portál uživatelů
softwarů Autodesk

XR ve strojírenství

Strojírenství

XR ve strojírenství

XR ve strojírenství

XR ve strojírenství: imerzivní technologie pro hlubší pochopení i spolupráci

Title: XR ve strojírenství pro hlubší pochopení i spolupráci| cadclub.cz

Meta popisek: Rozšířená realita přináší nevídané možnosti do mnoha odvětví, včetně strojírenství. Práce s daty a kooperace mezi týmy už nemůže být jednodušší.

 

Rozšířená realita (XR) je zastřešující termín pro spektrum imerzivních a interaktivních technologií. Zahrnuje rozšířenou realitu (AR), virtuální realitu (VR) a smíšenou realitu (MR). Tyto imerzivní technologie mohou způsobit doslova revoluci v každé strojírenské společnosti.

XR jako správné řešení pro strojírenství

Aplikace pro rozšířenou realitu (XR), již dobře zavedené v oblasti zábavy a her, se rychle rozšiřují do dalších odvětví. Automobilové společnosti je využívají pro tvorbu designu, zdravotnické organizace zase k vytváření interaktivních předoperačních plánů.

Profesionálové v oblasti AEC (architecture, engineering, construction = architektura, strojírenství, stavebnictví) pracují na stále složitějších projektech s většími týmy a kratšími termíny. Také zde může rozšířená realita hrát klíčovou roli při řešení těchto výzev. XR nabízí vizualizaci složitých dat v kontextu a umožňuje hlubší spolupráci v reálném čase, vytváří příležitosti pro rychlejší a chytřejší rozhodování.

Rozšířená realita se ve strojírenství může používat zejména k:

  • propojení zainteresovaných stran, aby učinily ta nejlepší možná rozhodnutí dříve, než bude cokoli vyrobeno;
  • setkání týmů v interaktivním prostředí pro vytvoření kreativních a inovativních řešení;
  • srovnání dat pro koordinaci modelu a otestování klíčových prvků v komplexním, imerzivním prostředí;
  • kontrole kvality a posouzení chyb;
  • zformování scénáře, který pracovníkům pomůže připravit se předtím, než odejdou provádět údržbu či opravy.

Zdroj obrázku

Jak Autodesk implementuje XR

Společnost Autodesk vnímá rostoucí potřebu XR technologií ve strojírenství a snaží se ji uspokojovat. Zjistěte, jaké nabízí možnosti.

IrisVR

V březnu 2022 podepsala společnost Autodesk smlouvu o akvizici The Wild, cloudové platformy XR. The Wild umožňuje profesionálům v oblasti AEC prezentovat, spolupracovat a posuzovat projekty společně v imerzivních a interaktivních zážitcích kdekoli a kdykoli.

IrisVR od The Wild zprostředkovává pracovním skupinám větší zapojení a lepší spolupráci využitím pohlcujících virtuálních schůzek. To vede k většímu povědomí o bezpečnosti, přístupu a údržbě a celkovému pochopení projektu.

Tento typ prostorového zážitku v reálném měřítku dává možnost:

  • provádět důkladnější kontroly,
  • lépe koordinovat činnosti,
  • snáze dokumentovat potenciální problémy,
  • shromažďovat komentáře zaměřené na zrychlení provádění či zlepšení bezpečnosti.

Zdroj obrázku

VRED a VARJO XR

Dalším šikovným počinem Autodesku je integrace VRED a VARJO XR-1 Developer Edition. Toto je první krok ke spojení toho nejlepšího z virtuálního a skutečného světa kombinací vykreslovací schopnosti VRED s technologií Varjo XR s vysokým rozlišením.

Návrháři nyní mohou porovnávat digitální a fyzické prototypy vedle sebe a komunikovat během vzdálených kontrol návrhu. Tento milník v oboru zvyšuje kreativitu, umožňuje rychlejší prototypování a kolaborativní hodnocení návrhů odkudkoli na planetě.

Ve strojírenství je schopnost vidět jasně i ty nejmenší detaily zásadní. Zde jsou vysoké rozlišení a kvalita vykreslování nezbytné pro přesnou kontrolu a kvalifikované rozhodování. VRED a Varjo XR-1 toto dokonale umožňují.Fusion 360 a USDz

A do třetice – Fusion 360 nyní nabízí formát souboru USDz, tedy 3D formát, který návrhářům dovoluje soustředit se více na kreativitu než na správu dat. Soubory USDz jsou:

  • bohaté na detaily,
  • optimalizované pro ukládání a sdílení,
  • kompatibilní s prohlížeči WebAR, takže jejich náhled v AR je možný na zařízeních iOS.

V současné době mohou zařízení s iOS 12 a vyšším nativně prohlížet soubory USDz. Po exportu návrhu do složky iCloud jej můžete načíst z vašeho iPhonu nebo iPadu a okamžitě zobrazit v AR.

Nejzřejmějším důvodem k použití souborů USDz je získat představu o rozsahu vašeho návrhu a vidět, jak bude vypadat v reálném prostředí, než začnete vyrábět. To vám dává šanci znovu zkontrolovat detaily, jako jsou míry, barvy, materiály a povrchová úprava, a díky tomu snížit potenciální provozní náklady.

Zdroj obrázku

XR má širší dopad, než by se mohlo zdát

Využívání XR ve strojírenství je dokonale v souladu s filozofií štíhlé výroby. Dalším velkým přínosem je udržitelnost, kterou díky XR můžete vnášet nejen do svých výrobků, ale uplatňujete ji již během procesu. A v neposlední řadě díky virtuální spolupráci není třeba nikam cestovat a zvyšovat tak uhlíkovou stopu.

Zjistěte o XR více

Jak bylo zmíněno, imerzivní technologie se v jiných odvětvích již využívají. Pokud vás zajímá jak, přečtěte si článek o AR v architektuře.

Tlačítko: Využití AR v architektuře