portál uživatelů
softwarů Autodesk

Je to tu…AutoCAD 2015

AutoCAD

Proč temný? Pochopíte po instalaci a spuštění AutoCADu. Zkušební verzi můžete stahovat už nyní zde. Jakmile spustíte program, nelze přehlédnout, že vše je laděno do tmavých odstínů šedé. Myslím, že to…

Je to tu…AutoCAD 2015

Proč temný? Pochopíte po instalaci a spuštění AutoCADu. Zkušební verzi můžete stahovat už nyní zde. Jakmile spustíte program, nelze přehlédnout, že vše je laděno do tmavých odstínů šedé. Myslím, že to není špatná volba, je to příjemné na oči, a přesto přehlednost je zachována. Pokud vám to nevyhovuje, nezapomínejte, že máte možnost to změnit v Možnostech.

Ale ještě než se dostanete do vlastního programu, uvidíte další novinku, tzv. New Tab. Je to takové uvítací okno, která vám usnadní start práce v AutoCADu. Je rozděleno do dvou částí Learn (učení) a Create (vytváření). Na části Learn je rychlý přístup k výukovým videím, apod. Na části Create můžete vytvářet nové výkresy ze šablon či otevřít vzorové výkresy, otevřít některé z posledních otevřených dwg výkresů či připojit se k Autodesk 360. A hlavně, lze zde připíchnout některý často operovávaný výkres a tak už ho nemusíte nikde složitě lovit.

Super vylepšením je, že máte li otevřeno několik výkresů, každý má svou záložku a je tak mnohem snadnější mezi nimi přepínat.

Malé vylepšení doznala i nápověda, která je nyní částečně animována a například vám grafika ukáže, kde najdete určitou ikonku, atd. prostě se neztratíte. Doporučuji hlavně nováčkům.

Jednou z novinek je vkládání bloků z pásu karet. Pokud výkres obsahuje bloky, pak je možné vkládat je rovnou z pásu karet, kde lze vidět náhled. Platí to i pro styly kót, odkazových šipek, tabulek či textu.

Co se mi moc líbí, je novinka pro označování. Nově označené prvky se zvýrazní barevně a silněji. Navíc je tu nová forma vybírání prvků, tzv. laso výběr. Kliknete do prázdného místa a držíte myš a obkroužíte kolem prvků, které chcete označit. Vše, co bude kříženo cestou myši, bude označeno.

Mrkněte na video, čas 2:40

Náhled příkazů – nově dokáže AutoCAD ukázat náhled na provedení určitého příkazu ještě před vybráním objektů. Týká se například Ořež. Jakmile zadáte prvek, podle kterého se ořezává, tak stačí najet na prvky, které chcete ořezávat a už vidíte, jak to dopadne, když jste je ještě nevybrali. Dle mého super!

Nové ovládací prvky výřezu. Nyní bude ještě snadnější pracovat s výřezy a měnit jejich měřítka. Aktivní výřez bude zvýrazněn modrou čarou. Navíc uchopíte li za hranu daný výřez, tak ho držením a posunutím na hranu obrazovky snadno odstraníte či rozdělíte.

Vylepšení se dotklo i Mtextu. Dochází nyní k automatickému číslování nebo tvorbě odrážek. Byly přidány nové ikonky, například pro tvorbu indexů. Dále můžete snadno přenášet styly mezi jednotlivými texty.

Zlepšení nastalo i v přístupu ke zdrojovým datům. Byly upraveny nástroje pro načítání dat z externích aplikací, jako například Solidworks. Zároveň byl umožněn přístup na online propojení cloudové služby Autodesk 360, který si představíme v některém z dalších článků.

Nesmím opomenout na to, že došlo k vylepšení zobrazování grafických dat, respektive k vyhlazování. Zkuste sami a uvidíte, opravdu se na to lépe kouká.

Toť letem světem z novinek, až bude venku česká verze, podíváme se na to blíž i s českými obrázky.