portál uživatelů
softwarů Autodesk

Umělá inteligence a generativní design ve službách urbanismu

Stavebnictví

Umělá inteligence a generativní design ve službách urbanismu

Lidé přibývají, města rostou a tím vzniká potřeba stavět více a hustěji. Výsledky by však stále měly zajišťovat vysokou kvalitu života. Jak na to?

Očekává se, že do roku 2050 bude ve městech žít více než šest miliard lidí na celém světě. Abychom uspokojili tuto rostoucí potřebu, musíme postavit ohromující počet budov, podle některých odhadů až 13 000 denně. Návrhy tedy budou čím dál více složitější a výstavba mnohem hustší. A na co nesmíme zapomenout – vytvoření nutné udržitelným způsobem.

Software pro městské plánování

Håvard Haukeland a jeho partneři tento problém vycítili a dali se do práce na novém digitálním nástroji pro ranou fázi městského plánování, který generuje a hodnotí návrhy podle více parametrů. Výsledek? Spacemaker, výkonný cloudový software na bázi umělé inteligence. Přináší návrhářům řešení založená na více než 100 různých kritérií – od větru a slunečního světla po energetickou účinnost a hlukové znečištění.

Zdroj

Haukeland k tomu řekl: „Urbanizace je globální problém. Musíme v každém městě postavit mnohem víc, ale když stavíme hustěji, je to technicky mnohem náročnější.“

Spacemaker nabízí kombinaci generativního designu, umělé inteligence a pokročilé analýzy, díky čemuž mohou architekti prozkoumat mnohá „co když“ během hodin. To je důležitý aspekt, protože každá změna má svůj důsledek a nelze stisknout „přetočit“.

Spacemaker pro široké publikum

Původně měli ke Spacemakeru, nyní produktu Autodesku, přístup odborníci z oblasti architektury, inženýrství a stavebnictví (AEC), města či další osoby zapojené do projektu městského rozvoje pouze na pozvání vlastníka projektu. Nedávno však společnosti Autodesk a Spacemaker oznámily, že je k dispozici architektům v pilotním projektu v USA a všem zúčastněným stranám AEC v oblasti EMEA (Evropa, Střední východ, Afrika).

To znamená, že návrháři mohou přijmout generativní techniky při plánování lokality a začít s přístupy, které řídí výsledky, již v rané fázi návrhu. S generativním designem neexistuje jediné řešení, ale několik skvělých řešení.

Urychlení procesu plánování i návrhu

Software umožňuje vytvořit optimální návrh pro staveniště na základě fyzických dat, omezení lokality, předpisů a místních preferencí. Umělá inteligence Spacemakeru dokáže přijít s více možnostmi, jak splnit všechny požadavky, za mnohem kratší dobu než lidé.

V Dánsku byl Spacemaker použit společností NREP Denmark a Årstiderne Arkitekter při vývoji vesnice UN17 o rozloze 35 000 m². Projektový tým využil možnosti návrhu založené na výsledcích k provedení:

  • zkoumání a ověřování návrhu,
  • testování regulačních požadavků,
  • optimalizace vlastností lokality ohledně faktorů, jako je vítr, slunce, denní světlo a hluk.

Zdroj

3D model ve Spacemakeru sloužil jako jediný zdroj.

Návrhy založené na výsledcích

Která rozhodnutí nejlépe činí člověk a která stroj? Odpověď zní, že spolupráce mezi umělou inteligencí a lidskými designéry vede k lepším výsledkům. Namísto rozhodování pouze na základě zkušeností a školení architekta můžeme k designu zaujmout přístup založený na výsledcích. Návrháři tak stráví méně času prováděním úkolů, které stroje zvládnou lépe, a získají více času na rozhodnutí, která mohou učinit pouze lidé.

Spacemaker poskytuje zcela nový soubor nástrojů a přístupů k největším výzvám, kterým čelíme, od změny klimatu po veřejné zdraví. Umělá inteligence má moc pomoci nám nejen vytvářet nové věci, ale také jinak myslet.

Zdroj

Haukeland označuje design řízený výsledky jako čtvrtou revoluci v AEC oblasti. První byl přechod od ručního kreslení k CAD, poté od CAD k BIM a nakonec od BIM ke cloudu.

Nejlepší návrhová řešení pro urbanisty

Když říkáme urbanismus, mluvíme ve skutečnosti o navrhování městských prostorů, které zahrnují každý prvek okolního prostředí a vytvářejí harmonické spojení.

Zdroj

Jedna věc, kterou lidé dělají opravdu dobře, je kreativní myšlení, a věc, kterou umí dobře umělá inteligence (AI), je zkoumání tisíce různých permutací a parametrů pro nejoptimálnější řešení. Je ironií, že umělá inteligence nám může pomoci navrhnout města, která jsou lidštější.

Společnost Cobe se sídlem v Kodani usiluje o vytvoření architektury s ohledem na budoucnost, architektury, která bude přispívat k „mimořádnému každodennímu životu“. Jedná se o tým urbanistů, stavebních a krajinářských architektů a interiérových designérů, kteří využívají Spacemaker, aby budoucím obyvatelům zajistili optimální kvalitu života.

Zdroj

Urbanizujte rychleji a lépe

Pohybujete-li se ve sférách městského plánování, Spacemaker vám ušetří spoustu času a pomůže vám nacházet ta nejlepší řešení. Poraďte se se zkušenými prodejci o možnostech tohoto softwaru.

Tlačítko: Vybrat prodejce