portál uživatelů
softwarů Autodesk

7 skutečností, díky kterým se stanete lepším CAD manažerem

7 skutečností, díky kterým se stanete lepším CAD manažerem

Sedm možná trochu nepříjemných pravd o vedení CAD týmu, které když si připustíte, stanete se podle Donnieho Gladfeltera lepším manažerem.

Donnie Gladfelter, vysoce respektovaný myšlenkový lídr v komunitě CAD a také populární řečník na Autodesk University, sestavil ze svých zkušeností seznam sedmi nepříjemných skutečností týkajících se správy počítačového navrhování. Přečtěte si, jak se stát lepším manažerem či vedoucím vašeho CAD týmu.

Obor CAD nejsou jen počítače a technologie

Pozice CAD manažera dle názvu spravuje technologii, ale podle Donnieho je to ta nejjednodušší část. Daleko podstatnější jsou lidé. Můžete být jen tak úspěšní jako nejslabší článek týmu. Vaše činy mohou být jen tak pozitivní, jak pozitivní je ta nejnegativnější osoba. Proto se Donnieho poznatky týkají zejména schopnosti vedení.

Zdroj obrázku

1. Mlčení je souhlas

Kdybychom měli neomezený čas a zdroje, pak by bylo možné řešit všechny technologické výzvy. Nežijeme však v idylickém světě, a tak pravdou je, že požadavky často překračují vaše možnosti.

Mlhavý stav nerozhodnosti, kdy úkolu neřeknete ani ano, ani ne, vás zavede do pasti problémů s implementací toho, co jste s týmem vytvořili. Najednou budete obhajovat, proč jste něco neudělali, a prosazovat to, co jste udělali.

Jak na pravdu číslo 1: Předem jasně uveďte, co je a není možné, co budete a nebudete vytvářet.

2. Udělat to správně, ne mít vždycky pravdu

Manažeři získají svou pozici tím, že jsou po mnoho let nejchytřejší osobou v místnosti. Podle Donnieho to často slouží jako základ syndromu podvodníka, kterému čelí mnoho CAD manažerů, i když podvědomě. Ukládají si totiž standard, že musí zůstat nejchytřejší v týmu, a pokud se jim to nepodaří, myslí si, že jsou falešní.

Přestože jistě máte větší technické schopnosti než většina ostatních, nejste nepřekonatelní. Ostatní budou mít vždy talenty, které přesahují ty vaše a je to tak v pořádku. Stejně tak požádat o pomoc někoho jiného. Když neznáte odpověď, vědět, na koho se obrátit pro správné řešení, může být ještě cennější. Nebojte se přiznat, že něco nevíte, a hledat ideální východiska například:

  • na LinkedInu,
  • v diskuzních fórech,
  • v různých publikacích.

Provozujte networking a budujte profesní síť, ať se máte kam obrátit.

Jak na pravdu číslo 2: Jako efektivní CAD manažeři nemusíte mít ve všem pravdu, ale měli byste vědět, kde hledat řešení.

Zdroj obrázku

3. Nikdo nemá monopol na nápady

Jako CAD manažer s různorodými zkušenostmi máte znalosti o mnoha způsobech, jak něco nemůže fungovat. Ale otestovali jste a ověřili, že by to opravdu nefungovalo? Donnie věří, že nevědět, co nefunguje, má stejnou hodnotu jako vědět. Každý nápad je možný, když nevíte, co nebude fungovat.

Tato nespoutaná perspektiva je často velmi cenná. Namísto okamžitého odmítnutí nápadu, protože to „nelze provést“, jej nejprve prozkoumejte. Snažte se porozumět pohledu lidí z týmu, uvědomte si, z jakého úhlu se na problém dívají. I když jejich nápad nelze uskutečnit, jejich odlišný pohled je často to, co potřebujete k nalezení nejlepší odpovědi.

Jak na pravdu číslo 3: Buďte zvědaví, ne však blahosklonní, a ptejte se na doplňující otázky a názory ostatních v týmu.

4. Žádné rozhodnutí není bez vady

Efektivní CAD management spočívá v nalezení průsečíku mezi lidmi, procesy a technologiemi. Každá z nich má sama o sobě 1 000 proměnných. Dejte je dohromady a máte prakticky nekonečné množství kombinací. Neexistuje způsob, jak znát všechny tyto proměnné, natož je přímo spravovat.

I když hlásek syndromu podvodníka může říkat něco jiného, ​​nedokonalost je v pořádku. Nečekejte, až budete mít perfektní projektový plán, abyste mohli začít. Pamatujte, že nikdy nedokončíte to, co nezačnete.

Jak na pravdu číslo 4: Namísto čekání, až bude vše naprosto ideální, publikujte a sdílejte svou práci dříve a řešte až nedostatky, které se případně objeví.

5. Nedokonalé znamená, že to může být lepší

Přijmout nedokonalost neznamená, že musíte dělat nedbalou práci, je to uznání nekonečných možností ke zlepšení. Projekt nemusí být dokonalý dnes, když si vybudujete návyk zaměřený na zlepšení včerejší práce. Často drobná otázka či připomínka inspiruje k nejdůležitější myšlence.

Jak na pravdu číslo 5: Diskutujte s týmem o již hotové práci a dělejte malá vylepšení každý den.

Zdroj obrázku

6. Transformační vedení je nutné

AutoCAD je transakční softwarový nástroj, dělá, co mu říkáme. Chybou však je přistupovat k ostatním aspektům své práce podobně, stanovení CAD standardů totiž zdaleka není transakční záležitostí.

Zavedení a implementace vyžaduje vyvážení lidí, procesů a technologií. Nalezení této rovnováhy zahrnuje vzájemně propojené a často protichůdné závislosti. Přístup k tak složité síti s lineárním a transakčním myšlením prakticky zaručuje, že se nakonec nestane nic.

Jak na pravdu číslo 6: Učte se transformačnímu vedení, i když se vám to v oblasti CAD může zdát nesmyslné.

7. Emoce hrají velkou roli

Poslední nepříjemná pravda se váže k té předchozí. Pokud vytvoříte skvělé technologické řešení nejnáročnější výzvy, které čelí vaše firma, ale nedokážete zařídit, aby jej ostatní používali, k čemu to bude?

Váš úspěch jako CAD manažera nebude nakonec měřen vašimi výtvory, ale vaší schopností inspirovat ostatní. Pokud se lidé rozhodnou nepoužít vaše řešení, není to jejich chyba, ale vaše. Přijměte to a snažte se být lepší.

Být efektivním CAD manažerem je stejně tak o vaší technické bystrosti jako o té vztahové. Vyžaduje to budování emoční inteligence (EQ), aby odpovídala vašim technickým dovednostem (IQ).

Jak na pravdu číslo 7: Cesta k inspirování týmu není o shromažďování autority, ale o budování opravdových vztahů. Ukažte zájem a zvědavost při řešení problémů svého týmu, pracujte na své EQ.

Buďte lepším CAD manažerem

Byly pro vás Donnieho pravdy zajímavým zjištěním, nebo už na některých bodech dávno pracujete? Pokud ne, zkuste je implementovat postupně. Jak říká Donnie: „Nikdy nedokončíte to, co nezačnete.”

K rozšíření vašich znalostí vám mohou pomoci také další naše články. Vyberte si, co vás nejvíce zajímá.

Tlačítko: Články ze světa CAD