portál uživatelů
softwarů Autodesk

Fusion 360 – Příprava pro 3D tisk

V tomto článku vám ukážeme, jak ve Fusionu 360 nastavit vaši 3D tiskárnu a vytvořit 3MF nebo GCODE soubor, který následně stačí nahrát do 3D tiskárny a začít tisknout.

Fusion 360 – Příprava pro 3D tisk

V tomto článku vám ukážeme, jak ve Fusionu 360 nastavit vaši 3D tiskárnu a vytvořit 3MF nebo GCODE soubor, který následně stačí nahrát do 3D tiskárny a začít tisknout.

Před samotnou přípravou je nutné provést několik kroků. Tyto kroky se provedou pouze poprvé.

V nastavení Preferences v sekci Manufacture povolte možnost Enable Cloud Libraries.

Tím povolíte použití post procesů a nastavení uložených ve složce Assets, které pak budete využívat během tohoto návodu.

Preferences

Na stránkách https://cam.autodesk.com/hsmposts stáhněte post proces pro vaši 3D tiskárnu. Pro rychlejší vyhledávání zvolte v seznamu Additive. Pokud ji nenaleznete, stáhněte soubor pro obecnou tiskárnu (Generic).

PostLib

Ve svém Data Panelu pokračujte do adresáře Assets->CAMPosts. Klikněte na tlačítko Upload a vyberte nebo přetáhněte stažené post procesy. Stažené soubory můžete zkopírovat i do lokální složky na vašem počítači, nicméně doporučujeme je mít uložené na cloudu.

CAMposts

Nyní máte vše potřebné k vytvoření souboru.

Otevřete si součást, kterou chcete vytisknout, a přepněte do výrobního prostředí Manufacture.

Setup

Ribbon

Klikněte na ikonu Setup a v okně zvolte Machine - Select.

V části Machine library vyberte z Fusion 360 Library vaši tiskárnu a přetáhněte ji do složky Cloud. Tím zůstane [LL1] vždy ve vašem účtu. Pro lepší přehlednost si můžete zaškrtnout ve filtrování pouze Additive.

MachLib

Ve složce Cloud můžete zvolené tiskárně přiřadit stažený post proces.

Po přesunutí vyberte tiskárnu ve složce Cloud a potvrďte tlačítkem Select.

MachiLibPost

Vybráním tiskárny se upraví Setup okno. Vyberte objekt, který chcete tisknout (pokud máte více objektů).

Potvrďte tlačítkem OK.

Nyní vidíte váš objekt umístěný na tiskové ploše a jsou zobrazeny maximální rozměry prostoru pro tisk. Umístění objektu můžete upravovat pomocí nástrojů v paletě Position.

Ribbon (1)

Printing Setting

Ribbon (2)

V této části si budete počínat obdobně jako u nastavení.

Po kliknutí na Fusion 360 Library se zobrazí základní nastavení. Tyto nastavení se liší dle toho, jaký materiál použijete, průměru filamentu a průměru otvoru trysky.[LL2] Přetáhněte opět vybrané[LL3] nastavení do složky Cloud. Nastavení ve složce Cloud lze posléze upravit, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku tisku.

PrintSettLib

Po přenesení do složky Cloud doporučujeme jako první upravit název, například dopsat výšku vrstvy. Tím zamezíte nechtěnému přepsání základním nastavením. V tomto okně úpravy také naleznete záložky s hlavními parametry nastavení tisku, jako jsou teploty, možnosti výplně atd.

PrintSett

Zvolte adekvátní a potvrďte.

Pod tlačítky Infill a Support najdete okna s parametry, které lze přizpůsobit, aniž byste museli otevírat Printing Setting. Tyto změny se propíšou do zvoleného nastavení uloženého ve složce Cloud.

Ribbon (3)

Než soubor pro 3D tiskárnu vytvoříte, ujistěte se, že máte aktualizovanou trasu tisku. Pokud ne, klikněte pravým tlačítkem na složku Setup nebo na Additive Toolpath a zvolte Generate.

generate

Lze si také poté prohlídnout simulaci tisku a ujistit se, že jsou podpory na správném místě nebo například jestli je výplň dostatečná.

preview

Nyní je již vše připraveno a můžete přejít k vytvoření souboru pro vaši 3D tiskárnu. Je možné využít exportu do formátu 3MF nebo v rámci post procesu vytvořit GCODE soubor.

Pokud se v okně post procesu automaticky nenačte správný formát, stačí klinout na Setup -> Use Cloud Posts. Následně vyberte ze seznamu adekvátní post proces pro vaši tiskárnu. V seznamu jsou uvedeny post procesy, které jste nahráli do adresáře do složky CAMposts. Již stačí pojmenovat soubor a vybrat složku, kam se má soubor uložit.

V tomto okně se nachází i výše zmíněný odkaz na webové stránky knihovny post procesů.

PostPro

Nyní stačí jen nahrát vytvořený soubor do vaší tiskárny a těšit se na výsledný tisk.