portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak na oblouk

AutoCAD

K čemu slouží příkaz Prolni? Tento příkaz, který najdete na pásu karet v záložce Výchozí pod ikonkou pro zaoblení, či ho zadáte na příkazovém řádku, slouží k vytvoření zaoblení mezi dvě…

Jak na oblouk

K čemu slouží příkaz Prolni? Tento příkaz, který najdete na pásu karet v záložce Výchozí pod ikonkou pro zaoblení, či ho zadáte na příkazovém řádku, slouží k vytvoření zaoblení mezi dvěma koncovými body libovolných entit, jako jsou spline, křivky, úsečky, atd. Vzniká spline a tvar výsledné spline závisí na charakteru spojujících se prvků.

První příklad využití funkčnosti si ukážeme na příkladu výkresy, který byl z jpg převeden do CADu a převod nebyl úplně dokonalý. Chci li například jednoduše dokreslit a uzavřít následující kružnice, použiji příkaz Prolni, označím části kružnice a kružnice se uzavře. Samozřejmě můžete pracovat s vlastním příkazem kružnice, ale kdo by se mazal s tím starým, že?

OBR.1 Po zadání příkazu Prolni jste vyzváni k vybrání první entity

OBR.2 Po označení první entity musíte zvolit i druhou a AutoCAD vykreslí pohled na výsledek

OBR.3 Vidíte, že vytvořeným prvkem je spline

Tento příklad ale nebyl moc složitý, že?:) Podívejte se na následující obrázek.

 

I zde chybí část křivky a dovytvořit něco takového by znamenalo dost práce s příkazem editovat křivku, vkládat uzle, oblouky, mazat, upravovat, no nic zábavného.

Když ale použijete příkaz Prolni, výsledek vypadá dle následujícího obrázku. A to už si myslím, je potřeba ocenit.

 

Pojďme se podívat na možnosti, co skýtá příkaz Prolni. Po zadání na příkazovém řádku se nabízí volba Spojitost. Buď kliknete myší na toto slovo či zadejte na řádku S.

 

Nabídnou se dvě možnosti, Tečná a Hladká. Výchozí nastavení je Tečná. A co to tedy znamená?

Vysvětlení už je pro opravdové CAD experty, každopádně Tečná spojitost znamená, že při příkazu se vytvoří spline třetího stupně. Při volbě hladká, dochází k vytvoření spline stupně 5. Ve výsledku to pro vás znamená, kolik kontrolních bodů je vytvořeno podél navrhované spline.

Obrázek srovnání kontrolních bodů pro Tečnou spojitost a Hladkou:

 

Zároveň si povšimněte, pokud nechám přes sebe provést příkaz Prolni s různým nastavením, jak jsou výsledné křivky rozdílné:

Nezapomínejte i na možnost editace vytvořené spline. Stačí ji označit a zobrazí se několik úchopových bodů, za které můžete libovolně tahat a posouvat a upravovat tak, abyste docílili takovou podobu křivky, kterou potřebujete.

 

Pevně věřím, že i můj dnešní tip, vás seznámil s něčím novým a byl pro vás přínosný.