portál uživatelů
softwarů Autodesk

Ateliér Len+k architekti vsadil na Revit

Stavebnictví   |   Revit

V ateliéru Len+k architekti vsadili na moderní BIM technologie od Autodesku, které postupně zavádějí do všech fází architektonické a projekční práce. Vila Beroun – projekt, který volal po využit…

Ateliér Len+k architekti vsadil na Revit

V ateliéru Len+k architekti vsadili na moderní BIM technologie od Autodesku, které postupně zavádějí do všech fází architektonické a projekční práce.

Vila Beroun – projekt, který volal po využití moderních 3D technologií

Jedním z projektů, který doslova volal po využití moderních 3D technologií, byla tvarově netradiční, unikátní vila ve středočeském Berouně. Její investor kladl velký důraz na kvalitu návrhu a preciznost zpracování.

Zatímco u studie využila trojice pracovníků především 3ds Max pro koncepční práce a vizualizace a léty prověřené aplikace AutoCAD pro 2D kreslení, v dalších fázích – u projektu pro stavební povolení a realizačního projektu – už se naplno projevily přínosy BIM v aplikace Revit.

Mezi stěžejní výhody Revitu patřilo:

  • navrhování ve 3D, zvláště u složitějšího architektonického tvarosloví,
  • vykazování výměr a efektivnější prostorová koordinace,
  • přehledná prezentace modelu a pracovních řezů,
  • minimálně částečná automatická aktualizace jednotlivých výkresů při změnách.

 

Zkušenosti s Revitem a s BIM

„Sledovali jsme trendy v západních zemích a dospěli k názoru, že je jen otázkou času, kdy se BIM stane v projekci stejnou samozřejmostí, jako dříve CAD aplikace,“ připomíná impuls k přechodu na nové technologie architekt a společník firmy David Leníček.

Nasazení technologie BIM usnadnila hladká komunikace Revitu s aplikacemi AutoCAD a 3ds Max, které mají v ateliéru dlouholetou tradici. Dalšími silnými argumenty pro volbu oborové sady aplikací v čele s Revitem byla dostupnost všech potřebných nástrojů v jednom snadno spravovatelném balíčku i aktivní podpora autorizovaného dodavatele řešení. Důležitou okolností je, že mnozí subdodavatelé firmy přešli, přecházejí nebo plánují přejít právě na Autodesk Revit.

„Revit se u nás natolik osvědčil, že si už ani nedovedeme představit, že bychom pro tvorbu dokumentace tvarově a koordinačně složitějšího objektu využili klasické CAD aplikace.“

O ateliéru
Ateliér Len+k architekti má více než 20 let zkušeností s architektonickou a designovou tvorbou v oblasti urbanismu, exteriérů i interiérů. Úzce spolupracuje s celou řadou mezinárodních klientů, developerů, hoteliérů a designérů při vytváření novostaveb, rekonstrukcí a dalších projektů. Zpracovávají všechny výkonové fáze projektů od studie, přes projektovou dokumentaci, autorský dozor, až po interiér včetně návrhů a realizací v oblasti designu nábytku.

Dnes už jedenáctičlenný tým klade při tvorbě důraz především na komunikaci s klientem, ekonomii projektu, využití nových konstrukčních i výtvarných řešení, včetně moderních a trvanlivých materiálů, stejně jako na ekologický a šetrný přístup k životnímu prostředí. Společnost je mj. zakládajícím partnerem České rady pro šetrné budovy.

Více o ateliéru: www.len-k.cz