portál uživatelů
softwarů Autodesk

Tipy a triky pro AutoCAD: série Rozvržení 4

AutoCAD

Poslední díl se série Rozvržení je tady. V předchozích 3 dílech, jsme probrali vše, co se týká předtiskové přípravy výkresů, měřítek a podobně. Zdálo by se, že již není o čem psát. Opak je pravdou. M…

Tipy a triky pro AutoCAD: série Rozvržení 4

Poslední díl se série Rozvržení je tady. V předchozích 3 dílech, jsme probrali vše, co se týká předtiskové přípravy výkresů, měřítek a podobně. Zdálo by se, že již není o čem psát.

Opak je pravdou. Máme pro vás tip, který vám ušetří dost času.

Hromadný tisk – jak ušetřit čas a tisknout více výkresů najednou?

Ve fázi, kdy máte připravené Rozvržení vašich výkresů (postup jak na to, najdete v linku na konci článku), stačí už jen tisknout.

Kouzelnou kombinaci kláves CTRL+P umí každý, my si ale ukážeme, jak tisknout výkresy dávkově a neztrácet čas zdlouhavým posíláním jednoho výkresu za druhým.

Klepněte na ikonku AutoCAD v levém horním rohu obrazovky a poté na volbu Publikovat. Otevře se okno s nastavením publikování. Nahoře si zvolíte, zda chcete vybrat tiskárnu dle nastavení jednotlivých rozvržení, nebo chcete celý seznam Rozvržení publikovat jednotně v podobě souborů DWF či PDF. Dále můžete upravit seznam výkresů k publikování (!!tento seznam se dá pro další použití uložit!!). Přidávat do seznamu můžete také Rozvržení z jiných výkresových souborů. Dá se tak zvládnout tisk celého projektu najednou, bez nutnosti otevírat každý soubor DWG jednotlivě.

clipboard23

Poté, co jste vše nastavili dle svých požadavků, klepnete na tlačítko Publikovat. Pokud jsem nechali označenou volbu Publikovat na pozadí, můžete ihned pracovat dál s programem AutoCAD, zatímco se výkresy nenápadně tisknou. Probíhající tisk na pozadí indikuje malá ikonka plotru v pravém dolním rohu okna. Na dokončení tisku vás AutoCAD upozorní bublinou s hlášením v tomtéž rohu obrazovky.

 

Díl 1:

Díl 2:

Díl 3:

 

Autorem je: TOMÁŠ WOŽNIAK