portál uživatelů
softwarů Autodesk

AR v architekture

Stavebnictví

AR v architekture

AR v architektuře

AR v architektuře: spojení designu s procesem stavby a reálného s virtuálním světem

Title: Argumentovaná realita v architektuře: spojení designu a stavby | cadclub.cz

Meta popisek: Spojení dvou světů, tak by se dala nazvat rozšířená realita. Sjednocuje nejen design a konstrukci, ale také virtuální a skutečné prostředí.

 

Rozšířená realita (AR) dovoluje efektivně propojit návrhářské a konstrukční týmy. Je užitečná v celém procesu návrhu a výstavby, a to prostřednictvím konceptualizace. Díky kombinaci 3D modelů a skenování reálného staveniště mění způsob, jakým architekti dosud pracovali.

Co je rozšířená realita?

Augmentová (rozšířená) realita (dále jen AR) je vizuální dosazení digitálního 3D objektu do naskenovaného okolního prostředí. Na rozdíl od virtuální reality uživatele neobklopí, ponor do ní je pouze dílčí. Chytrým telefonem nebo tabletem s kamerou nasnímáte obraz reality, který pomocí aplikace či programu spojíte s počítačově vymodelovaným prvkem.

Zdroj obrázku

Rozšířená realita v praxi

Zachycení reálného prostředí a následné propojení s 3D modelem jsou tedy zásadními prvky AR. Skvěle to umí například platforma HoloBuilder, která dokáže vytvářet fotografické modely míst a do nich integrovat 3D modely z Autodesk Revit i jiných Autodesk řešení. Zobrazit hybridní prostředí můžete na displeji použitého přístroje nebo pomocí speciálních brýlí.

AR v architektuře umožňuje společné sdílení vize

Architektura byla vždy brána jako jedna z nejpůsobivějších a nejobsáhlejších tvůrčích disciplín. V současnosti to díky novým technologickým možnostem platí o to víc.

Technologii AR vyvinuli společnosti zabývající se videohrami, ale za své ji přijali také designéři a stavitelé. Ti ji využívají k tomu, aby ponořili klienty, členy týmu a obchodníky do sdílené vize architektury jako nikdy předtím.

AR pomáhá návrhářům a stavitelům dokonale prozkoumat:

  • konstrukční a mechanické systémy,
  • formální proměnné,
  • povrchové úpravy,
  • nábytek
  • a další prvky, často odvozené z dat BIM.

Napříč všemi relevantními řemesly, dodavateli a subdodavateli v architektuře nabízí AR nevýslovný potenciál experimentovat s designem, ověřovat návrhy, včas identifikovat rizika a odstranit chyby.

6 způsobů, jak se AR využívá v architektuře a stavebnictví

AR dává možnost vidět návrhy jako samostatné vrstvy: struktura, hmotnost, bezpečnostní systémy, informační technologie atd. Jen mírná nadsázka je nazývat to jakousi rentgenovou vizí. Procházením modelů dovnitř a ven můžete oddělit strukturu od mechanických systémů a zjistit problémy ještě před zahájením stavby. Proto se najde mnoho oblastí, kde AR v architektuře využít.

1. Plánování projektu

Pro architekty a designéry nabízí AR velkou část své hodnoty v raných fázích návrhu jako nástroj pro experimentování s formou a pro přilákání klientů. Pomáhá zainteresovaným stranám porozumět tomu, jak bude fungovat jakákoli architektonická kompozice:

  • prostorové rozměry,
  • orientace v daném místě,
  • pohledy, které poskytuje,
  • kombinace povrchových úprav materiálů.

Mnoho aplikací umožňuje tento druh vizualizace designu, včetně ARKi. Aplikace je jedním z nejrobustnějších dostupných nástrojů AR, který poskytuje dynamickou animaci 3D modelů. Uživatelé mohou zvětšovat nebo zmenšovat budovy, otáčet je kolem osy a rozebírat je vrstvu po vrstvě v rozloženém axonometrickém pohledu. K dispozici je také rozsáhlá sada materiálových textur a funkce analýzy stínů a světla. Je vysoce „user friendly” a dovoluje sdílet modely na sociálních sítích nebo prostřednictvím e-mailu.

Tento způsob vizualizace je užitečný i mimo architekturu. Software Autodesk Fusion 360 pro strojírenské návrhy nyní také umožňuje umístit navržené modely do reálného prostředí pomocí nástrojů Apple AR. Využívá formát souboru USDz 3D, který zobrazuje 3D a AR obsah na iOS zařízeních bez nutnosti stahovat speciální aplikace.

