál u všech naráz. Jak postupovat je naznačeno na následujících obrázcích.

   Původní nastavení materiálu nábytku

  Nastavení stylů objektů

  Změna materiálu z „Deska“ na Dřevo – Bříza

  Změněný materiál desek u všech použitých stolů

Změna materiálu stolových desek

Samozřejmě že takovéto možnosti nevyužijete vždy a tak je v každé z rodin nadefinován parametr „Materiál“ jak jste zvyklí z předchozích verzí. Stačí pouze změnit hodnotu Materiálu z „Dle kategorie“ na příslušný typ, který si vyberete z nabídky.

U přibližně poloviny nových Revit families se setkáte s tím, že se nejedná o prvek Revitu Architecture, ale o prvek naimportovaný přes konverzní formát SAT. Mapování materiálů na tyto prvky probíhají podobně jako změna materiálů přes styly objektů. Změnu pouze provádíte o kartu dále, místo v kartě „Styly objektů – Modelové kategorie“ přiřazujete materiál v kartě Styly objektů – Objekty importované“. Každá z naimportovaných families má unikátní jméno podle kterého jasně poznáte, o jaký interiérový prvek se jedná.

O způsobu, jak nejvhodněji pracovat s materiály, nastavením světel a renderingu, se dozvíte více z článků pana architekta Baldy na stránkách Autodeskclubu a to konkrétně:

lanek/4069-revit-architecture-2009-render-1'>Revit Architecture 2009 – Render 1