portál uživatelů
softwarů Autodesk

Případová studie – Městský úřad šetří čas při navrhování infrastruktury

Stavebnictví

„Autodesk Civil 3D nám při zpracování malého projektu dovolil ušetřit celé tři dny, a proto odhadujeme, že u dalších projektů mohou být časové úspory ještě výraznější.“—Shawn McLeod, GIS Manager, The …

Případová studie – Městský úřad šetří čas při navrhování infrastruktury

„Autodesk Civil 3D nám při zpracování malého projektu dovolil ušetřit celé tři dny, a proto odhadujeme, že u dalších projektů mohou být časové úspory ještě výraznější.“
—Shawn McLeod, GIS Manager, The District of North Vancouver

Shrnutí projektu

Oblast Severního Vancouveru (the District of North Vancouver – DNV), která je situována v Severní Kolumbii je domovem více než 80000 lidí. Protože přes 60 procent celé oblasti pokrývají parky a zeleň, stala se z ní velmi oblíbená destinace pro cyklisty a turisty v letním období a pro lyžaře v zimě.Strmý terén oblasti je sice velmi scénický, ale z hlediska projektování také velmi motivující a potenciálně časově náročný. A protože oblastí prochází stovky kilometrů stezek, cest a související infrastruktura, musí dvoučlenný tým projektantů u DNV pracovat velmi efektivně. Od doby, kdy začali v DNV používat Autodesk Civil 3D jsou schopni:

  • Urychlit proces návrhu nových směrových řešení o více než jeden pracovní den
  • Automaticky generovat profily a vrstevnice
  • Vytvářet sofistikované prezentace pro veřejná slyšení v polovičním čase
  • Rozšiřovat vlastní zdroje pomocí snižování času nutného pro zpracování

Výzva

Časově náročné manuální překreslování
Do roku 2003 používali projektanti u DNV software, který nebyl kompatibilní s městským geografickým informačním systémem. DNV se proto rozhodlo pro Autodesk Map 3D. Důvodem byl jednoduchý způsob integrace s obvyklými formáty prostorových dat včetně intenzivně používaného ESRI Shapefile. I když Autodesk Map 3D ušetřil projekčnímu týmu čas díky integraci GIS dat, stále bylo nutné dělat v návrzích změny manuálně a zdlouhavě. Jak říká Shawn McLeod, GIS manažer u DNV, „Bylo velmi složité nachystat více možných řešení projektu pro veřejné prezentace, protože každá změna znamenala zdlouhavé změny v celém návrhu.”

Vzhledem k tomu, že se u DNV chystali v blízké budoucnosti řešit několik komplexních projektů v oblasti infrastruktury, usoudili, že je čas pro přechod k více sofistikovanému softwarovému řešení pro projektování. DNV se obrátilo na Global CADD Systems (GCS), profesionála na servis a služby pro odhad potřebných investic a nutná doporučení.

U DNV potřebovali řešení založené na pevných standardech, které by také mohlo urychlit jejich pracovní postupy,“ říká Sasha Nikodijevic, prezident společnosti GCS. „Autodesk Civil 3D přesně odpovídal jejich potřebám. V prostředí Civilu 3D zabere prvotní nastavení projektů mnohem méně času a zapracování změn návrhů v průběhu projektu je v podstatě okamžité.“

“Autodesk Civil 3D nám umožňuje rychle a jednoduše vytvářet velké množství návrhů směrových řešení. Používáním možností pro dynamické modelování jsme schopni v prvotních fázích projektů prezentovat více možností pro obyvatele města a poté mnohem rychleji zapracovávat jejich připomínky.“
— Lee Nguyen , projektant u DNV

Řešení

Více návrhů směrových řešení za kratší dobu
Přechod na Autodesk Civil 3D byl podle McLeoda uskutečněn v pravý čas. „Produkt jsme implementovali zrovna v době, když naši projektanti pracovali na menších projektech a to jim dovolilo naučit se s novou technologií během projektování pracovat. Během několika dalších let se chystáme začít s postupnou výměnou jednotlivých částí naší sanitární infrastruktury, což bude znamenat velmi intenzivní pracovní náplň pro dva naše projektanty. Civil 3D bude v tomto projektu fungovat jako centrální nástroj pro projektování.”

