portál uživatelů
softwarů Autodesk

AutoCAD efektivně 6. – Vytváření vlastních šrafovacích vzorů

AutoCAD

Soubor acad.pat otevřený v poznámkovém bloku Předdefinované šrafy jsou uloženy v souboru acad.pat (případně acadiso.pat), který se načítá při spouštění programu AutoCAD. Jeho umístění najdete v Možno…

AutoCAD efektivně 6. – Vytváření vlastních šrafovacích vzorů
clipboard01

Soubor acad.pat otevřený v poznámkovém bloku

Předdefinované šrafy jsou uloženy v souboru acad.pat (případně acadiso.pat), který se načítá při spouštění programu AutoCAD. Jeho umístění najdete v Možnostech na kartě Soubory v položce Vyhledávací cesta podpůrných souborů. Jde v principu o obyčejný textový soubor, ve kterém jsou šrafy definovány podle jednoduchých pravidel a který můžete měnit. Předtím než to uděláte, nezapomeňte si udělat záložní kopii souboru.
Kromě přidávání vzorů do výchozího souboru můžete vytvářet soubory vlastní. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, musíte pamatovat na několik pravidel. Především, že do vlastního souboru můžete uložit vždy pouze jeden šrafovací vzor, takže pro každý šrafovací vzor musí být vytvořen vlastní soubor. Navíc musí být název souboru totožný s názvem šrafovacího vzoru v něm. Na konci tohoto souboru nesmíte zapomenout vložit prázdný řádek (stiskem klávesy Enter na konci posledního řádku definice), jinak se vzor nenačte.

Jak vypadá soubor .pat

clipboard02
Na obrázku nahoře vidíte soubor acad.pat otevřený v aplikaci Poznámkový blok. Projdeme si jej řádek za řádkem, abychom si ukázali, co se jak zapisuje.
Prvních několik řádek začíná dvěma středníky (;;). To znamená, že za nimi následuje poznámka, kterou AutoCAD při čtení souboru přeskočí, protože neobsahuje pro něj důležitou informaci. Poznámka slouží pouze pro sdělení uživateli, který soubor otevře a upravuje.
Samotný kód začíná až o něco dále, konkrétně v řádku, který začíná hvězdičkou (*). Struktura definice jednoho šrafovacího vzoru je následující:
kod
*název [, popis]
úhel, x_počátek, y_počátek, delta_x, delta_y[, čárka1, čárka2, …]
(znaky a označují nepovinné části textu)
Pravidla, kterými se definice v předchozích řádcích řídí, jsou tahle:
  • jednotlivé hodnoty oddělujte čárkou (,)
  • název šrafy musí být bez mezer. Pokud chcete použít víceslovní název, vložte mezi jednotlivá slova podtržítko (_) nebo spojovník (-). Délka názvu je omezena na 31 znaků.
  • popis je nepovinný, nemusíte jej použít
  • úhel určuje výchozí natočení šrafovacího vzoru, respektive natočení relativních souřadnic x a y platných při definování a vykreslování šrafy.
  • počátek x a y znamená souřadnice bodu, ze kterého se šrafovací vzor vykresluje. Jde o absolutní počátek v rámci výkresu, takže šrafovací vzory se stejným počátkem ve výkrese jsou navzájem srovnané bez ohledu na to, kde jsou vykresleny.
  • delta x určuje odsazení za sebou následujících segmentů čáry. Platí pouze při použití mezer. Při souvislé čáře nechte hodnotu 0.
  • delta y definuje odsazení mezi jednotlivými čárami (řádky šrafy). hodnota 1 znamená, že čáry šrafy budou od sebe vzdáleny 1 jednotku.
  • čárky přidáváme, pokud chceme kreslit přerušovanou čáru. kladná hodnota mezery znamená čárku, záporná znamená přerušení, nulová hodnota je tečka. Počet čárek, mezer a teček v řádku je omezen na šest.
Dále pak platí tato pravidla.
  • pokud používáme víc typů čar, stačí přidat další řádky definice. Každý řádek definuje jeden typ čáry.
  • každý řádek může mít nejvíce 80 znaků
  • do definice můžete libovolně vkládat mezery pro lepší čitelnost
Pro ukázku tady máme příklad šrafovacího vzoru.
Tady vidíme ukázku vzoru se dvěma typy čáry, z čehož jeden je čárkovaný.
*ANSI33, ANSI bronz, mosaz, měď
45, 0,0, 0,.25
45, .176776695,0, 0,.25, .125,-.0625
clipboard05
Na tomto vzoru je vidět kombinace vzájemně kolmých čar, čímž vzniká vzorek bloků zdiva.
*AR-B816, 8×16 vazbový blok
0, 0,0, 0,8
90, 0,0, 8,8, 8,-8
clipboard06

Související články:

  • AutoCAD efektivně 6. – Vytváření vlastních šrafovacích vzorů