portál uživatelů
softwarů Autodesk

Novinky v roce 2021 pro AEC odvětví

Stavebnictví   |   BIM   |   Revit

Autodesk ohlásil novinky pro příští rok 2021 v oblasti AEC a my vám přinášíme jejich přehled .

Novinky v roce 2021 pro AEC odvětví
  1. Autodesk Docs se připojí k AEC Collection

AEC Collection bude v příštím roce zahrnovat řešení pro správu projektů Autodesk Docs postavené na platformě Autodesk Construction Cloud (ACC). Autodesk Docs je základem běžného datového prostředí pro projekty. Tato nová funkce v AEC Collection umožní sdílet, spravovat a kontrolovat návrhy a modely v cloudu, poskytne integrované pracovní postupy během celého životního cyklu projektu. Díky řízení verzí a standardizovaným pracovním postupům schvalování budou mít projektové týmy snazší přístup k informacím ať už z domu v notebooku, ze staveniště v tabletu nebo mobilním telefonu. Výkresy, modely, specifikace, fotografie a komentáře budou moci být na jednom místě. Kromě toho se usnadní ukládání neomezeného množství dat na jednu platformu. Autodesk Docs nebudou k dispozici i jako samostatný produkt.

 

Až tato změna nastane, stávající uživatelé AEC Collection, získají pro každou svou licenci přístup k Autodek Docs. Pokud jste stávajícím uživatelem BIM 360 Docs, nic se u vás nemění. Neobdržíte automaticky přístup k Autodesk Docs, protože tyto aplikace nejsou stejné, i když obsahují mnoho stejných běžných funkcí datového prostředí. Autodesk Docs podporuje správu dokumentů pro projekty na sjednocené platformě, zatímco BIM 360 Docs podporují správu dokumentů pouze pro projekty BIM 360.

 

 

  1. Autodesk BIM Collaborate

Autodesk BIM Collaborate bude řešení pro spolupráci týmů a koordinaci projektů postavené na platformě Autodesk Construction Cloud. Týmům umožní pracovat v běžném datového prostředí s přístupem na základě rolí. Přehled o stavu návrhu v reálném čase poskytne časová osa projektu, detekce kolizí, správa dotazů a komentářů k projektu. Zamezí se zbytečnému přepracování a výrazně se zlepší produktivita. BIM Collaborate nezahrne služby spolupráce Revit Cloud Worksharing, Collaboration for Civil a Collaboration for Plant.

 

Autodesk BIM Collaborate bude k dispozici i pro neregistrované členy pracovního týmu

Konzultanti a profesionálové v oblasti AEC často musí kontrolovat probíhající změny v projektu, aniž by potřebovali licence k nástrojům pro tvorbu projektu. Prostřednictvím vygenerovaného odkazu na veřejné sdílení bude možné povolit přístup těm, kteří nemají licence AEC Collection, Autodesk Docs, BIM Collaborate nebo BIM Collaborate Pro pro spolupráci na dokumentu.

 

 

 

  1. BIM 360 Design se stane Autodesk BIM Collaborate Pro

Autodesk BIM Collaborate Pro je evolucí BIM 360 Design. Podstata změny kromě názvu je v přidání Model Coordination, Insight v BIM 360 a přístupu k Autodesk Construction Cloud. Autodesk BIM Collaborate Pro bude zahrnovat nové funkce pro spolupráci, detekci kolizí, analýzu změn, kontrolu a koordinaci v rámci cloudového řešení v zabezpečeném společném datovém prostředí. Přístup bude založen na rolích. BIM Collaborate Pro dovolí pracovat v projektech aplikace Revit, Civil 3D a Plant 3D. Stávajícím uživatelům BIM 360 Design proběhne upgrade na Autodesk BIM Collaborate Pro automaticky.

 

 

  1. Vylepšení AutoCADu

Na příští rok je také plánováno vylepšení integrace AutoCADu do pracovního postupu v AEC oblasti. Doplněk Autodesk Docs Extension pro AutoCAD, který je dnes k dispozici, umožní publikovat výkresy CAD jako PDF přímo z AutoCADu do Autodesk Docs nebo BIM 360.

 

 

  1. Spacemaker součástí Autodesku

Další neméně důležitou zprávou je nedávná akvizice norské značky Spacemaker založené v roce 2016. Vývoj jejich cloudové technologie je založen na umělé inteligenci. Umožňuje architektům a projektantům provést rychlou analýzu a optimalizovat potenciál pozemku v oblasti AEC. Uživatelé spoléhají na Spacemaker zejména pro své rané fáze návrhu městského prostoru. Tato technologie odpovídá na rostoucí potřeby po automatizaci a zdrojích, které usnadňují rozhodování během koncepční fáze procesu BIM. Spacemaker zůstane v blízké budoucnosti jako samostatný produkt. Nenahradí stávající technologie Autodesku, ale doplní je o analýzy a zaměření na udržitelnost.

 

Datum ohlášených změn nebylo zveřejněno. Pro bližší informace oslovte přímo svého autorizovaného prodejce.