I když byly předchozí zpracovávané projekty svým rozsahem mnohem menší, zjistili projektanti u DNV, jaké zásadní výhody jim sofistikovaný přístup k modelování v aplikaci Civil 3D přináší. První takto zpracovávaný projekt zahrnoval pěší přechod, který měl propojit dvě velmi oblíbené a zajímavé turistické stezky. Projektanti začali v prostředí Autodesk Civil 3D generováním profilů a vrstevnic zkoumaného terénu. Poté vytvořili směrové řešení pro schodiště. Když projektant udělal nějakou změnu na části směrového řešení, automaticky došlo k překreslení celého návrhu, aby v něm byly všechny související modifikace reflektovány.

„Po dokončení prvního návrhu se ke mně dostaly požadavky na vytvoření dvou dalších směrových řešení na základě nových dat z terénního měření,“ informuje Doug Robertson, projektant pracující na projektu. „Nové informace jsem načetl do prostředí Autodesk Civil 3D a poté jsem vytvořil nová směrová řešení. Protože Civil 3D dynamicky propojuje všechny elementy v návrhu, ušetřil jsem jeden celý den na každém novém směrovém řešení.“

Více sofistikované prezentace
Vždy, když u DNV zpracovávají projekty v oblasti infrastruktury, setkávají se s výrazným zájmem veřejnosti. DNV proto věnuje spoustu času a pozornosti veřejným prezentacím detailních návrhů projektů. A když veřejnost nabídne zpětnou vazbu a nové nápady, snaží se je projektanti, když je to ovšem možné, do návrhů začlenit. Celý proces obvykle trvá nejméně 6 měsíců a spotřebuje nezanedbatelné prostředky. Nicméně díky produktu Autodesk Civil 3D plánuje DNV výrazné urychlení celého procesu.

“Autodesk Civil 3D nám umožňuje rychle a jednoduše vytvářet velké množství návrhů směrových řešení,“ vysvětluje Lee Nguyen , projektant u DNV. „Používáním možností pro dynamické modelování jsme schopni v prvotních fázích projektů prezentovat více možností pro obyvatele města a poté mnohem rychleji zapracovávat jejich připomínky. Bez Civilu 3D bychom jen stěží byli schopni takto pracovat.“

Výsledek

Větší rozpětí vlastních zdrojů
U DNV zjistili, že Autodesk Civil 3D výrazně přispívá ke třem klíčovým cílům společnosti: šetří čas, dovoluje dokončit práci levněji a pomáhá doručovat občanům města výjimečné služby.
„Protože máme k dispozici pouze dva vlastní projektanty a zpracováváme velké projekty, potřebujeme pracovat velmi efektivně,“ říká McLeod. „Autodesk Civil 3D nám při zpracování malého projektu dovolil ušetřit celé tři dny, a proto odhadujeme, že u dalších projektů mohou být časové úspory ještě výraznější. Můžeme také mnohem lépe prezentovat naši práci, za poloviční dobu připravíme mnohem detailnější možnosti našich návrhů pro veřejné prezentace. Navíc pokračujeme v postupném propojování našich projekčních a GIS dat pomocí produktů Civil 3D a Map 3D.”

Více informací…
Přečtěte si více o tom, jak Autodesk Civil 3D pomáhá agenturám pro veřejně prospěšné stavby zvládat jejich práci efektivněji a levněji. Navštivte nás na webu na: www.autodesk.com/civil3D nebo www.autodesk.cz/civil3D.

Něco o Global CADD Systems
Společnost byla založena v roce 1997 ve Vancouveru v Britské Kolumbii. Global CADD Systems se zabývá prodejem technologií, implementací, školením a podporou pro organizace, které jsou orientované na CAD a GIS technologie. Navštivte Global CADD Systems na webu: www.globalcaddsystems.com.

Původní znění článku si přečtěte zde:

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=5935271&linkID=2786700