portál uživatelů
softwarů Autodesk

První kroky k digitalizaci

Strojírenství   |   Inovace

Budoucnost české výroby je v digitalizaci, ale jak k ní udělat první kroky

První kroky k digitalizaci

První kroky k digitalizaci

Budoucnost české výroby je v digitalizaci, ale jak k ní udělat první kroky? Jak implementovat nové technologie do fungování své firmy? Takové otázky si momentálně klade celá řada výrobních podniků, které si již dnes uvědomují, že právě digitalizace poskytuje dlouhodobou výhodu oproti konkurenci. Pokud patříte mezi firmy, které hledají na uvedené otázky odpověď, tento text vám může pomoci.

Zavádění nových postupů

Podniky zaměřené obecně na výrobu vnímají nové trendy, které jejich podnikání ovlivňují. Mezi tyto nové trendy rozhodně patří průmysl 4.0, virtuální realita, robotizace nebo autonomní řízení a učení. To všechno reprezentuje technologie, které řada firem zatím neumí jednoduše implementovat do svého podnikání. Právě v tom nabízí společnost Autodesk svým zákazníkům pomoc.

Začněte u sebe

V první fázi je třeba začít u sebe, přímo ve vlastním podniku. Firma by se měla zjistit, kde by chtěla být za dva roky, případně za pět let. Vytvořit tak plán, ke kterému všichni směřují. Zároveň je dobré pojmenovat schopnosti, které aktuálně k dosažení plánu chybí. V rámci nabízených služeb vám společnost Autodesk představí digitální technologie, které využívají úspěšné firmy z vašeho oboru a pomůže vám je zakomponovat do vašeho podnikání.

Co brání změnám jen zdánlivě

Téměř každá firma v současné době řeší, že má málo pracovníků, málo času a omezené zdroje. Tyto překážky pak zdánlivě stojí v cestě změnám vedoucím k digitalizaci. Zkušenosti společnosti Autodesk nasbírané při konzultacích v různých firmách ale ukazují, že problém je jinde. Konzultace s externí firmou velmi rychle odhalí zdroje plýtvání během jednotlivých procesů, jako je návrh výrobku, jeho prodej nebo související servis. Podle zástupců společnosti Autodesk se běžně stává, že v průměrné firmě tráví pracovník více než polovinu svého času činnostmi, které je možné poměrně snadno zautomatizovat. Jedná se například o dohledávání informací a jejich aktualizace nebo ověřování. Softwary společnosti Autodesk dokáží zkrátit čas připadající na uvedené neproduktivní činnosti, respektive činnosti, které je možné zautomatizovat. Výsledkem je více času na něco nového, a to bez nutnosti hledání nových pracovníků či posilování týmu. Dle společnosti Autodesk umožňují nové technologie využít stávající lidské zdroje, a především pak zjednodušit běžné denní činnosti.