portál uživatelů
softwarů Autodesk

Novinky v AutoCAD 2021

AutoCAD

Autodesk jako každý rok přináší novou verzi. Pojďme se společně podívat na nové funkce.

Novinky v AutoCAD 2021

 

Porovnání Xrefů

AutoCAD přišel s porovnáváním výkresů již ve verzi 2019 a s každou velkou aktualizací nebo verzí vylepšoval tuto funkci. Letošní rok není výjimkou, přibyla možnost porovnávání Xrefů. Nemusíte již otevírat nový soubor, ve kterém porovnáte oba soubory, ale můžete zůstat ve vašem rozpracovaném projektu.

Historie výkresu

Společnost Autodesk přidala do AutoCADu novou velice zajímavou funkci, a to Historii výkresů. Tuto funkci lze využít pouze, když vlastníte cloudové uložiště Microsoft OneDrive, Box nebo Dropbox. Po prvním spuštění souboru, který je umístěný na výše uvedeném cloudovém uložišti, se vytvoří záznam historie výkresu. Přímo v historii výkresů můžete také porovnat aktuální verzi s jakoukoli verzí předchozí. Historie výkresů obsahuje možnou filtraci podle data, uživatele nebo časového přírůstku. Paletu Historii výkresů lze zobrazit na kartě Pohled.

Paleta Bloky

Paleta Bloky byla vylepšena, abyste měli přístup k blokům kdykoliv a kdekoliv na podporovaných cloudových uložištích (Microsoft OneDrive, Box nebo Dropbox). Na kartě Bloky můžete vidět bloky použité v aktuálním výkresu. Tyto bloky lze synchronizovat do cloudového uložiště, kde je uložený výkres.  Následně po otevření výkresu pomocí webové aplikace AutoCAD můžete tyto bloky použít.

Cloudová uložiště

Autodesk u této verze rozšířil seznam cloudových poskytovatelů o další velké jméno, a to Google Drive. Nyní si můžete otevřít přímo DWG soubor z tohoto uložiště.

Rychlé měření

Do funkce Rychlé měření přibyla funkce měření obvodu a plochy, stačí kliknout do uzavřené oblasti a v dynamickém popisku se zobrazí hodnoty výše uvedeného měření. Pokud budete potřebovat spočítat více oblastí najednou, podržte při výběrů oblastí klávesu Shift.

 

Zjednodušená možnost Oříznout a Prodloužit

S touto zjednodušenou možností už nemusíte vybírat hranice pro příkazy oříznutí nebo prodloužení. V rychlém režimu vyberete všechny potencionální hranice. Ořez nebo prodloužení můžete provést klikem a tažením nebo dvěma kliky (viz obrázky níže).

 

Přerušení objektů v jednom bodě

Nový příkaz PŘERUŠVBODĚ přímo rozdělí úsečku, oblouk nebo křivku na objekty v jednom bodě.