portál uživatelů
softwarů Autodesk

Autodesk Inventor – Náležitosti výkresu – popisové pole – čast 5.

Strojírenství

V minulém díle jsme si ukázali, jak vytvořit pravidlo, které přesune hodnotu z parametru do popisového pole. Nevýhodou byla nutnost manuálního spuštění pravidla při každé úpravě parametrů (tedy jejich…

Autodesk Inventor – Náležitosti výkresu – popisové pole – čast 5.

V minulém díle jsme si ukázali, jak vytvořit pravidlo, které přesune hodnotu z parametru do popisového pole. Nevýhodou byla nutnost manuálního spuštění pravidla při každé úpravě parametrů (tedy jejich hodnot). K pomoci proti této manuální práci slouží v prostředí iLogicu tzv. Spouštěč událostí.

Spouštěč událostí

Jejich editaci najdeme na panelu iLogicu v kartě Správa (obr. 1).

01
Obr. 1 – spouštěče událostí – poloha příkazu

Tato funkce umožňuje automatické spuštění pravidla po vykonání jisté události. V prostředí výkresů lze pravidlo spustit po těchto událostech:

 

  • když je vytvořen nový dokument,
  • po otevření dokumentu,
  • před uložením dokumentu,
  • po uložení dokumentu,
  • před zavřením dokumentu,
  • když se změní iVlastnost,
  • když se změní pohled výkresu.

V okně Spouštěče pravidel klikneme pravým tlačítkem na položku Před uložením dokumentu a zvolíme vybrat pravidla (Obr. 2).

Událost před uložením je nejvýhodnější z hlediska nepříliš časté nutnosti aktualizace (pravidlo může při vyšším počtu řádků lehce zdržovat), ale zato pokaždé před uložením práce je popisové pole aktuální. Pro aktualizaci například před tiskem navíc stačí soubor uložit, což stejně většinou uživatel udělá.

02
Obr. 2 – editace události

U této konkrétní události poté vybereme jediné existující pravidlo (obr. 3).

03
Obr. 3 – editace události – výběr pravidla

Parametry s více hodnotami

 

Pro vlastnosti, které mají v popisovém poli jen několik využívaných variant, si můžeme vytvořit tzv. parametry s více hodnotami. Toto si ukážeme například na vlastnosti druh dokumentu. Normou je daných několik typů výkresů a je zbytečné, aby je uživatel neustále dokola vypisoval.

V okně parametrů klikneme pravým do pole parametru DRUH_DOKUMENTU a zvolíme položku Nastavit jako s více hodnotami (obr. 4).

04
Obr. 4 – nastavení parametru

V následujícím okně (obr. 5) si vložíme jednotlivé hodnoty, kterých může parametr nabývat.

Pro druh dokumentu to může být například:

  • Výrobní výkres
  • Výkres sestavy
  • Výkres podsestavy
  • Montážní výkres

05
Obr. 5 – editace seznamu hodnot

Seznam vypíšeme nebo vkopírujeme do horní části okna a klikneme na tlačítko Přidat.

Pokud je zaškrtnuta položka povolit uživatelské hodnoty, tak lze doplnit v okně parametrů jinou variantu, než jsou vypsány v tomto seznamu.

Po potvrzení dialogu již můžeme editovat rozbalovací seznam (obr. 6). Po zvolení stačí pouze uložit dokument a pokud je vlastnost provázána (jak bylo popsáno v minulém článku), tak se aktualizuje popisové pole.

06
Obr. 6 – rozbalovací menu více hodnotového parametru