portál uživatelů
softwarů Autodesk

BIM ukazuje budoucnost stavění

Stavebnictví   |   BIM   |   BIM 360

Informační model budovy (BIM) spolu s výkonnými konstrukčními a simulačními nástroji napomáhá lepší spolupráci mezi projektovými týmy. Tato konvergence ovlivňuje pracovní náplň v odvětvích jako je arc…

BIM ukazuje budoucnost stavění

Informační model budovy (BIM) spolu s výkonnými konstrukčními a simulačními nástroji napomáhá lepší spolupráci mezi projektovými týmy. Tato konvergence ovlivňuje pracovní náplň v odvětvích jako je architektura, inženýrství či konstruování (Architecture, Engineering, and Construction – AEC) nejen dnes, ale i do budoucna. Alespoň takový je výsledek série analýz Budoucnost budování, kterou vydala společnost Dodge Data & Analytics.

Série se opírá o průzkum mezi architekty, BIM a IT manažery, konstruktéry či profesanty, generálními dodavateli, stavebními manažery nebo obchodníky, aby prozkoumala, jak se segment AEC (v závislosti na čím dál větším propojení) mění, a jak velkou roli hraje v této transformaci BIM.

Současné trendy v odvětví AEC – pokud se nebavíme o úplné budoucnosti stavění – závisí a budou záviset na úspěchu interdisciplinární spolupráce v BIMu. Některé vedoucí stavební a konstrukční firmy již dnes mění svůj způsob práce, a to s ohledem na BIM, ve kterém vidí značné výhody.

Rozšířená spolupráce mezi týmy

Nástroje a platformy, které umožňují multidisciplinární spolupráci a integrované pracovní postupy, se stále častěji rozšiřují i mezi týmy používající BIM.

Studie o propojování týmů zdůrazňuje, že většina projektových skupin využívající procesy BIM zaznamenala menší riziko chyby v projektu (průměrné snížení o 61%), redukci času potřebného pro komunikaci (o 55%), zvýšení zákaznické spokojenosti s větší viditelností projektu a vstupy (52%) či vyšší kvalitu samotných projektů (52%).

Vylepšený přehled o designu

Design Insight lze vylepšit pomocí procesů BIM umožňující zachytit, vytvářet a vypočítávat data a vyhodnocovat alternativy v kontextu reálného světa. Tato úroveň analytického zjištění v počáteční fázi návrhu může pozitivně ovlivnit celkové výsledky projektu.

Téměř devět z deseti (88%) architektů a inženýrů říká, že mají díky BIMu lepší přehled o celém procesu. Sedmdesát čtyři procent z nich uvádí, že nástroje BIM umožňují předvídatelnější výkon dokončených projektů; a 67 % tvrdí, že BIM pomáhá jejich týmům dosáhnout toho skutečně „nejlepšího“ řešení – na rozdíl od těch „nejvíce praktických“.

Integrace návrhu a konstrukce

BIM rozmazává hranice mezi digitálním zpracováním a fyzickými systémy, což způsobuje, že se fáze návrhu a fáze realizace projektu vzájemně přibližují. Taková integrace návrhu a pracovních postupů šetří čas i peníze, obzvlášť tehdy, když se z 3D konceptu stává skutečná stavba.

Jak ukazuje studie Propojování návrhu a konstrukce, schopnost práce v BIMu je nyní často podmínkou toho, aby se dodavatel vůbec mohl na zakázce podílet. Podle studie vyžaduje 80 % generálních dodavatelů a vysoce postavených stavebních manažerů (těch, kteří používají nástroje BIM na více než polovině svých projektů), aby byly všechny jejich subdodávky (od stavebně-konstrukčního řešení, přes statiku až po TZB) kompatibilní s prostředím BIM.

Závěrečné shrnutí

Současné trendy v segmentu AEC mají již dnes – v souvislosti s rozsáhlým zaváděním procesů BIM – významný dopad na to, jak funguje stavební průmysl jako celek.

Zmiňovaná série analýz od Dodge Data & Analytics pak výše uvedené tvrzení jenom podtrhuje, důkazem jsou úspěchy firem, které s BIMem pracují. Architekti, konstruktéři, profesanti i stavitelé – ti všichni vidí výhody lepší spolupráce ve svých vlastních týmech a napříč disciplínami.

V důsledku toho pak očekávají další vylepšení či nové nástroje, neboť se z BIMu stává čím dál rozšířenější standard.

Na všechny 3 analýzy se můžete podívat ZDE.