portál uživatelů
softwarů Autodesk

Nejčastější mýty o BIM

Stavebnictví   |   BIM

Pro ty, co se pohybují v odvětví stavebnictví nebude BIM neznámým pojmem, ale málokdo mu skutečně rozumí. Obecné povědomí u veřejnosti je stále na nízké úrovni.

Nejčastější mýty o BIM

Pro ty, co se pohybují v odvětví stavebnictví nebude BIM neznámým pojmem, ale málokdo mu skutečně rozumí. Obecné povědomí u veřejnosti je stále na nízké úrovni.

 

Co to je tedy BIM?

BIM nejlépe vystihneme jako proces pro plánování, navrhování, výstavbu a správu budov nebo infrastrukturu. Je možné ho chápat jako databázi informací. BIM využívá 3D inteligentní objekty, kde jsou kromě geometrie uchována i data. Díky tomu usnadňuje výměnu informací v rámci celého životního cyklu stavby a pomáhá předcházet chybám a časově náročným předělávkám. Všichni členi projekčního týmu pracují na stejném BIM modelu, který je přístupný odkudkoli kdykoli všem účastníkům procesu.

 

Digitalizace je na vzestupu vzhledem k potřebě stavět více a rychleji. Digitální technologie jednoznačně zvyšují efektivitu a flexibilitu stavebního průmyslu . V následujících letech bude pro dodavatele klíčové, aby tento potenciál dovedli využít.

 

Mýtus: BIM se nevyplatí

S metodikou BIM ušetříte zejména čas a tím i peníze. Další přidanou hodnotou, kterou Bim přináší je možnost odlišit se od konkurence.

 

Mýtus: BIM zavedeme během provozu

Metodiku BIM si nejlépe osvojíte na malém pilotním projektu. Znalosti byste měli zprvu nabrat na kvalifikovaných školeních a získané zkušenosti si prakticky ověřit na vlastním malém projektu. Takto nejlépe pochopíte principy práce s BIM a postupně můžete přejít na větší projekty.

 

Mýtus: BIM je software

BIM není software, ale komplexní metoda a proces. Ústředním motivem je digitální model stavby, na kterém společně pracují projekční týmy, jejichž disciplíny se překrývají, ale i týmy provádějící stavbu. Správným používáním BIM lze výrazně zvýšit kvalitu prováděných prací, odhalit chyby ještě během projekce a výrazně zjednodušit výměnu informací mezi všemi, kdo se na projektu a stavbě podílejí.

 

Mýtus: Zavedeme BIM a přidají se i partneři

Metodika BIM je založená na spolupráci. Pokud projekční kancelář plánuje implementovat BIM, měla by o tom informovat všechny zainteresované partnery. Platí to i pro investory, kteří jsou nedílnou součástí procesu.

 

Mýtus: BIM zavedu až za pár let

Změny se obvykle dějí až na základě tlaku zvenčí. V tomto případě by to mohl být investor a nebo stát, který by použití BIM předepsal standardizací. Pravdou je, že pokud nebudete přesvědčeni o přínosu, úspěch se nedostaví. Nedoporučuje se čekat, až bude BIM povinností pro nadlimitní projekty, protože to by mohlo být už pozdě. Konkurence nikdy nespí a pokud si tím již prošla, těží ze svých nových zkušeností. Když začnete s prací s BIM teď nezávisle na předpisech, získáte čas a můžete profitovat z výhod ještě dříve.

 

Mýtus: Pro BIM nepotřebujeme strategii

Má-li být přechod na BIM úspěšný, vyžaduje pořízení jasné strategie. Takovou strategií se rozumí jasně definované zodpovědnosti, dobré načasování a kvalifikovaná školení.

BIM patří mezi moderní projekční procesy. Jeho zavedení je v neposlední řadě důležitým krokem pro získání nových perspektivních zaměstnanců. Dnešní studenti pracují s moderními nástroji, takže projekční kanceláře, které stále ještě pracují pouze s 2D a s AutoCAD, pro ně nejsou atraktivní.

Jaké jsou BIM řešení?

BIM aplikace od Autodesk tvoří rozsáhlé portfolio nástrojů pro návrh, vizualizace, simulace a spolupráci vycházející z obsáhlých informací inteligentního modelu. Umožňuje tak lepší, informovanější rozhodování a rychlou reakci na změny pomocí inteligentnějších a rychlejších procesů.

 

BIM řešení Autodesk jsou postavena především na sadě pro projektanty Autodesk AEC Collection, která využívá základních BIM aplikací Autodesk Revit a AutoCAD Civil 3D. Sadu doplňují koordinační aplikace Autodesk Navisworks, Autodesk InfraWorks a jiné nástroje a cloudové služby Autodesku.

 

Pro malé a začínající projektanty Autodesk nabízí „light“ řešení pro postupný přechod na BIM AutoCAD Revit LT Suite.

 

 

Pro více informací a nákup BIM aplikací navštivte přímo e-shop autorizovaných prodejců nebo si nechte od nich zaslat cenovou nabídku.