portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak na instalaci obsahového centra Inventoru jako LOKÁLNÍHO pro VÍCE uživatelů

Strojírenství

V jednom z minulých článků jsme si popsali výhody a nevýhody dvou verzí přístupu k obsahovému centru. Pro verzi Desktop Content (obsah pracovní plochy) jsou knihovny obsahového centra (dále OC) umístě…

Jak na instalaci obsahového centra Inventoru jako LOKÁLNÍHO pro VÍCE uživatelů

V jednom z minulých článků jsme si popsali výhody a nevýhody dvou verzí přístupu k obsahovému centru. Pro verzi Desktop Content (obsah pracovní plochy) jsou knihovny obsahového centra (dále OC) umístěny lokálně ihned při instalaci Inventoru.

Co kdybychom rádi sdíleli tento „obsah pracovní plochy“ s ostatními uživateli na síti? Důvodů pro to je hned několik.

 

1) Aktuálnost dat – v okamžiku, kdy jeden uživatel aktualizuje knihovnu o novou součást či naopak vyřadí ze seznamu je změna k dispozici i ostatním.

2) Úspora diskového prostoru – OC Inventoru může dosahovat velikostí od několika Mb až do zhruba 10Gb. Zejména při využití drahých SSD disků je lokální OC na každém počítači v síti zbytečné plýtvání.

3) Jednodušší instalace (oproti variantě VaultServer) – není potřebí instalovat žádné dodatečné aplikace – o vše se postará Inventor sám a sdílecí mechanismy systému Windows.

4) Knihovny mohou být dokonce nakopírované na PC bez instalace Inventoru (např. datový server), který má lepší úroveň zabezpečení vůči výpadku (zálohování), než lokální stanice. Tato vlastnost může být naopak nevýhodou – navýšení síťového provozu. U pomalých či vytížených sítí se může jednat o prodloužení doby přístupu k OC a zpomalení práce.

 

Postup:

V možnostech aplikace (panel nástroje – možnosti aplikace na kartě možnosti) si na kartě obsahové centrum najdeme cestu k souborům (obr. 1).

01
Obr. 1 – cesta k souborům OC

Typicky zde: C:ProgramDataAutodeskInventor 2013Content CenterLibraries

Všechny dokumenty z této cesty nakopírujeme do sdílené složky na síti (či na aktuální stanici). Poté upravíme cestu v položce dle obr.1 tak, aby mířila na novou sdílenou složku.

Pozn.: nezapomeňte po kontrole funkčnosti nové varianty smazat soubory v původním umístění.

Při nové instalaci, která má mít také přístup k tomuto OC, již nemusíme knihovny ani instalovat. Vynecháme je z instalační sady a po instalaci napojíme Inventor na sdílenou složku. Tento krok výrazně urychlí instalaci.