portál uživatelů
softwarů Autodesk

Případová studie: Návrh zařízení pro energetiku ve společnosti CSEPDI s Autodesk Civil 3D

Stavebnictví

Organizace s předlouhým názvem Central Southern China Electric Power Design Institute (dále jen CSEPDI) vznikla roku 1954 jako dceřiná společnost podniku China Power Engineering Consultation Grou…

Případová studie: Návrh zařízení pro energetiku ve společnosti CSEPDI s Autodesk Civil 3D

Organizace s předlouhým názvem Central Southern China Electric Power Design Institute (dále jen CSEPDI) vznikla roku 1954 jako dceřiná společnost podniku China Power Engineering Consultation Group. CSEPDI zaměstnává na tisíc expertů (včetně více než 400 samostatných inženýrů, konstruktérů a dalších certifikovaných profesionálů, kteří při své práci využívají vyspělé návrhové nástroje). Zdejší odborníci se úzce orientují na pokročilý návrh energetických zařízení, krajinné plánování, zkoumání vlivů na životní prostředí a projekci inteligentních systémů budov. V reakci na konkurenční tlaky na trhu společnost nedávno převedla své stavební projekty do aplikace Autodesk Civil 3D.

Při používání Autodesk Civil 3D jsou v CSEPDI schopní vytvářet kompletní 3D projekty v řádu dnů, snížit počet nezbytných návštěv staveniště, velmi snadno generovat stavební výkresy (doslova „na pár kliknutí“) a v globálním měřítku být konkurenceschopnější díky zvýšení standardu kvality návrhů.

Soutěž na světovém trhu

Během několika posledních let se rapidně rostoucí čínský stavební průmysl potýká s vyššími nároky na přesnost a efektivitu. Svým vstupem do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001 došlo v Číně k otevření průmyslového trhu a tím pádem jeho zpřístupnění na mezinárodní úrovni, vedoucímu k větší konkurenci. Tyto skutečnosti přivedly CSEPDI k hledání způsobu, jak si udržet vedoucí pozici na lokálním trhu a přitom zkoumat, jaké možnosti nabízí trh globální.

Firma záhy zjistila, že s tradičními způsoby konstrukce ve 2D je v širším měřítku nekonkurenceschopná. Systémy založené na 2D neumožňovaly snadno pochopitelnou vizualizaci terénu a velké množství změn vyžadovalo složité překreslování. Inženýrům často chyběly adekvátní informace pro topografické analýzy, což je nutilo opakovaně navštěvovat staveniště a situaci kontrolovat na místě. Takový přístup omezoval produktivitu, plýtval cenným časem a neúměrně zvyšoval náklady.

Potřeba kvalitnějšího řešení zesílila, když se CSEPDI rozhodla podílet na návrhu transformátorové stanice o výkonu 1,8 milionů kilowatů ve městě Tianshengqiao. Tento projekt za 743 mil. dolarů obnášel překonstruování funkcionality zařízení pro odběr vzorků vody (včetně přítokových pump, manipulačních drah atd.) a terénní úpravy okolních svahů.

Rychlá a snadná tvorba návrhů

Výzva, kterou představoval návrh měnírny v Tianshengqiao, přivedla CSEPDI k programu Autodesk Civil 3D – místní inženýři si uvědomovali, jak dramaticky jim dynamické návrhové funkce této aplikace mohou prospět při řešení daného úkolu. Po zadání dat získaných v průzkumech do Autodesk Civil 3D dostali přesný prostorový model terénu, a to včetně příčných řezů a vrstevnic. Poté program CSEPDI usnadnil věrné zobrazení staveniště s jeho hlavními specifiky, aniž by museli projektanti místo osobně navštívit. „Civil 3D nám už od počátku poskytuje zcela jednoznačnou 3D topografii, což nám ušetří spoustu problémů,“ říká Liu Jiaping, pracovník CSEPDI v oddělení pro stavební návrh transformátorových stanic.

Liův tým pak zadal data definující navržené svahování, jako relativní zeměpisnou výšku a koeficienty zásahů do terénu (rozměry a sklony zářezů, resp. náspů). Na základě tohoto zadání Autodesk Civil 3D automaticky vytvořil 3D model situačního plánu. „S Autodesk Civil 3D obnášelo vygenerování 3D modelu zadání celkem tří příkazů,“ říká Liu. „Byl to jednoduchý, rychlý a velice názorný proces.“

Eliminování časově náročné práce

Obzvlášť obtížné a časově náročné bylo v CSEPDI dříve při používání 2D generování výkresů řezů. Pracovníci je dotvářeli manuálně a při dodatečných změnách v projektu museli tyto úkony opakovat.

S použitím dynamických schopností Autodesk Civil 3D nyní mohou v CSEPDI návrhy modifikovat v jakékoliv fázi rozpracovanosti, aniž by si přidávali práci v podobě zdlouhavých přepočtů a překreslování. Autodesk Civil 3D v souladu s prováděnými změnami celý návrh automaticky aktualizuje. Na příklad, když inženýr nastaví pozici a úhel řezové tečny, příčný řez se okamžitě nové poloze sám přizpůsobí. „Automatické generování příčných řezů naši práci velmi zjednodušuje,“ říká Liu. „Dynamické funkce Civil 3D nám vyřešily problémy, se kterými jsme se potýkali celé roky.“

Stejně tak Autodesk Civil 3D dovoluje ze 3D modelu automaticky vypočítat objemy náspů a výkopů. Program CSEPDI pomohl též zmodernizovat úkony při nivelizování staveniště a regionálním plánování. „Když v Civil 3D počítáme objemy terénních úprav, můžeme automaticky získat nejen křivky definující svahy a náspy – náš tým nyní dokáže zpracovat i přesné kalkulace zemních prací,“ říká Yu Xin, inženýr v oddělení plánování projektů CSEPDI. „Civil 3D je opravdu dobrý nástroj pro rychlou a přesnou práci.“

Méně návštěv staveniště a nižší náklady

Při používání Civil 3D v CSEPDI povýšili své návrhové standardy na úroveň čím dál víc konkurenčního tržního prostředí. Projekty se mění z nápadů v kompletní návrhy během několika dnů a časově náročné překreslování je už pouze záležitostí minulosti.

„Technologie prostorových vizualizací v Autodesk Civil 3D nám umožňuje procházet návrhovým procesem jako bychom byli přítomní na místě staveniště,“ říká Liu. „Snížilo to počet nezbytných návštěv v terénu i zátěž na naše inženýry. S dynamicky provázanou funkčností Civil 3D jsou aktualizace a změny dat bezbolestné a snadné.“

Zdroj: Central Southern China Electric Power Design Institute