portál uživatelů
softwarů Autodesk

Co znamená industrializace stavebnictví?

Stavebnictví

Co znamená industrializace stavebnictví?

Stavební průmysl se začíná proměňovat a tíhnout k industrializaci. Co to vlastně znamená a jaké výhody to může přinést?

 

Na přelomu 20. století začalo díky objevu elektřiny docházet k mnohým inovacím. Lidé dokázali úkony automatizovat pomocí strojů a systémů, zrodila se moderní montážní linka. Stavebnictví se však změnilo relativně málo. Teď ale přichází čas pro automatizaci také tohoto odvětví.

 

Výroba versus stavebnictví

Zatímco inženýři ve výrobě pokračovali v ladění procesů v nikdy nekončící snaze o lepší produktivitu, kvalita šla nahoru a náklady klesaly, výstavba zůstávala pozoruhodně konzistentní. Stroje sice byly větší a výkonnější, ale protože každý projekt byl jedinečný, postavený konkrétním týmem na individuálním místě za odlišných podmínek, zůstávaly tovární procesy nepředstavitelné. Nízká produktivita byla považována za nutné zlo a optimalizace se zdála mimo dosah.

 

Industrializace stavebnictví přichází

Dnes, s pomocí nových digitálních nástrojů, získává myšlenka „industrializace“ stavebnictví opětovnou pozornost architektů i stavitelů. Otázka zní: dokážeme automatizovat a optimalizovat stavební proces, aniž bychom obětovali přizpůsobitelnost, která byla charakteristickým znakem tohoto sektoru?

Amy Marksová, vedoucí oddělení průmyslové výstavby a strategie ve společnosti Autodesk, si myslí, že ano. Jako bývalá generální ředitelka společnosti Xsite Modular a zakladatelka několika začínajících podniků v průmyslovém stavebnictví (IC) přináší podnikatelský pohled na vizi Autodesku pro budoucnost industrializovaného stavebnictví. Hledá způsoby, jak nástroje Autodesku uspokojí potřeby všech zúčastněných stran, a pracuje na budování komunity pro spolupráci, která bude sdílet nápady a řídit průmyslovou transformaci.

 

Amy Marksová

Zdroj obrázku

Cíl Amy a spol.? Ekosystém IC, který všem pomáhá dosahovat lepších:

  • výsledků,
  • předvídatelnosti
  • a produktivity.

Zaměřeno na průmyslovou výstavbu

Industrializovaná výstavba může mít mnoho podob a jmen. Všechny ale sdílejí společné zaměření.

„Industriální výstavbu můžeme považovat za aplikaci výrobních přístupů na celé zastavěné prostředí,“ říká Marksová. „Jde o přesun informací o výrobě a provozu do designu.“

To znamená hledat způsoby, jak nejprve automatizovat procesy a naučit lidské pracovníky augmentovat[1] (rozšiřovat běžné aktivity o digitální vrstvy).

Průmyslová výstavba je přístup, který lze škálovat pro velké nebo malé aplikace, pro jeden komponent nebo celou místnost.

  • Pokročilé stavební prvky – hotové výrobky (např. okna, dveře a elektrické panely), které lze jednoduše nainstalovat, spíše než je vyrábět na místě.
  • Jednotné montážní celky – produkty jednoho řemesla, např. instalační pole pro nemocniční stěny.
  • Multioborové sestavy – spojují komponenty z různých profesí, které drží mechanické, elektrické a instalatérské systémy.
  • Objemové modulární prvky – mohou to být celé místnosti, které jsou postaveny v továrně a poté dodány k montáži na místě.

Design for Manufacture and Assembly (DfMA) je nově vznikajícím pojmem v prostoru IC. Marksová poukazuje na to, že se sice liší od prefabrikace, ale úzce spolu souvisí. DfMA odkazuje na proces návrhu, zatímco prefabrikace odkazuje na výrobní proces. Jinými slovy, DfMA je široký pojem pro optimalizaci prefabrikace prostřednictvím lepšího designu, což usnadňuje výrobu, přepravu a montáž stavebních součástí.

