portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak využít virtuální realitu ve strojírenství

Strojírenství

Virtuální realita nemusí být doménou jen zábavního průmyslu. Uplatnění našla ve stavebnictví i strojírenství.

Jak využít virtuální realitu ve strojírenství

Virtuální realitu (VR) máme spojenou především se zábavou, protože se zatím nejvíce uplatňuje v herním prostředí. Potenciál VR je však mnohem větší a byla by škoda ho nevyužít. Ve stavebnictví už si VR své místo našla, teď se pomalu a jistě začíná uchytávat také ve strojírenství.

Virtuální realita přiblíží projekt klientovi

V první řadě si pojďme říci, že ve VR a BIM je rozdíl. Prostředí BIM umí opravdu hodně a virtuální realita je jeho nadstavba, díky které můžete své výtvory prezentovat jedinečným způsobem. Právě k tomu se VR ve stavebnictví a strojírenství používá zatím nejvíce.

Prezentace pomocí VR klientovi pomůže:

  • zorientovat se snadněji než ve výkresech,
  • lépe si představit výsledek,
  • vidět projekt v reálné velikosti a měřítku vůči člověku,
  • zjistit, zda se bude výrobek hodit do již hotového objektu.
  • Můžete namítat, že toto BIM poskytuje také, ale věřte, že netechnicky založeným lidem se špatně orientuje i v dokonalém 3D modelu.

 

Virtuální realita pro konstruktéry

Když konstruktér navrhne model, díky VR se podívá na výsledek z jiné perspektivy, která mu pomůže odhalit různé diference. Každou část svého modelu si může projít, téměř doslova. Aplikace Autodesk VRED Professional totiž umožňuje „teleportaci“ okolo modelu a vytváření řezů. Model si tak prohlédnete ze všech stran a skrz na skrz.

 

Program Autodesk 3ds Max se hodí spíše pro jednodušší strojírenské modely s méně polygony, zato nabízí velké možnosti v takzvané gamifikaci modelu.

Aktivní versus pasivní virtuální realita

Výše zmíněné aplikace spadají do aktivní VR, kdy se uživatel může po modelu pohybovat a veškerá vizualizace se vytváří až v daný moment. To znamená vyšší nároky na hardware.

  • Náležitosti hardwaru pro aktivní virtuální realitu:
  • velmi výkonná grafická karta,
  • čtyřjádrový procesor s co nejvyšší rychlostí,
  • RAM minimálně DD4 32GB.

Kromě výkonného hardwaru potřebujete samozřejmě náhlavní soupravu a program pro VR.

Pak je tu ještě pasivní virtuální realita, která uživateli poskytne 360° panoramatickou vizualizaci. V tomto případě k předvedení stačí chytrý mobilní telefon s gyroskopem a jednoduchý kartonový headset. K vytvoření vizualizace použijte cloudový rendering z programu Autodesk Navisworks. Poté už stačí jen načíst QR kód a mobil umístit do headsetu.

Ani „obyčejnější“ pasivní VR nevypadá vůbec špatně. Pro prezentační účely slouží dokonale a také konstruktér díky ní získá zmíněný jiný pohled k odhalení nepřesností.

Budoucnost virtuální reality ve strojírenství

Již nyní některé aplikace částečně podporují aktivní interakci s prostředím. Uživatel může například změnit materiál nebo vyměnit prvek z nastavených předvoleb. Bohužel zatím jsou tyto akce (data) nepřenositelná zpět do systému BIM, tam je konstruktér musí vytvořit znovu. My však věříme, že na vyřešení tohoto nedostatku nebudeme muset dlouho čekat. Poté ve strojírenství nastane virtuální revoluce.

Zdroj: autodesk.cz