portál uživatelů
softwarů Autodesk

A jste Vy BIM?

Stavebnictví   |   BIM

Toť otázka, která se v poslední době velmi často opakuje. Čím dál pravidelněji se s ní setkávají naší zákazníci a partneři ze stavební sféry. Je tedy logické, že pak s ní přijdou za námi, aby tedy zji…

A jste Vy BIM?

Toť otázka, která se v poslední době velmi často opakuje. Čím dál pravidelněji se s ní setkávají naší zákazníci a partneři ze stavební sféry. Je tedy logické, že pak s ní přijdou za námi, aby tedy zjistili, zda jsou BIM.

BIM (Building Information Modeling), v českém překladu doslova znamená Informační model budovy a dlouho toto slovo vypadalo jako nějaké pouhé marketingové označení bez hlubšího významu. Začíná se nicméně ukazovat, že myšlenka BIM jako uplatnění inteligentního 3D informačního modelu stavebního nebo infrastrukturního díla se prosazuje do reálné praxe po celém světě a to nejen v nejčastěji citované Velké Británii.

Pokud máte například zakázky v zahraničí, pak tak dotaz na BIM zazní rozhodně mezi prvními. A pokud podnikáte převážně v České Republice, tak také zpozorněte. Na BIM totiž neexistuje žádné kouzelné tlačítko, které jen zmáčknete a od zítra budete projektovat pomocí BIM. Nasazení BIM ve firmě je delším procesem. Zahrnuje totiž několik oblastí, které firma potřebuje zvládnout.

Revit News 06/2016

V nejnovějším díle našeho magazínu s označením – Revit News 06/2016, jsme se této problematice věnovali hlouběji. Připravili jsme pro vás články, ve kterých se přesně dozvíte co to ten BIM vlastně je. Na jaké úrovně se dělí a jaká úroveň by vás měla zajímat teď a jaká do budoucna. Také se v dalším článku dozvíte, čím se liší běžný „hloupý“ 3D model od modelu, který je tzv. BIM.

Také jsme pro vás připravili dlouhý a podrobný článek ze zkušeností našeho zákazníka, společnosti Nevšimal a.s., při řešení atypického opláštění budovy Crystal v Praze. A jako vždy také velmi podrobně rozepsané novinky nových verzí programů AutoCAD 2017 a Revit 2017. Technicky zdatnější pak bude zajímat nová open source aplikace od Autodesku, určená pro grafické programování architektonických designů – Autodesk Dynamo.

Pro ty z vás, které naopak zajímají víc obchodní záležitosti, máme dva články o systému nového licenčního modelu Autodesku a také o přechodu Autodesku na takzvané Kolekce namísto balíků programů.

Přečíst si Revit News 06/2016

Kompletní obsah magazínu si můžete prohlédnout v osnově níže.

Obsah magazínu:

  1. Řešení atypického opláštění budovy Crystal
  2. BIM – mýtus nebo realita?
  3. Je vaše rodina BIM nebo jen 3D?
  4. Novinky v Revit 2017
  5. Autodesk Dynamo
  6. Nový licenční model Autodesku
  7. Revit aplikace – Legendy+
  8. Novinky AutoCAD 2017
  9. Končí balíčky programů Autodesk

Máte k BIM nějaké otázky? Ve společnosti Adeon se této BIM problematice velmi intenzivně věnujeme společně s našimi zákazníky. Také pořádáme na toto téma setkání BIM klubu, které se naposledy uskutečnilo v Červnu. Rádi vám tedy s nasazením BIMu ve firmě pomůžeme. Vaše dotazy můžete směřovat například na bim@adeon.cz.

Za společnost Adeon CZ přeji pěkný den.
Matěj Škarka