2. Spolupráce v reálném čase

Pandemie covidu-19 z nás udělala odborníky na vzdálenou spolupráci. AR tuto hranici posouvá dále. Jedním z příkladů je Virtualist, online pracovní prostor. Virtualist umožňuje kooperaci členů týmu v hybridním prostředí v reálném čase. Vedoucí týmu může virtuálně přivést spolupracovníka zobrazitelného na tabletu nebo chytrém telefonu, vaši avataři mohou postavené prvky označovat a komentovat podle potřeby.

Zdroj obrázku

Tento typ virtuálního prostoru pro setkávání je užitečný ve všech fázích návrhu, ale několik platforem AR se specializuje na pomoc při spolupráci během stavebního procesu. Jedním z příkladů je Fologram, který pomáhá uživatelům vytvářet interaktivní modely a vede je krok za krokem procesem stavby v reálném prostředí.

3. Podzemní stavby

Vzhledem ke své schopnosti odloupnout zadní vrstvy a rozeznat, co se za nimi skrývá, je technologie AR ideální pro projekty podzemních staveb. Namísto třídění hromady plánů skrytých ve sklepě vládních úřadů umožňuje AR stavitelům vytvářet dynamické a přesné modely toho, co je pod zemí, a vidět, jak nebezpečné může být přivézt bagr.

4. Školení bezpečnosti práce

AR nabízí také příležitosti dát novým zaměstnancům přímé pokyny, jak vykonávat potenciálně nebezpečné práce bez nutnosti přímého dohledu. Stavitelé mají jasnější představu o tom, kde staví, což pomáhá k důslednějšímu proškolení BOZP a k minimalizaci vážných chyb nebo zranění v terénu.

5. Kontrola

Stavební inspekce je jedním z nejzřejmějších použití AR. Stavitelé mohou okamžitě porovnat hotovou stavbu s BIM modelem, pořizovat fotografie, přidávat a revidovat virtuální poznámky.

  • GAMMA AR – tento software dokáže izolovat jednotlivé prvky modelu a přidávat k nim text, obrázky nebo hlasové poznámky. Je k dispozici pro Android nebo iPhone a některé funkce si zachovává i offline.
  • VisualLive – zprostředkovává změny neprůhlednosti 3D modelů, aby bylo vidět skrz další prvky. Pro import modelů umožňuje tisknout QR kódy k naskenování.

Zdroj obrázku

6. Provoz a údržba zařízení

Potřeba bedlivě sledovat budovu po jejím slavnostním otevření nekončí. Kontrola pomocí AR prováděná personálem provozu a údržby prodlouží životnost budovy. Pokud je zjištěn problém a nikdo na místě jej nedokáže opravit, můžete přivést odborníky do hybridního prostředí AR a jejich digitální avataři mohou „budovu procházet” a označovat opravy.

Aktualizovatelný digitální model, který lze v průběhu let sledovat, zaměstnancům poskytne vynikající obrázek o tom, jak se budova a její fungování v průběhu let měnilo.

MR dokáže více

AR je pouze jedním členem rozrůstající se rodiny vizualizace modelů. Poskytuje uživatelům další vrstvu náhledů a dat, ale s omezeným množstvím interakce mezi uživatelem, fyzickou realitou a digitálním modelem. Na druhém konci spektra vytváří virtuální realita (VR) zcela pohlcující digitální prostředí díky náhlavním soupravám a ručním ovladačům. Mixovaná realita (MR) leží mezi těmito dvěma články a obecně sestává z prostředí AR, které však nabízí více interakce mezi simulovanými a reálnými prvky.

Zdroj obrázku

Nikdo není dokonalý

Používání AR zní jako sen, má však své limity. Většina funkcí AR je závislá na vysokorychlostním bezdrátovém internetu, což na stavbách není vždy samozřejmostí. Čím více se platformy AR blíží k MR, tím více vyžadují specializované brýle. Tento druh hardwaru již vyžaduje školení a je obtížnější jej používat venku nebo ve světlém prostředí.

Začněte s AR a šetřete

I přes svá omezení znamená AR více informací a dat dostupných pro více lidí mnohem rychleji. Využijte toto prostředí k lepšímu sledu stavebních procesů. Interaktivní model dokáže určit, jak dlouho bude každý krok trvat a vy strávíte méně času koordinací jednotlivých činností. Větší časová efektivita a materiálová přesnost se promítne do udržitelnějších budov.

Vyberte si z Autodesk řešení to správné pro vás a zkombinujte ho s některou z uvedených AR platforem. Šetřete čas, peníze i prostředí.