portál uživatelů
softwarů Autodesk

Renzo Piano a BIM / Autodesk AEC Excellence Awards

Stavebnictví   |   BIM 360

Jak ukazují vítězné práce mezinárodní soutěže Autodesk AEC Excellence Awards, byl právě končící rok 2017 byl dalším rokem, kdy Autodesk představil další inovace v oblasti stavebnictví. Software v BIM …

Renzo Piano a BIM / Autodesk AEC Excellence Awards

Jak ukazují vítězné práce mezinárodní soutěže Autodesk AEC Excellence Awards, byl právě končící rok 2017 byl dalším rokem, kdy Autodesk představil další inovace v oblasti stavebnictví. Software v BIM navrhování pomáhá vytvářet neopakovatelná díla a z vývoje trhu i při pohledu na vítěze soutěže, je doslova i obrazně patrné, že firmy stále více využívají digitalizaci, a to pomocí stavebního softwaru jako pevného základu, z něhož je třeba „budovat“ své projekty.

Letošní finalisté demonstrují větší ochotu průmyslu experimentovat s novými technologiemi a přístupy, díky nimž se v technologiích BIM nyní dosahuje nových, někdy až ohromujících výsledků.

My jsme pro AutodeskClub vybrali tři zajímavé projekty – v tomto prvním článku vám představíme aktuální práci nejslavnějšího žijícího italského architekta Renza Piana.
Projekt skleněné subtilní budovy bude dokončen za pár měsíců v Iowě v USA a zvítězil mezi mnoha soutěžními pracemi, které vznikly a byly do soutěže přihlášené v roce 2017.

Zajímá vás celé portfolio finalistů? Prohlédněte si Autodesk AEC Excellence Awards zde.

Krause Gateway Center, Des Moines, Iowa, USA
Klient:
Ryan Companies US, Inc.

Světoznámý architekt Renzo Piano navrhl novou budovu Krause Gateway Center, jež bude od příštího roku sloužit jako firemní ředitelství pro řetězec obchodů v americké Iowě. Jde o šestipodlažní centrum o rozloze 163 000 čtverečních stop v centru města Des Moines: budova bude poskytovat pracovní prostor zaměstnancům, ale také sloužit veřejnosti – díky svým společným prostorám.

Shlédnout časosběrné video ze stavby

Projektové výzvy
Konstrukce budovy je extrémně složitá a návrh konstrukce byl obrovskou výzvou. Aby projektanti dosáhli maximálně průhledného a vzdušného vzhledu požadovaného architektem, byla minimalizována zdvojených podlah. Výsledkem je, že přibližně 90% mechanických, elektrických, TZB a protipožárních systémů je vedeno přes konstrukční ocel vyžadující přibližně 1400 průchodů. Ocelové profily byly speciálně připraveny tak, aby bylo možné použít fasádní skla a zároveň zachovat statiku projektu. Projekt byl připraven za použití softwaru VDC a konstrukce se modelovala v BIM software Autodesk.

Model budovy byl zpracován v Autodesk BIM 360, což zaručilo, že byl vždy v jednotlivých fázích projektu aktuální. Softwarový nástroj byl také používán přímo v terénu, aby jasně ukazoval aktuální fázi návrhu a záměry autorů jak konstrukční, tak architektonické části. Vzhledem k náročnosti šlo také o to zkoordinovat mnoho subdodavatelů týmu. Čas strávený prací na modelu vAutodesk BIM 360 zkrátil čas strávený koordinací problémů v terénu.

Architekt
Letos osmdesátiletý italský architekt Renzo Piano se nejvíce proslavil Centrem Pompidou v Paříži, aerodynamickým tunelem Ferrari v Maranellu, věží Hermes v Tokiu, Auditoriem v Římě, London Bridge Tower či novým sídlem deníku New York Times v New Yorku. Navrh celou řadu dalších staveb. Více o jeho tvorbě na www.rpbw.com
Zdroj: Autodesk