portál uživatelů
softwarů Autodesk

Seznamte se blíže s AutoCAD Raster Design

AutoCAD

V dnešní době, kdy digitalizace věcí kolem nás postupuje velmi rychle, je stále mnoho podkladů pouze v papírové podobě a jedinou cestou, jak dostat tyto podklady do CAD výkresu je jejich ofocení, naskenování apod. a vytvoření rastrového podkladu, s kterým již lze v AutoCADu pracovat.

Seznamte se blíže s AutoCAD Raster Design

AutoCAD nabízí základní funkce pro práci s rastrovými daty, ale přímo proto určený není. Autodesk pro tuto speciální disciplínu má v nabídce produkt Raster Design.

 

Raster Design je praktická nadstavba AutoCADu, která primárně slouží k rychlejší a efektivnější práci s rastrovými daty, než jak to zvládá samotný AutoCAD.

 

Raster Design je součástí aplikace AutoCAD, tak že uživatelé AutoCADu jej mají automaticky k dispozici, prakticky Raster Design mají k dispozici také uživatelé Collection, kde je AutoCAD také obsažen. Uživatelé AutoCADu mají před sebou jen jedinou výzvu – s Raster Design se seznámit a naučit se nástroje maximálně pro voji práci využívat.

 

Jaké typy úloh pomůže Raster Design vyřešit?

  1. Rozšiřuje možnosti vkládání (importu) většího množství rastrových formátů včetně georeferencovaných dat
  2. Umožňuje vyčištění „nečistot“ naskenovaných výkresů
  3. Rozšiřuje standardní uchopovací módy AutoCADu i pro rastrové entity
  4. Lze poloautomaticky a/nebo manuálně vektorizovat rastrová data, včetně rozpoznávání textu (OCR)
  5. Nabízí nástroje REM (Raster Entity Manipulation) pro opravu nedostatků v černobílých skenovaných výkresech
  6. Především pro aplikaci Map 3D rozšiřuje nástroje pro transformaci rastrových dat - rastrový podklad je možno umístit do reálných souřadnic výkresu např. dle geodetického měření
  7. Rozšiřuje možnost ukládání (exportu) většího množství rastrových formátů včetně georeferencovaných dat (např. po transformaci rastru)

 

Stáhnout e-book

 

Raster Design lze instalovat jako nadstavbu pro jakýkoliv produkt založený na AutoCADu např. do prostředí Map 3D nebo Mechanical pro stavařské naskenované výkresy.

 

Raster Design rozšíří přímo AutoCAD a na něm postavené produkty nejen o další Menu,

 

 

ale také rozšíří možnosti a základní funkčnost vlastního AutoCADu v oblasti práce z rastrovými daty, jako je např.

Připojení rastrového souboru (obrázku, skenu apod.) do souboru

 

Uchopovací módy přímo pro rastrové entity

 

Rozpoznávání textu (OCR)

 

Raster Design není lokalizován do češtiny, ale hodně jeho funkcí je integrováno do dialogů AutoCADu a uživatel po krátkém zaškolení zjistí, že bude pracovat s několika pro něj důležitými funkcemi, s kterými se i v angličtině rychle seznámí.

 

V příloze tohoto článku najdete brožurku „Výhody používání sady nástrojů Raster Design“, jejíž anglický originál můžete najít na Sada nástrojů AutoCAD Raster Design | Software pro převod rastru na vektory | Autodesk.

 

Závěrem připojujeme další zdroje, které se sice vztahují ke starším verzím Raster Design, ale principiálně jsou to materiály stále platné pro většinu hlavních funkcí aplikace Raster Design :

- AutoCAD Raster Design Praktické použití (RD 2009) - ARD_Ucebnice (upol.cz), Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D. a kolektiv

- AutoCAD Raster Design 2019 - průvodci funkcemi a praktické příklady využití - Tutorials | AutoCAD Raster Design 2019 | Autodesk Knowledge Network, Autodesk

 

Máte zájem o bližší informaci k Raster Design nebo o konkrétní cenovou nabídku? Kontaktujte svého autorizované prodejce Autodesku.