portál uživatelů
softwarů Autodesk

Tenisová akademie Bojnice – Ing. arch. Juraj Kiaba, NOVING REALITY

Stavebnictví

Řešení Autodesk® Revit® Architecture Charakteristika společnosti Ing. arch. Juraj Kiaba NOVING REALITY Počet zaměstnanců: 3 Obor: Architektonická kancelář/Architektura a stavebnictví Na trhu působí od…

Tenisová akademie Bojnice – Ing. arch. Juraj Kiaba, NOVING REALITY
Řešení
Autodesk® Revit® Architecture
Charakteristika společnosti
Ing. arch. Juraj Kiaba NOVING REALITY
Počet zaměstnanců: 3
Obor: Architektonická kancelář/Architektura a stavebnictví
Na trhu působí od roku 2003
Nejvýznamnější zákazníci: NOVING NOVÁKY, spol. s r.o., PRIEMSTAV STAVEBNÁ, a.s., GROUP 168 a.s., Město Prievidza
Projekt
Tenisová akademie, Bojnice
Celková plocha řešeného území: 18 116 m2
Počet míst k sezení: 600 – 1600
Plocha tenisových dvorců: 5 455 m2
Plocha hlavního objektu: 2 550 m2
Obestavěný prostor hlavního objektu: 33 300 m3
Počet parkovacích míst: 44
Počet tenisových dvoroců s rozměry pro mezinárodní turnaje:
6 venkovních, z toho 3 osvětlené, 2 kryté (příp. 1 centrální), 3 dětské dvorce ORANGE, 4 osvětlené dětské dvorce RED.
Náklady: 3 860 000 EUR
Stupeň: urbanistické řešení a architektonická studie
Architekt: Juraj Kiaba
Developer: Group 168, a.s.

Společnost Ing. arch. Juraj Kiaba NOVING REALITY je architektonický ateliér, který nabízí komplexní služby počínaje přípravou projektů v jednotlivých stupních projektové dokumentace – od architektonické studie stavby, dokumentace pro stavební povolení až po realizační dokumentaci – a konče realizací staveb na klíč a prováděním autorského a stavebního dozoru. Ateliér působí na slovenském trhu od roku 2003 a v současnosti ho tvoří trojice stálých zaměstnanců.

Společnost využívá Revit Architecture od svého založení, neboť byl po důkladném průzkumu trhu vybrán jako nejlepší nástroj splňující představu a požadavky architektů. „Revit som spoznal vo verzii 5.1. Už po troch týždňoch samoštúdia som sa odhodlal spracovať v ňom rodinný dom od štúdie až po realizačný projekt,“ zdůvodňuje Juraj Kiaba vhodnost volby Revitu Architecture s ohledem na jeho intuitivní ovládání.

Jedním z mnoha zajímavých projektů, které společnost v minulosti připravila, je projekt tenisové akademie v Bojnicích. Tento projekt vychází ze záměru vybudovat nové tréninkové středisko a podpořit tak dlouholetou slovenskou tenisovou tradici, která se opírá o osobnosti světového formátu, jako jsou Miloslav Mečíř, Karina Habšudová nebo Miroslava Vavrincová. Tenisová akademie má rozšířit možnosti místních tenisových klubů a nabízených sportovních služeb. Bojnice přitom představují zajímavou a turisticky atraktivní lokalitu s krásnou přírodou, zoo a historickými památkami, jako je např. Bojnický zámek. Kromě toho lokalita přitahuje také dalšími nabízenými sportovními aktivitami, jako je bojnické sportcentrum a Národní centrum vodního póla.

Urbanistické řešení
Areál tenisové akademie je koncipován s ohledem na místní podmínky a okolní stavby. Hlavní objekt tvořený pyramidou je navržen tak, aby nepůsobil robustním dojmem, přestože tvoří dominantu zájmové oblasti a působí jako vstupní brána do města Bojnice. Ostatní objekty se nachází v úrovni terénu, tvoří je tenisové dvorce pro dospělé sportovce i děti, dále pak komunikace uvnitř areálu a parkovací plochy
pro návštěvníky. Množství parkovacích míst je navrženo pro každodenní využívání akademie. V případě sportovních akcí, a tedy většího přílivu návštěvníků, se předpokládá rovněž využití městských záchytných parkovišť.

noving2

Architektonické řešení
Areál tenisové akademie je tvořen samostatnými tenisovými dvorci a hlavním objektem. Ten tvoří 25 m vysoká ocelová konstrukce s prosklenou fasádou ve tvaru pyramidy, která nabízí veškeré zázemí a kde budou poskytovány komplexní služby akademie.

Potřebné zázemí, kterým jsou šatny, posilovna a fitness, učebny a místnosti pro trenéry a také technické místnosti a sklady, se nachází v suterénu uloženém v úrovni 3,6 m pod úrovní okolního terénu. Suterén dále nabízí plochu pro dva tenisové dvorce. V případě potřeby lze plochu využít rovněž jako jediný centrální dvorec nebo jako multifunkční plochu pro konání nejrůznějších kulturních akcí, např. koncertů. K takové úpravě vnitřní dispozice jsou v suterénu navrženy výsuvné tribuny, které umožňují zvětšení kapacity haly o 1000 míst. V přízemí se nachází hlavní vstup a únikové východy orientované na všechny strany pyramidy. Po vstupu do objektu mohou návštěvníci využít výtah pro přístup do kavárny umístěné v horní části pyramidy. Přízemí rovněž zahrnuje trvalé tribuny pro 600 diváků. Prostor nad dvorcem je ponechán volný až po podlaží 4NP, kde je umístěna kavárna koncipovaná jako klubová síň slávy a místo pro konání sportovních setkání nejrůznějšího druhu. Turistům kavárna nabízí vyhlídku na Bojnice a Prievidzu. Podlaží 5NP a 6NP zahrnuje soukromé prostory tenisové akademie pro ubytování žáků a klubové prostory pro aktivity ve volném čase. Tyto prostory jsou záměrně umístěné ve vrcholu pyramidy, který nabízí nejlepší výhled.

Využití RAC
„Hranice zrealizovateľnosti kreatívnych nápadov architekta sa vďaka Revitu posunuli a už sa nestáva, že by ma softvér ako architekta limitoval. Vďaka Revitu sa moje nápady stávajú skutočnosťou,“ dodává Juraj Kiaba. Autodesk Revit Architecture byl v rámci tohoto projektu využit pro tvorbu urbanistickoarchitektonické studie. Urbanistický návrh zahrnuje dispoziční výkresy celého komplexu v měřítku 1:1000, zatímco architektonický návrh rozpracovává jednotlivé objekty v měřítku 1:100.

noving3

„Najväčším prínosom Revitu pre nás je možnosť spolupráce na jednom projekte. Bežne sme na projektoch administratívnych a bytových domov pracovali súbežne traja. Revit nám umožnil prideliť zodpovednosť za časti projektu jednotlivcom, ktorí si v konečnej fázi projektu zamkli svoje ukončené časti, aby nedochádzalo k nechceným zmenám a každú zmenu musel schváliť projektant zodpovedný za daný celok, napríklad schodištia, podhľady, fasáda a pod.“
Ing. arch. Juraj Kiaba, Architekt, NOVING REALITY

Případová studie v PDF