portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD efektivně 5. – Převod mezi pojmenovanými a barevně závislými styly vykreslování

AutoCAD

Změna režimu vykreslovacích stylů Vykreslovací styly jsou přiděleny jednotlivým rozvržením ve výkresovém souboru. I když každé rozvržení může používat jiný vykreslovací styl, jeden výkres může používa…

AutoCAD efektivně 5. – Převod mezi pojmenovanými a barevně závislými styly vykreslování

Změna režimu vykreslovacích stylů

Vykreslovací styly jsou přiděleny jednotlivým rozvržením ve výkresovém souboru. I když každé rozvržení může používat jiný vykreslovací styl, jeden výkres může používat pouze jeden typ (režim) tabulek vykreslovacích stylů a to buď barevně závislé (.ctb), nebo pojmenované styly (.stb).

Problém nastáváve chvíli, kdy dostanete do rukou soubor s barevně závislým vykreslováním,ale chcete použít pojmenované vykreslovací styly (nebo obráceně). Pokud chcete zjistit, jaký režim vykreslovacích stylů je v souboru nastaven, stačí se podívat do palety Vlastnosti (nesmíte mít při tom vybrané žádné objekty).

clipboard18

Převod z .stb na .ctb

Otevřete výkres,který chcete převézt a napište PŘEVODVSTYLU (_CONVERTPSTYLES). Objeví se dialogové okno, které vás varuje, že všechny vámi přidělené pojmenované vykreslovací styly budou odstraněny z výkresu. Klepněte na tlačítko OK.

Následně proběhne převod a vy si můžete všimnout, že vykreslovací styly přidělené jednotlivým hladinám nebo objektům mají jména Barva_1, Barva_2 atp., v závislosti na barvě té které hladiny či objektu. Nyní jsou pro vlastnosti tisku použity barvy objektů a hladin.

clipboard20

Teď ještě potřebujete jednotlivým rozvržením přiřadit soubory .ctb, tedy tabulky stylů vykreslování. Po převodu totiž nejsou přiděleny žádné. Klikněte pravým tlačítkem myši na záložku modelového prostoru nebo rozvržení a vyberte Správce nastavení stránky… (můžete také napsat VZHLEDSTR nebo _PAGESETUP), ve správci nastavení stránek zvolte stránku, kterou chcete upravit a klepněte na tlačítko Upravit. V okně nastavení stránky rozbalte menu vpravo nahoře a vyberte .ctb soubor.

…a teď obráceně

Dříve než změníme samotný režim vykreslovacích stylů z barevně závislého na pojmenovaný, potřebujeme mít připravený .stb soubor, do kterého naše nastavení převedeme. Ideální je vytvořit ho z .ctb souboru,který je použitý ve výkrese před převodem.

Napište dokonzoly PŘEVODCTB (_CONVERTCTB) a podvrďte příkaz. Vyberte .ctb soubor, který chcete převézt a poté zvolte název a umístění nového .stb souboru. Tím je akce prakticky hotová. Tabulka pojmenovaných stylů, kterou jste právě vytvořili, obsahujepouze tolik stylů, kolik bylo unikátních nastavení pro barvy ve výchozím .ctb souboru. Pokud jste např. tiskli část barev černě, část šedě a zbytek dle barvy hladiny (zatímco všechny ostatní parametry byli pro všechny barvy stejné), mátev tabulce po převodu pouze tři pojmenované styly.

clipboard15

Po převodu máme v tabulce pouze tři styly vykreslování

Nyní můžeme změnit typ tabulky vykreslování napojmenované styly příkazem PŘEVODVSTYLU. Ze seznamu .stb souborů vybereme tenprávě vytvořený. Výkres byl převeden do režimu pojmenovaných vykreslovacíchstylů. Tato nová tabulka neumožňuje přidávat či odebírat styly (kvůlikompatibilitě se staršími verzemi AutoCADu), ale to jde jednoduše změnit.

V Editoru vykreslovacích stylů přejděte na záložku Obecné a tam klepněte na tlačítko Vymazat tabulku mapování barev R14. Znovu uložte .stb soubor pod stejným názvem. Teď už je tabulka stylů plně funkční a můžete v nídělat změny bez omezení.

Tip na závěr

Než skončíme, napadá mi ještě jedna věc, která se může hodit a tou je výchozí nastavení stylů vykreslování pro nové výkresy. V okně Možnosti klepněte na kartu Vykreslování a publikování a vpravo dole na tlačítko Nastavení tabulky styluvykreslování. Tady si můžete nastavit vše od typu tabulek až po vykreslovacístyl pro nově vytvářené objekty.

 

clipboard19