portál uživatelů
softwarů Autodesk

Využíváme grafických komentářů v Autodesk Publisher 2013

Strojírenství

Autodesk Publisher 2013 umožňuje integrovat do jedné prezentace model s grafickými popiskami. Často se jedná o velmi zajímavé možnosti jak komunikovat technický návrh a doplnit jej snadno a rychle nap…

Využíváme grafických komentářů v Autodesk Publisher 2013

Autodesk Publisher 2013 umožňuje integrovat do jedné prezentace model s grafickými popiskami. Často se jedná o velmi zajímavé možnosti jak komunikovat technický návrh a doplnit jej snadno a rychle například pomocí výpočtových grafů, názorných fotografií apod.


Sestava převodovky načtená z Autodesk Inventoru

Grafické komentáře lze načíst ve všech základních rastrových formátech. Lze tedy pracovat jak s fotografiemi v JPG formátech, tak například s grafickými studiemi v PNG, případně dalších bezztrátových formátech. Samozřejmostí by mělo být vždy použití střízlivé velikosti souborů, aby se nezvyšovala zbytečně velikost prezentace.


Definice grafické popisky

Pro umístění grafického komentáře existuje několik postupů, které vytváří různý vzhled a formát komentářů. Typický postup je zobrazen na následujícím obrázku, kdy chceme upozornit například kolegu v týmu na alternativní typ elektromotoru připojeného na pevnou přírubovou spojku. Grafický komentář je výstižnější i v případě laické prezentace.


Vložení obrázku elektromotoru

Velmi příjemnou funkcí je změna formátu vložené grafiky. Je možné měnit snadno jak velikost, tak tvar komentáře a jeho rámečku včetně barvy hrany. Pro tento postup bychom jinak museli provádět složitější přípravu výchozí grafiky v některém z grafických editorů s podporou transparentního pozadí a vrstev.


Změna tvaru hranice obrázku

Všechna nastavení lze měnit v pruhu nástrojů a v nabídkách umístěných přehledně v záhlaví aplikace Autodesk Publisher. Postup je svižný i z hlediska zobrazování změn a nijak se nezadrhává i v případě větších souborů dat.


Změna barvy hranice obrázku

Pro směřování komentáře lze využít symbolů různých typů šipek. Popis sice není až tak příliš technicky vypadající, ale velmi výstižný i pro laika. Navíc jednotlivé šipky lze rozlišit různými barvami a tím ještě výrazněji zdůraznit požadovaná místa a pozice. I z tohoto pohledu bych považoval Autodesk Publisher za nástroj nejen pro technické a vývojové pracovníky. Najde své místo i například v obchodování, komunikaci se zákazníky apod.


Umístění zvýrazněné šipky

Pokud chceme aby vypadal grafický komentář víc technicky, je možné použít jeho kombinace s odkazovou čárou. Tento postup je vhodný hlavně pro různé kombinace výřezů a detailů z technické dokumentace umístěné v 3D prezentaci modelu, ale lze přirozeně využít odkazů i pro obecnou grafiku.


Příprava odkazu pro grafický komentář

Závěrem uveďme, že počet grafických komentářů není nijak omezen, pouze je vždy vhodné vkládat grafiku čitelnou v optimálním rozlišení tak, aby nebyla nijak znehodnocena sdělovaná informace, například díky nečitelných detailům nebo vysokou úrovní ztrátové komprese.


Finální podoba grafických komentářů