 

 

Jistota je lepší než úspory

Ve výrobě jsou kvalita a náklady hnací silou industrializace – vytváření lepších produktů, které si může dovolit více lidí. A na těchto věcech záleží i ve stavebnictví. Ale to, co je hnacím motorem současného pohybu směrem k industrializaci, je nakonec něco jiného: předvídatelnost, dlouhodobý problém v tomto odvětví.

I ti nejzkušenější odborníci mají potíže přesně odhadnout, kolik bude nový projekt stát a jak dlouho bude trvat. „Většina projektů přichází buď s překročením rozpočtu, nebo se zpožděním,“ říká Marksová s tím, že to zahrnuje i ty největší a nejprestižnější projekty na světě. Tato snaha o předvídatelnost byla vyjádřena aforismem připisovaným Jenně Taylorové, ředitelce výstavby v HCA Healthcare Capital Deployment: „Jistota je lepší než úspory.“

Bezpečnost je dalším jasným přínosem. Dynamické podmínky a masivní stroje činí staveniště nebezpečným. Továrny nám umožňují mnohem pečlivěji kontrolovat podmínky, díky čemuž jsou pro pracovníky bezpečnější.

 

Snaha o lepší standardy

Co bude zapotřebí k pokroku v procesu industrializace? Kromě potřebných změn v pojistném krytí a regulačním dohledu se celé odvětví musí zaměřit na produkci.

„Abychom dosáhli transformační změny, potřebujeme mít jistotu ohledně našich produktů. Výrobce generátorů vyrábí generátory o výkonu 200 nebo 250 nebo 300 koní, nedělají 247 nebo 252,5. Stejně tak musíme definovat naše produkty,“ říká Marksová.

Díky plně standardizovaným dílům může každý zúčastněný porozumět každému dílu až do nejmenších specifikací. Designéři mohou s těmito bloky pracovat od začátku, místo aby se snažili začlenit produkty do stávajícího designu. A když jsou všechny tyto informace digitální, můžeme použít strojové učení, umělou inteligenci a výpočetní design k provedení některých základních kroků při sestavování produktových komponent.

Industrializované přístupy nemusí dělat kompromisy v kreativitě nebo designu. Místo toho představují způsob, jak převést rutinní práci na automatizaci, aby se lidé mohli soustředit na kreativní aspekty designu. Průmyslově vyráběné architektonické projekty mohou být standardizované uvnitř, ale na povrchu vypadat výrazně a jedinečně.

 

Cesta před námi

Industrializace není cesta s cílovou čárou, je to trvalý imperativ. I dnes výrobci pokračují v automatizaci a optimalizaci, hledají nový hardware a software, který dokáže lépe zvládat úkoly, a nové způsoby měření i zlepšování výsledků.

Stavebnictví přišlo s industrializací pozdě, ale vynahrazuje si ztracený čas. Částečně proto, že mobilní technologie a cloud umožňují týmům přístup k jejich nástrojům a datům, ať jsou kdekoli.

S rostoucí globální populací a potřebou bydlení není pochyb o tom, že stavební průmysl potřebuje efektivnější a produktivnější procesy. Průmyslová výstavba bude zásadní pro uspokojení celosvětové poptávky. Dvě třetiny generálních dodavatelů a tři čtvrtiny subdodavatelů již využívají multioborové montáže. Marksová uzavírá: „Industrializovaná výstavba není něco, co se děje v budoucnosti. Tohle se děje teď.“

 

Objevte nové možnosti

Stavebnictví je sice tradiční obor, ale postupně se mění, aby mohlo poskytovat lepší výsledky za méně času a peněz. Chcete o proměně tohoto odvětví vědět více? Přečtěte si článek Jak inovace mění stavebnictví.