portál uživatelů
softwarů Autodesk

7 způsobů, jak vám Reality Capture pomůže se stavebními projekty

Stavebnictví

7 způsobů, jak vám Reality Capture pomůže se stavebními projekty

Zachycení reality laserem a následný 3D model stávajících podmínek posouvá stavební projekty mílovými kroky dopředu. Přesvědčte se.

Současná praxe pro zaznamenání stávajících terénních a jiných podmínek je zdlouhavý manuální proces, po kterém navzdory únavným ověřovacím krokům můžete skončit s nepřesnými a neúplnými výchozími informacemi. Projekt pak narazí na zpoždění a zvyšování nákladů. S aplikací pro zachycení reality se to však může změnit.

Obrovský projekt, který mluví za vše

Na začátek uvedeme hned jeden příklad z praxe. Glen Canyon Dam je jedna z nejvyšších přehrad v USA i na světě. Hráz byla postavena před více než 50 roky a měla by vydržet dalších několik tisíc let. Extrémní výkyvy počasí však ovlivňují její bezpečný provoz a riziko prasklin nebo přetečení se zvyšuje.

S výkonnou technologií zachycení reality (Reality Capture) a 3D modelováním dokázal americký úřad pro rekultivaci rychle naskenovat exteriér i vnitřek přehrady a převést je do digitální podoby pro posouzení a vyřešení strukturálních rizik. Nyní mohou sledovat změny v průběhu času a v podstatě předvídat budoucnost hráze.

   

Zdroj obrázků: Pixabay

Laserové skenování pro zdokonalení vašich stavebních projektů

Reality Capture může pomoci v každé části výstavby. Už žádné dohadování nad zastaralými 2D nákresy, žádné opakované cesty kvůli kontrole ručního měření. S laserovým skenováním jednoduše získáte miliony bodů s úžasnou úrovní detailů, ať už použijete dron, nebo pozemní skener. Ideální je zdroje a jejich výstupy zkombinovat. Takto naskenovaná data jsou použitelná v digitalizovaném 3D modelu v softwaru dle vašeho výběru.

Zde je sedm hlavních výhod zachycování reality laserovým skenováním.

1. Stanete se součástí staveniště

Chyby a následné opravy jsou eliminovány již během navrhování stavby, protože díky zpracování informací z obrovského množství fotografií a naskenovaných bodů můžete vše nadefinovat velmi přesně a funkčně.

Díky laserovému skenování můžete:

  • prohlížet a analyzovat data ve výškových mapách,
  • organizovat a čistit mračna bodů,
  • vytvořit síť a manipulovat s modelem.

 

2. Můžete renovovat s přehledem

Pokud renovujete stojící objekt, klíčem k úspěchu je důsledné prozkoumání a porozumění stávajícím podmínkám. S využitím zachycení reality pomocí skenování celý proces výrazně zjednodušíte a urychlíte. Na rozdíl od tradičních procesů získáte v mnohem kratší době miliardu bodů, čímž:

  • zkrátíte čas,
  • snížíte náklady,
  • zlepšíte výsledky.

Opět jeden reálný příklad: Společnost McCarthy Building Companies porovnala náklady a výhody konvenčních metod měření a laserového zachycení reality při ověření ocelových klenutých nosníků. Pomocí tradičních metod naskenovala pouze 30 % z nich a trvalo to celkem 64 člověkohodin. Naproti tomu pomocí funkce Reality Capture dokázala zmapovat stávající konstrukci kompletně celou za pouhých 13 člověkohodin.

Zdroj

 

3. Zajistíte vyšší komfort celému týmu

Nejenže odstraníte náročné manuální zachycení podmínek, ale také snížíte rizika při průzkumu těžko dostupných nebo nebezpečných míst. Váš tým navíc získá jistotu, že údaje, které získávají, jsou přesné, aktuální a komplexní. Skenovaná data obsahují kompletní pokrytí „každého bodu“, který kdy budete potřebovat.

4. Začnete s 3D navrhováním

Zachycení reality je vstupní branou do inteligentního prostředí BIM, které strojírenské i stavební společnosti v současnosti hojně implementují. Uvědomili si totiž obrovské výhody navrhování v 3D, jako např.:

  • redukce přepracovávání dokumentace,
  • zkrácení návrhářské fáze o 40 %,
  • snížení času na realizaci o 30 %.

Zachycení reality nastartuje realizaci projektu spuštěním 3D reprezentace naskenovaného místa, vtáhne vás a nepustí.

5. Proměníte dokumentování v interaktivní činnost

Prostřednictvím implementace softwarových nástrojů změníte jednoduchý dokumentační proces na společnou práci. V digitálním prostředí jsou data z mračna bodů okamžitě použitelná, můžete si ihned dělat poznámky, zachytit jakoukoli zpětnou vazbu, měřit stávající podmínky a další.

Zkrátka – jakmile jsou data nahrána do cloudu, můžete s nimi manipulovat v reálném čase, což umožňuje bezprostřední interakce a rychlejší rozhodování.

6. Objevíte rozpory včas

Dokumentování, mapování a kontrolu průběhu stavby vám laserové zachycení také usnadní. Poskytne okamžité a extrémně přesné informace, které porovnáte se záměrem návrhu. Včas odhalíte nesrovnalosti a skryté vady, které vznikly v průběhu výstavby.

7. Stane se z vás specialista, a to s minimálním úsilím

Zachycování reality nemusí být procesem vyhrazeným pro specialisty, respektive se jím snadno můžete stát i vy. Se základním výcvikem zakrátko zvládnete skenovací lety automatizovat pomocí jednoduchých nástrojů pro plánování letových tras.

Skenovací hardware prošel za posledních 10 let velkým vývojem. Od velkých a těžkých zařízení po mobilní software, od nutnosti pronajmout si letoun vybavený LiDAR po vlastní dron, který se bez problémů naučíte obsluhovat.

Zdroj

Zachycujte přítomnost pro lepší budoucnost vašich projektů

Je jasné, že Reality Capture vám pomůže rychle vytvořit 3D modely stávajících podmínek a vy díky tomu dokážete zvýšit produktivitu, přesnost, kvalitu i bezpečnost v celém procesu návrhu a výstavby. Poraďte se o Reality Capture s ověřenými prodejci a začněte s projekty dotaženými do posledního detailu.

Tlačítko: Vybrat vhodného prodejce