portál uživatelů
softwarů Autodesk

Jak sada nástrojů Architecture v AutoCADu zvyšuje produktivitu – část 2.

Stavebnictví

Jak sada nástrojů Architecture v AutoCADu zvyšuje produktivitu – část 2.

Jak pokračuje srovnání základního AutoCADu se sadou nástrojů Architecture? Poradí si Architecture rychleji i s tvořením detailů či reportů?

Studie společnosti Autodesk, jejímž úkolem bylo nezávislé porovnání vytváření architektonických návrhů v základním AutoCADu a pomocí nástrojů Architecture, pokračuje dalšími čtyřmi úkoly.

Sada nástrojů Architecture v prvním kole obstála na výbornou

Pokud vám unikl první článek s tímto tématem, uvedeme vás rychle do obrazu. Specializovaná sada Architecture disponuje účelově vytvořenými nástroji architektonického návrhu. Ty poskytují přesné informace a pomáhají eliminovat chyby, díky čemuž uživatelé zaznamenávají zvýšení celkové produktivity a kvality výstupu.

Studie společnosti Autodesk prozkoumala devět běžných návrhových úkolů v základním AutoCADu a v sadě nástrojů Architecture. Prvních pět zadání se týkalo:

  • plánu přízemí,
  • elevace,
  • stropu a svítidel,
  • stavebních řezů,
  • sady listů.

Architecture si se všemi úkoly poradila v mnohem kratším čase, a to zejména díky automatizaci a rozsáhlé knihovně komponentů. Na podrobnosti se můžete podívat v prvním článku .

Detaily za pár hodin

Architektonické stavební projekty ze své podstaty obsahují mnoho listů s velkoplošnými detaily. Často se spíše vytvoří jeden základní list s podrobnostmi, než časově náročné jednotlivé listy každého detailu v projektu.

Tento úkol se skládal z vytvoření dvou detailů stěny: rohu a řezu.

Zdroj

Zadání č. 6 zahrnovalo tyto kroky:

  1. Vytvoření zvětšeného půdorysu a následně detailních pohledů.
  2. Vložení komponentů.
  3. Přidání příslušné anotace.

Zdroj

Vytváření řezů pomocí základního AutoCADu je časově náročný úkol, zejména ve 2D výkresech. Architecture přinesla značnou úsporu času především díky 3D modelu a předem navrženým víceúrovňovým blokům v knihovně. Tyto bloky poskytují všechny potřebné grafické informace.

Při vytváření řezů rohem stěny dokázala sada nástrojů Architecture ušetřit neuvěřitelných 83 % času, celkově pak 70 %.

Rozpisy, co se automaticky aktualizují

Každý stavební projekt potřebuje rozpis, který odpovídá za nezbytné stavební prvky, jako jsou okna, dveře a další související příslušenství. Rozpis poskytuje potřebné informace pro náklady a katalogizaci projektu, může zahrnovat i výrobce, velikost, popis a cenu položky.

Základní AutoCAD vyžaduje tyto informace v blocích s atributy a neexistuje žádná možnost aktualizace. Knihovna v Architecture již obsahuje mnoho těchto informací přímo v předkreslených blocích, a pokud dojde ke změně, blok z knihovny spustí příslušný rozpis, který obnoví a zobrazí aktuální detaily. Plány lze snadno nejen vytvářet, ale i updatovat.

Znění úkolu č. 7:

  • Přidat příslušné tagy do oken a dveří.
  • Vybrat okna, vytvořit rozpis pro okna.
  • Přidat rozpis do výkresu.

Zdroj

Opravy o téměř 50 % rychleji

Změnám v architektonických projektech se nelze vyhnout. Typickým problémem je například umístění dveří a oken nebo vnitřních dělících stěn tak, aby vyhovovaly použití budovy. V úkolu číslo 8 šlo tedy o změnu umístění některých oken a dveří a následnou aktualizaci projektových výkresů a listů.

Základní výkresy AutoCADu neobsahují žádné inteligentní objekty, takže i malé změny způsobily značné množství ručního přepracování. Pohyb stěn, dveří nebo oken znamená nutnost překreslení sousedních linek.

V sadě nástrojů Architecture si inteligentní objekty udržují své vztahy a změny návrhu mohou být rychle a snadno implementovány. Automaticky se také odráží v pohledech, řezech a detailech.

Čas strávený nad tímto úkolem se sadou nástrojů Architecture byl bezmála poloviční oproti základnímu AutoCADu.

Finální kroky a úpravy za třetinu času

Také závěrečné kroky návrhového procesu, jako je koordinace a publikování, mohou být velmi časově náročné. Architekti musí zajistit, aby hotové výkresy odešly včas, aby všechny popisky odkazovaly na správné výkresy na správných listech a tak dále. Poté, co výkresy odejdou „do výroby”, může být i ta nejmenší chyba velmi drahá.

Poslední úkol obnášel provedení drobných úprav ve výkresu, přidání dalších popisků a jejich propojení s příslušnými pohledy.

Zdroj

Základní AutoCAD má stejné nástroje pro publikování jako Architecture, ta ale disponuje dalšími možnostmi pro urychlení publikačního procesu. Pro úsporu času byl na výkresy použit formát DWF, vyvinutý společností Autodesk jako přenosný formát dokumentů.

Šetřete čas a získávejte více zakázek

Díky sadě Architecture výrazně zvýšíte svoji produktivitu.

Zdroj

Poraďte se s ověřenými prodejci, ať můžete být také o 61 % rychlejší a stíhat tak více zakázek.

Tlačítko: Vybrat prodejce


 

Vložit odkaz