portál uživatelů
softwarů Autodesk

CAD, CAE a CAM – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Tři softwary, které se vzájemně doplňují a společně umožňují převést původní nápad od designového návrhu přes testování a realizaci výroby až k výslednému produktu. Jaká jsou specifika CAD, CAE a CAM a jakou hrají roli v jednotlivých fázích projektu?

CAD, CAE a CAM – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

 

Návrh designu v CAD

Projekt začíná v softwaru CAD, což je designový nástroj. Využívají ho profesionálové z mnoha odvětví, jako je architektura, stavebnictví, letectví, automobilový a lodní průmysl nebo i umění. Umožňuje dát návrhu nejen celkový vzhled, ale také funkčnost. Vytvořit můžete 2D nebo 3D model jednotlivých dílů, povrchů i celých konstrukcí. Díky trojrozměrnému modelu je možné lépe porozumět složitým tvarům a také identifikovat chyby v konstrukci, na které software sám upozorní.

Model však zahrnuje více než jen tvary. Při použití 3D modelování v podstatě vytváříte objekt virtuální reality, který má všechny stejné vlastnosti jako skutečný fyzický objekt: materiál, hmotnost, velikost, optické vlastnosti, fyzikální vlastnosti apod. To umožňuje vytvořit představu, jak se bude objekt chovat ve skutečném světě, a to ještě před tím, než se vůbec vyrobí první prototyp.

Díky tomu, že model nese veškeré informace o návrhu, navíc usnadňuje vedení dokumentace a zefektivňuje komunikaci mezi spolupracovníky projektu.

Simulace a testování v CAE

CAE slouží k analýze vizualizace navržené v CAD. Na základě informací o vlastnostech modelu dokáže detailně simulovat, jak se produkt bude chovat v reálném světě za působení fyzikálních sil. Pomocí CAE se například testuje, jak na sebe budou působit jednotlivé části konstrukce, kde je materiál vystaven největšímu tlaku nebo jak se celý systém bude chovat v provozu. Zjistíte tak třeba, jak budou na věž stavby působit poryvy větru nebo z jaké výšky musí sklenice spadnout, aby se rozbila.

Díky simulacím a testům CAE odhalí množství konstrukčních chyb a možných kolizí navrženého modelu. Na základě výsledků testování můžete návrh optimalizovat a výsledná kvalita designu tak bude daleko vyšší. Hlavní výhodou je však úspora času a peněz. Díky odhalení těchto chyb ještě před zahájením samotné výroby je celý proces rychlejší a levnější.

Příprava a řízení výroby v CAM

Když je návrh kompletní a prošel všemi testy, přichází na řadu software CAM. Ten navrhne, jak daný produkt vyrobit a jak celý výrobní proces zautomatizovat, aby byl co nejefektivnější a nedocházelo například k plýtvání materiálem nebo energií. Model nejdříve zkontroluje, zda neobsahuje chyby, které by ovlivnily výrobu, a pak všechny informace z návrhu CAD převede do konkrétních instrukcí pro výrobní stroje.

Tyto instrukce CAD generuje přímo v programovacím jazyce, kterému stroje rozumí, a to je G-code. Stále ale hraje roli i člověk. Ten musí vygenerovaný G-code zkontrolovat a udělat případné úpravy, které odpovídají potřebám konkrétního výrobního systému. Hotový G-code poté nahraje do stroje, spustí start a celá výroba už probíhá automaticky.

Jste s digitalizací v začátcích a na automatizaci se chystáte? Pak se vám bude hodit článek o prvních krocích k digitalizaci.

Pokud vás funkce softwarů CAD, CAE a CAM zaujaly, vyzkoušejte balíček aplikací Fusion 360. Celý proces od tvorby designu až po řízení výroby integruje do jedné platformy. Vy tak nemusíte nic exportovat a importovat a spolupráce napříč celým projektem je mnohem efektivnější. K dispozici navíc máte bezplatnou zkušební verzi, díky které si můžete všechny funkce sami otestovat.

Zjistit více o Fusion 360 >>