portál uživatelů
softwarů Autodesk

Proč jsou nástroje Autodesk budoucností dopravy?

AutoCAD

Proč jsou nástroje Autodesk budoucností dopravy?

Společnost Autodesk a její řešení už přes deset let mění pravidla hry na poli automobilového designu. Jejich vliv ale sahá i do dalších oborů. Přesvědčte se.

Známý byznysový portál Raconteur ve spolupráci s britským deníkem The Times zpracoval podrobnou analýzu na téma Budoucnost dopravy. Ta obsahuje i rozhovor s Thomasem Heermannem, viceprezidentem společnosti Autodesk, jejíž řešení dlouhodobě pohánějí automotive průmysl vpřed. Celý článek je sice za paywallem, ale my se s vámi podělíme o to nejzajímavější.

Evoluce automobilového designu

Každý obor se vyvíjí a jde s dobou, ale některé z nich doslova sprintují. A jejich změna je natolik rychlá a zásadní, že se při porovnání s minulostí jedná doslova o jiný sport. Tak jako u designu vozidel, který za posledních 50 let urazil ohromnou cestu.

Současná auta se s klasickým designem veteránů nebo ikonického brouka nedají srovnat. Svět je jinde a vizuály vozidel tomu odpovídají. Proto lze předpokládat, že změny budou pokračovat a dříve či později se na trh uvedou dopravní prostředky se vzhledem, který si zatím ani nedokážeme představit.

Respektive my – laická veřejnost – určitě ne, ale lidé pracující s programy Autodesk ano. Jejich software totiž představuje must have” nástroj pro designéry dneška i zítřka.

Důležitost designu si uvědomuje i Heermann. „Jde o diferenciátor. Nezahrnuje totiž pouze logo či odznak, který je dominantou předku vozu, ale také topologii, zakřivení a další proměnné, jež mění celkovou podstatu auta,” vysvětluje šéf oddělení konceptuálního designu a XR ve společnosti Autodesk.

Digitalizace změnila pravidla hry

Nezbytným předpokladem pro vytvoření kvalitní vizualizace jsou správné nástroje, které podporují kreativitu, rozšiřují obzory a zjednodušují spolupráci.

Velkou roli ale samozřejmě hrají i digitalizace či moderní technologie typu XR (rozšířená realita), která umožňuje hodnotit a upravovat prototypy ve virtuálním prostředí. Takže už je jedno, jestli se klient nachází v Asii a designéři v Americe.

Všichni ladí návrhy rychle, efektivně a odkudkoliv na světě, ale přesto společně. Postupné sbližování fyzického a digitálního světa potvrzuje i Heermann. „Už jsou naprosto synchronizované, takže můžete spolupracovat na nejnovějších návrzích bez ohledu na to, kde se nacházíte nebo jaké máte zařízení. Díky tomu se proces vývoje rapidně zrychlil.”

Kreativcům, těm je hej

Procesy, které v minulosti trvaly dlouhé dny, dnes zaberou pár minut, nebo dokonce jde o otázku několika kliknutí myši. Tato rychlost usnadňuje návrhářům práci, ale zároveň jim dává velkou svobodu. Mají totiž prostor experimentovat a zkoušet i zdánlivě bezvýchodné cesty, které občas nečekaně vedou až do cíle.

Zároveň ale disponují dostatkem času na to, aby svůj návrh zpracovali tak, že pro inženýry už nebude problém ho zrealizovat, což bohužel často bývá. A právě k překonání této pomyslné propasti mezi  uměleckým a pragmatickým světem slouží nástroje Autodesk.

Jejich software umožňuje znázornit všechny důležité komponenty přímo v návrhu, díky čemuž konstruktéři přesně ví, jak daný záměr zrealizovat.

Autodesk tvoří budoucnost nejen v oblasti automotive

Thomas Heermann má pro to pádný argument: „Jsme multioboroví. Zaměřujeme se na nejen na průmysl, ale třeba také architekturu. A všechny tyto oblasti spojujeme, díky čemuž poskytujeme zákazníkům možnosti, o jakých se jim dříve ani nezdálo.”

Zároveň mohou vidět každý projekt v tom, co angličtina označuje jako „big picture”. Tento široký kontext, nadhled či schopnost vnímat v různých souvislostech (například mobilita, udržitelnost, dostupnost) pak umožňuje vytvářet soudržná řešení, v nichž se efektivně skloubí plánování, konstrukce a integrace.

A to ve finále přináší skvělý zážitek pro koncového uživatele.

Realizujte své nápady

Chcete také vytvářet inovativní a strhující vizuály? Program Autodesk vám to umožní. Podívejte se na seznam obchodů, kde ho můžete koupit.