portál uživatelů
softwarů Autodesk

Začínáme s AutoCAD a AutoCAD LT – Část 7.

AutoCAD

V aplikaci AutoCAD je šrafování jediný složený objekt, který překrývá určenou plochu vzorem tvořeným čarami, tečkami, tvary, jednobarevnou výplní nebo výplní gradientu (přechodovým efektem). Při…

Začínáme s AutoCAD a AutoCAD LT – Část 7.

V aplikaci AutoCAD je šrafování jediný složený objekt, který překrývá určenou plochu vzorem tvořeným čarami, tečkami, tvary, jednobarevnou výplní nebo výplní gradientu (přechodovým efektem).

Při spuštění příkazu ŠRAFY se na pásu karet dočasně zobrazí karta Vytváření šraf. Na této kartě můžete vybírat z více než 70 oborově standardních britských a ISO šrafovacích vzorů společně s řadou speciálních možností.

Nejjednodušším postupem je vybrat šrafovací vzor a měřítko na pásu karet a poté kliknout do libovolné oblasti, která je zcela uzavřena okolními objekty. U šrafování je nutno určit faktor měřítka, který určuje jeho velikost a rozteč šrafů.

Po vytvoření šrafování můžete později šrafovanou plochu upravit přesunutím ohraničujících objektů, nebo můžete jeden nebo více ohraničujících objektů odstranit, a vytvořit tak částečně ohraničené šrafy, jak je znázorněno níže:

 

TipPokud jako šrafovací vzor nastavíte jednobarevnou výplň nebo výplň gradientu, zvažte také nastavení úrovně průhlednosti na kartě Vytváření šraf, jehož prostřednictvím lze vytvořit zajímavé efekty překrývání.

Zde je několik příkladů, jak lze použít šrafování s jednobarevnou výplní:

 

TipChcete-li zarovnat vzor šrafování (například v případě výše znázorněných desek opláštění), určete pomocí příkazu Nastavit počátek bod, podle kterého se má zarovnání provést.

 

PoznámkaPokud není daná oblast zcela uzavřená, zobrazí se červené kruhy, které označují místa, kde je třeba zkontrolovat, zda mezi ohraničujícími objekty nejsou mezery. Chcete-li červené kruhy odstranit, zadejte příkaz PŘEKR.