portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD Freestyle – schémata a plány snadno a rychle

AutoCAD

AutoCAD Freestyle, dříve vedený pod názvem Project Cooper, by měl být schopen – samozřejmě za značného přispění uživatele – produkovat výkresy a schémata, která jsou nejen v měřítku (jak vyžaduj…

AutoCAD Freestyle – schémata a plány snadno a rychle

AutoCAD Freestyle, dříve vedený pod názvem Project Cooper, by měl být schopen – samozřejmě za značného přispění uživatele – produkovat výkresy a schémata, která jsou nejen v měřítku (jak vyžaduje správná technická dokumentace), ale která zároveň přinášejí do strohého jazyka technických výkresů i přidanou hodnotu v podobě stínování nebo barevného rozlišení jednotlivých objektů. To vše se zaměřením na maximální jednoduchost. Prozatím je možné využít toho, že se aplikace nachází ve stádiu vývoje, takže pro vyzkoušení je zdarma k dispozici všem zájemcům. Domovská stránka projektu je zde. Samotný instalační soubor je ale nutné stáhnout z těchto stránek, na které je uživatel přesměrován. Při instalaci je nutné internetové připojení, protože programová data jsou stahována až v průběhu instalace. Podívejme se tedy na AutoCAD Freestyle blíže.

Uživatelské rozhraní a nastavení aplikace

Při prvním spuštění je uživatel vyzván k nastavení jednotek výkresu a k volbě přibližné velikosti projektu, který hodlá kreslit. Velikostí projektu jsou zde myšleny skutečné rozměry např. bytu, domu, apod. Od zvoleného nastavení se poté odvíjí i aplikované měřítko výkresu. Ukázka je na Obr. 1.

Obr. 1
Obr. 1: Úvodní nastavení parametrů výkresu

Samotné uživatelské rozhraní (viz Obr. 2) obsahuje skutečně pouze základní nástroje pro tvorbu vektorových objektů, jako jsou úsečky, obdélníky, kružnice, oblouky a kresba od ruky. Dále je možné aplikovat barevné výplně, psát text nebo vkládat obrázky. Kromě toho obsahuje AutoCAD Freestyle i předdefinované knihovny symbolů (resp. dynamických bloků v terminologii aplikace AutoCAD), které je možné v návrhu použít. Výhodou je, že při práci můžete využít i hladiny. Pro maximální jednoduchost a rychlost osvojení práce s AutoCAD Freestyle je k dispozici panel s nápovědou měnící se podle právě aktuálního příkazu.

Obr. 2
Obr. 2: Uživatelské rozhraní aplikace

Parametry aplikace je možné upravit z nabídky Options: jedná se zejména o nastavení jednotek, velikosti výkresu a mřížky. Uživatelé Windows 7 mohou vyzkoušet i dotykové ovládání aplikace, které se povoluje na kartě General Settings – Touch Input.

Tvorba geometrie

Při kreslení a editaci jednotlivých objektů je možné využít několik známých nástrojů. Hladiny poslouží k setřídění geometrie do jednotlivých kategorií, mřížka a zachytávání na mřížku usnadní přesné kreslení objektů. K tomuto účelu jsou k dispozici i uchopovací body na objektech a trasovací čáry (viz Obr. 3).

Obr. 3
Obr. 3: Využití trasování při kreslení a editaci objektů

Je vhodné zmínit, že se nejedná o parametrickou aplikaci, proto je nutné hned od počátku kreslit přesně. Vytvářené kóty, ať už skutečné nebo náhledové pro kontrolu rozměrů, mají pouze informativní hodnotu. S tím zatím bohužel souvisí i jedna vlastnost, která se z pohledu uživatele aplikace AutoCAD nebo parametrických 3D modelářů jeví jako nedostatek. Přesné kreslení je možné pouze pomocí zachytávání na mřížku nebo na existující geometrii. I v případě editace objektů je nutné využít ke změně jejich rozměrů mřížku, uchopy nebo uzly (viz Obr. 4). Zadání přesné hodnoty rozměru pomocí klávesnice AutoCAD Freestyle nepodporuje.

Obr. 4
Obr. 4: Natáčení bloku automobilu pomocí uzlu

Podporované formáty souborů

Nativním formátem aplikace AutoCAD Freestyle je formát DWG – umí jej tedy načítat i ukládat. Soubory je možné navíc ukládat i jako PDF, DWFx, nebo jako bitmapy. Načíst výkres z "velkého" AutoCADu tedy můžete, není ale možné stávající geometrii nějakým způsobem editovat, např. ořezávat. Lze ji však použít jako základ pro tvorbu geometrie nové. Opačný způsob, tedy editace výkresu z aplikace AutoCAD Freestyle v klasickém AutoCADu, funguje bez problémů.

Výhled do budoucna?

AutoCAD Freestyle je ve stádiu vývoje, a tak lze zatím pouze spekulovat, jaké funkce ještě budou vylepšeny nebo přidány a jakou formou bude tato aplikace k dispozici potenciálním zákazníkům. Jisté je, že pro určitý okruh uživatelů se pravděpodobně bude jednat o velmi zajímavý software právě díky své jednoduchosti a podpoře široce používaného formátu DWG.

Související články:

  • AutoCAD Freestyle – schémata a plány snadno a rychle