portál uživatelů
softwarů Autodesk

Nové BIM Collaborate a BIM Collaborate Pro

Stavebnictví   |   BIM

Jestliže používáte Revit, BIM řešení od Autodesku, tak víte, že Revit je osvědčeným nástrojem pro vytváření stavební dokumentace ve třech hlavních disciplínách v oboru AEC - architektuře, stavitelství a TZB. Pro lepší spolupráci na multidisciplinárních stavebních projektech Autodesk přichází s řešením BIM Collaborate a BIM Collaborate Pro. BIM Collaborate ani BIM Colalborate Pro ve skutečnosti nejsou novinky v pravém slova smyslu, ale jsou to stávající produkty v novém kabátě. Pojďme si je představit blíže.

Nové BIM Collaborate a BIM Collaborate Pro

BIM Collaborate Pro propojuje projektanty!

 

BIM Colalborate Pro - vlajková loď pro tvůrčí týmy, které potřebují spolupracovat kdykoli a kdekoli zejména v aplikaci Revit. BIM Collaborate Pro je evolucí BIM 360 Design s přidáním modulů Model Coordination a Insight. Nyní navíc umožňuje práci i v evropském datovém prostředí a na platformách BIM 360 i Autodesk Construction Cloud. BIM Collaborate Pro umožňuje sdílet aktualizovanou práci z Revit s dalšími týmy v reálném čase ve společném datovém prostředí založeném na cloudu.

 

 

Jak to funguje? Jednoduchá a rychlá koordinace

Jakmile projekt dosáhne určitého milníku, tým určí které části projektu chce sdílet a vytvoří balíček. Po zaslání se ostatním týmům na časové ose v příslušném odvětví zobrazí nová zásilka, kterou můžou ihned otevřít a začít s ní pracovat. Po otevření balíčků aplikace automaticky detekuje možné střety konstrukcí a zařízení, které lze napřímo zaslat zodpovědným osobám s požadavkem na vyřešení. Aplikace je přehledný nástroj pro rychlou kontrolu, správu projektu, správu a sledování problémů a zobrazení změn. Vizualizace příchozích změn od spolupracovníků napomůže činit informovaná rozhodnutí a bez potřeby pozdějších přepracování. Vedoucí projektu mohou změny vidět kdykoli, udržovat týmy odpovědnými a přistupovat k předchozím verzím a vrátit je zpět. Na všechny důležité akce je navázána e-mailová notifikace.

 

BIM Collaborate Pro šetří čas i náklady

BIM Collaborate Pro nevyžaduje další hardware serveru a údržbu serveru. To pomáhá šetřit náklady a čas na migraci hardwaru a současně umožňuje škálovatelnost. Pro týmy využívající nástroje Revit, Civil 3D a Plant 3D je schopnost spoluautorství v cloudu odkudkoli zásadní. Nástroje jako je One Drive, DropBox, FTP atd. podporují základní sdílení a výměnu souborů, ale nenabízí možnosti spoluautorství, které výrazně zlepšují efektivitu a spolupráci při současném snižování chyb a přepracování. Společné datové prostředí pomáhá kooperaci, protože všichni uživatelé pracují na stejném projektu.

Autodesk BIM Collaborate pro koordinaci se zúčastněnými osobami

 

BIM Collaborate je evolucí BIM 360 Coordinate. Je to nástroj, který umožňuje propojit autorský tým s konzultanty a všemi, co mají k projektu co říct. Umožní týmům pracovat v reálném čase, ve společném datovém prostředí s přístupem na základě rolí napříč všemi fázemi projektu. Přehled o stavu návrhu poskytne časová osa projektu, na kterou jsou vázány sdílené soubory, dotazy a komentáře k projektu. Autodesk BIM Collaborate je odlehčená verze BIM Collaborate Pro, protože neobsahuje služby pro přímou spolupráci s aplikacemi Revit, Civil 3D nebo Plant 3D - je tedy určen hlavně pro neprojektanty, např. management či investory.

 

Nové licencování Autodesk Construction Cloud produktů

 

BYOS je model licencování, který se používá u Autodesk Docs, Autodesk BIM Collaborate, Autodesk BIM Collaborate Pro a Autodesk Build. V tomto modelu Bring Your Own Subscription může správce projektu přizvat člena, aniž by vždy musel přidělovat licenci z vlastního zdroje. Tento přizvaný člen, za předpokladu, že již má vlastní předplacený cloudový produkt od Autodesku, se tak může účastnit projektu, kam byl přizván. To platí nejen v rámci jedné organizace, ale i při spolupráci mimo firemní síť. Spolupráce je tak více variabilní.

 

Pro více informací o novinkách a všech produktech Autodesk Construction Cloud se dozvíte u svého prodejce.