portál uživatelů
softwarů Autodesk

Tipy a triky pro AutoCAD: série Rozvržení 3

AutoCAD

Předposlední čtvrtek 3.dílného seriálu, se kterým si připomínáme, jak v AutoCADu pracovat s Rozvržením, je tady. Pojďme se podívat na tisk, konečně! Nastavení tištěných hladin Představte si, že jste…

Tipy a triky pro AutoCAD: série Rozvržení 3

Předposlední čtvrtek 3.dílného seriálu, se kterým si připomínáme, jak v AutoCADu pracovat s Rozvržením, je tady. Pojďme se podívat na tisk, konečně!

Nastavení tištěných hladin

Představte si, že jste právě dokončili výkres v modelovém prostoru a chcete ho vytisknout. Je to poměrně rozsáhlý projekt se spoustou objektů a hladin a kvůli přehlednosti ho potřebujete mít vytištěný na několika samostatných výkresech, na kterých budou zobrazeny různé pohledy a hladiny.
Začněte tedy tím, že si vytvoříte nové Rozvržení. Klepněte pravým tlačítkem myši na některé z existujících Rozvržení v dolní liště okna AutoCADu. Z rozbalovací nabídky vyberu položku Nové rozvržení. Na konci seznamu přibude rozvržení, na které klepněte levým tlačítkem myši.

clipboard07

Zobrazí se nové Rozvržení a v něm jeden výřez. Je pravděpodobné, že v tomto výřezu neuvidíte buďto nic, nebo naopak v něm bude vidět víc objektů, než je zapotřebí. Proto je třeba nastavit viditelnost jednotlivých hladin pro tento konkrétní výřez.

Dvakrát klepněte levým tlačítkem myši do výřezu, abyste ho měli aktivní. Rozbalte panel Správce vlastností hladin. V něm najdete několik sloupců s vlastnostmi. Prvních 12 sloupců již znáte z práce v modelovém prostoru, na další se podíváme lépe. První „nový“ sloupec, nadepsán Zmrazit ve výřezu určuje viditelnost hladin. Takže zapnete (rozmrazíte) ty hladiny, které chcete v tomto konkrétním výřezu vytisknout (Tip: Dejte si pozor, aby dané hladiny byly rozmrazeny i obecně, tedy ve sloupci č.4 – Zmrazit). Dále můžete měnit barvu, tloušťku čar atd., pro každý konkrétní výřez a to bez toho, abyste ovlivnili ostatní výřezy či modelový prostor.

Rozsah a měřítko vykreslování

Nyní jsou ve výřezu zobrazeny pouze požadované hladiny, nicméně pohled zobrazuje celý rozsah pokresleného modelového prostoru, velice pravděpodobně v nevhodném měřítku. Pro jeho změnu klepněte vpravo dole na tlačítko Měřítko výřezu (dávejte pozor na to, abyste měli stále daný výřez aktivní) a vyberte požadované měřítko, případně zadejte vlastní.

clipboard26

Teď tedy máte výřez v požadovaném měřítku a zobrazují se vám správné hladiny. Avšak rozsah zobrazeného výkresu zřejmě neodpovídá tomu, co si přejete tisknout. „Vyskočte“ z výřezu tím, že dvakrát poklepete mimo něj, čímž se vrátíte do výkresového prostoru. Klepněte jednou na výřez,tím ho označíte, a pomocí tažení uchopovacích bodů v rozích výřezu jej zvětšíte či zmenšíte tak, aby zabíral tu část výkresu, kterou chcete tisknout. Výřez pravděpodobně nebude sedět správně na papíře, ale i to hned vyřešíte. Než začnete, podívejte se ještě do panelu Vlastnosti kde odečtete rozměry daného výřezu. To proto, abyste později mohli zvolit vhodnou velikost papíru (tady můžete případně upravit rozměr rozvržení zadáním číselných hodnot do kolonek Výška a Šířka).

clipboard13a

Teď, když znáte rozměry výřezu, klepněte pravým tlačítkem v dolní liště na rozvržení, které máte před sebou a zvolte Správce nastavení stránky. Klepněte na tlačítko Upravit a uvidíte okno s nastavením Rozvržení, téměř identické z oknem nastavení tisku. Z rozbalovací nabídky zvolte, kterou tiskárnu chcete použít (případně vyberu tisk do souboru PDF), nastavte velikost papíru a v sekci Vykreslovaná oblast klepněte na rozbalovací nabídku s nápisem Rozvržení. Místo něj vyberte položku Okno. Klepněte vpravo na tlačítko Okno a vyberte hranice výřezu. Zaškrtněte políčko Centrovat a zkontrolujte, zda mám nastavené Měřítko vykreslování na hodnotu 1:1 (toto je důležité, jelikož měřítko, ve kterém chcete tisknout, je již nastaveno ve vlastnostech výřezu). Dále dle potřeby změňte ostatní nabízené volby a vše potvrďte klepnutím na OK.

clipboard17

Hromadný tisk – jak ušetřit čas a tisknout více výkresů najednou?

V tuhle chvíli je Rozvržení připraveno k tisku. Pokud tisknete více výkresů, což je velice pravděpodobné, celý tento postup zopakujte tolikrát, kolik je třeba.

Anebo, si přečtěte čtvrteční Tipy a Triky i za týden. Budeme se věnovat hromadnému tisku z Rozvržení.

 

 

Díl 1:
Díl 2:

 

Autorem je: TOMÁŠ WOŽNIAK