portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jaké jsou nové funkce v AutoCAD 2019?

Stavebnictví   |   AutoCAD

Autodesk přišel s novou verzí AutoCAD. Tentokráte je velmi zajímavá, kromě nových funkcí, nyní můžete získat za cenu předplatného jednoho AutoCAD, všechny profesní AutoCADy naráz. více Úprava vzhledu …

Jaké jsou nové funkce v AutoCAD 2019?

Autodesk přišel s novou verzí AutoCAD. Tentokráte je velmi zajímavá, kromě nových funkcí, nyní můžete získat za cenu předplatného jednoho AutoCAD, všechny profesní AutoCADy naráz. více

Úprava vzhledu ikon

Nejedná se o žádnou drastickou změnu, ale pouze o úpravu vzhledu ikon do plošší podoby pro vyšší pohodu při čtení a především čitelnosti na monitorech s vysokým rozlišením. Tato úprava umožňuje dynamické měnění velikosti ikon na základě nastaveného rozlišené monitoru a hustoty pixelů.

 

 

 

 

Porovnávání DWG souborů

Velice užitečný nástroj pro rychlé porovnání dvou DWG souborů a jejich změn. Pomocí této nové funkce načtete dva totožné soubory DWG a následně je porovná mezi sebou. Každému je přiřazena barva zobrazení. Pokud se soubory od sebe liší, tak dojde ke zvýraznění těchto oblastí.

 

 

 

 

 

Zelená barva v tomto případě zobrazuje původní verzi a červená barva zobrazuje novou verzi. Jednotlivé pořadí lze editovat.

Uložení souboru z PC pro mobilní aplikaci či webovou verzi AutoCAD

Nově se objevili různé možnosti uložení souboru a to z důvodu optimalizace práce na mobilních zařízeních. Dříve jste museli soubor manuálně nahrávat na A360 drive, ale nyní již tento krok můžete přeskočit. Na svém PC pomocí ikonky uložit soubor optimalizovaný pro mobilní zařízení uložíte soubor jedním klikem. Tato možnost se nachází vedle klasické ikony pro uložení. Svůj rozpracovaný soubor uložíte a hned na něm můžete pokračovat ve svém iPadu či mobilu a poté jej zase uložit a otevřít na svém PC po návratu z terénu.

Díky webové aplikaci můžete prohlížet, vytvářet nebo editovat svoje výkresy z kteréhokoli zařízení, stačí je zadat web.autocad.com a přihlásit se vaším loginem na Autodesk account.

 

 

 

Sdílené pohledy

S touto funkcí můžete snadno sdílet své výkresy s klienty bez nutnosti sdílení samotného souboru a to přímo z prostředí AutoCAD a bez jakékoliv instalace prohlížeče na straně klienta. Místo klasického exportování výkresu do PDF a následného zasílání e-mailem lze výkres exportovat a uložit do cloudu a zaslat klientovi pouze odkaz na náhled. Tento náhled se zobrazí v internetovém prohlížeči nezávisle na platformě zařízení a dokonce jej může zde i komentovat. Takto sdílené soubory jsou automaticky mazány po 30 dnech. Samozřejmostí je možnost jejich platnost prodloužit či smazat dříve než po uplynutí periody 30 dnů.

Pohledy a rozvržení

V nové verzi AutoCAD 2019 je práce s pohledy a rozvržení ještě jednodušší. Nyní můžete vytvářet nové pohledy a pojmenovávat je přímo z hlavní nabídky pohledů. Nový nástroj nabízí zjednodušenou verzi správy pohledů. Zároveň je novinkou možnost vkládat do rozvržení jednotlivé uložené pohledy přímo. Přehled těchto pohledů je v galerii pohledů, která obsahuje miniatury uložených pohledů, které zjednodušují orientaci a práci s takovými pohledy.

Přepsání vlastností vrstvy

Správce vrstev nově obsahuje statusovou ikonu, která indikuje, zda se jedná o vrstvu Xref. Při podržení kurzoru nad touto ikonou se zobrazí kontextová nápověda s informacemi o této vrstvě. Součástí je i nová možnost automatického obnovení Xref do původní podoby. Dojde ke smazání přepsaných hodnot na výchozí.

Vylepšení výkonu

Součástí nového AutoCAD 2019 je spousta vylepšení týkající se optimalizace výkonu a rychlosti. Grafika rastrových obrázků se nyní zobrazuje 2x rychleji. Nové aktualizované nastavení grafického zobrazení umožňuje nastavení 2D zobrazení s minimálním úsilím. Rozbalovací menu obsahuje tři přednastavené profily, které jsou optimalizovány pro grafické karty podporující Direct X11.

Podpora monitorů s vysokým rozlišením 4K

Více než 200 dialogových oken bylo upraveno, tak aby se korektně zobrazovalo na monitorech s vysokým rozlišením. Jedním z vylepšení je například optimalizace správce vrstev a LISP editor.

Další informace naleznete buď na stránkách autorizovaných prodejců, nebo přímo Autodesku.