portál uživatelů
softwarů Autodesk

Kótování v AutoCADu 2006, 1.díl

Kótování bylo v AutoCADu mnoho let stále na stejné úrovni, resp. s novými verzemi softwaru se u něj neobjevovaly žádné výrazné změny. AutoCAD 2006 je však jiný. Novinky v kótování jsou …

Kótování v AutoCADu 2006, 1.díl

Kótování bylo v AutoCADu mnoho let stále na stejné úrovni, resp. s novými verzemi softwaru se u něj neobjevovaly žádné výrazné změny. AutoCAD 2006 je však jiný. Novinky v kótování jsou docela významnou změnou v rámci celé nové verze. Mnohokrát se museli uživatelé uchýlit k tak nepopulárnímu kroku, jako je rozložení kót. Díky novým funkcím by už toto neměl být problém.

Vynášecí čáry

První změnou je, že vynášecím čarám kót můžeme přiřadit různé typy čar. Možná se vám stalo, že někdo, kdo kontroloval vaše výkresy, požadoval, aby byla jedna vynášecí čára zobrazena skrytě nebo čerchovaně. Samozřejmě, že tyto požadavky měli obvykle lidé, kteří s AutoCADem nepracovali a nevěděli, že něco podobného není lehce uskutečnitelné. Nyní už to možné je.

Nastavení pro každou vynášecí čáru zvlášť se provádí ve Správci kótovacího stylu (Formát – Kótovací styl), na první záložce (Čáry) v levém dolním rohu okna (Obrázek 1).

Obrázek 1

Všimněte si také nové funkce umístěné v pravém dolním rohu okna. Většinou nastavujete délku vynášecích čar tak, aby sahaly od kótovaného objektu až ke kótovacím čarám. Nyní můžete délku vynášecích čar určit; stačí jen zaškrtnout políčko a zadat délku čar.

Někdy se může stát, že budete chtít změnit vlastnosti jenom u určitých kót. V takovém případě můžete využít palety vlastností. Vyberete kótu, klepnete pravým tlačítkem a zvolíte Vlastnosti. Poté provedete potřebná nastavení (Obrázek 2).

  Obrázek 2

 

Středové čáry a značky

V dřívějších verzích obsahoval dialog Upravit kótovací styl šest záložek. Nyní jich má sedm. Záložka Čáry a šipky byla v AutoCADu 2006 rozdělena na výše zmiňované Čáry a Symboly a šipky (Obrázek 3).

Dříve bylo možné vybrat velikost středové značky nebo čáry na záložce Čáry a šipky. Mnoho uživatelů si navíc neuvědomilo, že lze do kružnice automaticky umístit i osy (tedy Čáru), protože volba byla vidět pouze v rozbalovací nabídce a nikde se nezobrazoval náhled. Kvůli novým funkcím tedy byla přidána další záložka. A i když se nejedná o funkci novou, je dobré, že je nyní středová značka mnohem více na očích.

Autor článku: Beth Powell, používá AutoCAD už od verze 11, vlastní firmu CAD Fuel Design, je AUGI ATP instruktorkou a bývalou členkou AUGI Board. allaboutaugi@cox.net.

Další zajímavé informace k produktu AutoCAD 2006 naleznete na www.autodeskclub.cz//data/articles/1840/autocad